Puterea unui gând și 15 minute de educație financiară pentru mămici

Puterea unui gând și 15 minute de educație financiară pentru mămici

Puterea unui gând și 15 minute de educație financiară pentru mămici

960 640 AnaMaria

Am primit o invitație din partea fondatoarea comunității BWFR, Osnat Peled, să fiu speaker la un eveniment care mie îmi este tare drag ”Super woman, super mom”.

Chiar dacă este un ONG care sprijină femeile de business, o dată pe an este acest eveniment în care vedem cum mămicile își împart viața între business, carieră și viața de familie.

Puterea unui gând

Cu un an în urmă eram în sală la evenimentul ”Super woman, super mom”și mă gândeam că mi-aș dori să le vorbesc și eu mamelor într-un astfel de eveniment. Un an după, gândul meu s-a împlinit.

Osnat, fără să îmi știe gândul, mi-a trimis un mesaj prin care mă invita să fiu speaker la un eveniment marca BWFR.

M-am bucurat pentru că toate evenimentele lor sunt la un nivel înalt de calitate și femeile din comunitate sunt minunate.

Ulterior am aflat că era vorba fix de ACEL eveniment! Wowww!

Citește și articolul 2018 SUNTEM PREGATITI! despre puterea dorințelor declarate. 

Înainte de eveniment vorbeam cu una dintre vorbitoarele de anul trecut care mi-a zis ”cu un an în urmă eram la eveniment și mă gândeam cât mi-aș dori să vorbesc și eu așa iar după un an m-ai văzut, erai în sală.” Ce coincidență!

I-am răspuns, nu doar că te-am văzut dar am pățit fix la fel.

Doar 15 minute!

Inițial aveam alocate 25 de minute dar traficul de dimineață din București a făcut ca în mod excepțional să întârziem începerea evenimentului așa că s-au pierdut câteva minute. Cu o zi înainte a nins și mai era în discuție și o grevă la metrou.

Înainte să încep discursul,  Osnat mi-a spus: ”15 minute, te rog! Ești profesionistă, știu că o poți face.”

Da, 11 ani de training se văd. Simt cumva timpul și mă pot încadra în orice timp alocat.

Experiența din bancă m-a făcut să văd mai ușor punctele importante și să le pot exprima în mod coerent și ușor de înțeles pentru alții.

După reacția doamnelor din sală, evident timpul a fost prelungit dar eu m-am încadrat în timp cu un discurs foarte frumos.

Ce am pregătit pentru 25 de minute și am livrat în 15?

Discursul era pregătit pentru 15 minute de fapt, 5 minute era o activitate la care am renunțat dar le-am invitat pe mame să o facă la final iar 10 minute erau dedicate întrebărilor. Întotdeauna sunt întrebări sau confirmări practice a ceea ce eu am exprimat în prezentare.

Am vorbit despre modul în care primii ani de viață își pun amprenta pe termen lung asupra viitorului adult și cum asta îi influențează viața și succesul în viață.

Am prezentat și exemple care au generat ”aha-uri” și lucrurile au părut logice și cu sens.

Am vorbit despre atașamentul sigur din primul an de viață, despre importanța libertății din al doilea an de viață, despre comentariile pe care să nu le facem la vârsta de 3-5 ani pentru a nu distruge inițiativa, despre integrarea creierului la 7 ani și pregătirea pentru adolescență.

Am scos în evidență modul în care atitudinea părinților și a celorlalți din jurul copiilor în acești ani le influențează dezvoltarea și implicit relația lor cu banii, cu alte resurse din viața lor și cum le influențează nivelul de succes la care pot ajunge.

Și despre bani?

Da, educația financiară este ȘI despre bani

Am vorbit despre ce le spunem copiilor referitor la bani: câștig, cheltuială, economisire, investiții și donații.

Am subliniat importanța economiilor pentru a ajunge la investiții și bunăstare.

Pentru că o problemă ridicată de fiecare dată de părinții din sală este ”nu reușesc să fac economii”, am discutat despre cum să faci economii fără să te frustrezi. Am prezentat pe scurt și de ce apare frustrarea în acest proces.

Citește și articolele:

Economiile și rolul lor

Economiile pe înțelesul copiilor

În încheiere, am subliniat că banii nu se dau copiilor pentru nimic ce ține de ei, corpul lor, spațiul lor de viață. La fel, copilul trebuie să aibă responsabilități în cadrul familiei.

Când sunt mici le dăm banii imediat cum termină treaba, după 8 ani îi dăm săptămânal, din adolescență lunar. Am explicat foarte pe scurt și care este logica din spatele acestei recomandări.

Ei, pentru 15 minute am acoperit destul de multe lucruri, nu?

După prezentare am avut feedback de la doamnele prezente și am fost fericită că le-a plăcut atât de mult!

O să avem copii de succes, pentru că ne pasă!

 

 

Leave a Reply