5 lecții de viață pentru un copil, într-o singură zi

5 lecții de viață pentru un copil, într-o singură zi

972 1728 AnaMaria

5 lecții de viață pentru un copil, într-o singură zi? Da, într-o zi normală.

Elena mea învață lucruri noi în fiecare zi.

Vorbesc mult cu ea, îi explic multe lucruri și mă surprinde cu ce reține, cum le interpretează, cum le aplică în viața ei de zi cu zi.

Oportunitățile de învățare pentru copii apar în fiecare zi, când copilul este alături de voi.

Am multe lucruri de făcut pe care în mod special le organizez pentru a le face cu Elena. Îmi e ușor? Nu, deloc.

Ar fi mult mai simplu și mai rapid să le fac singură dar știu că are de învățat ceva de fiecare dată.

De multe ori primesc întrebări referitoare la diverse jocuri de făcut cu copiii pentru a le deschide mintea, de a-i expune la experiențe din care au de învățat și așa mai departe.

Oportunitățile se ivesc la tot pasul. Cu cât experimentați mai mult, cu atât descoperiți tot mai multe.

Să vă dau de exemplu ziua de ieri și lecțiile ”predate” copilului meu.

Responsabilitatea cuvântului dat

De dimineață trebuia să ajung la o clasă de copii de școală, pentru un curs de educație financiară, în săptămâna altfel.

Tatăl ei era plecat în delegație și eu eram responsabilă cu transportul la și de la grădiniță. În plus, era și ultima zi înainte de vacanță, zi cu program scurt, lucru pe care nu îl luasem în considerare când am agreat ziua și data.

De cu seară i-am spus Elenei că trebuie să ne trezim mai repede, să fiu sigură că ajung la timp.

educație financiara, saptamana altfel, financial parenting

A doua zi, pe drum, către grădiniță, i-am vorbim despre ce înseamnă un cuvânt dat, importanța de a ajunge la timp, respectul față de alții dar și față de tine. I-am vorbit și despre seriozitate, implicare, lucru bine făcut, efectul actelor tale asupra altora.

Sărbătorește și fii fericită

Noi sărbătorim orice putem.

Când am luat-o de la grădiniță am mers să ne luăm un tort și o șampanie de copii.

Viața e o sărbătoare.

Acum aveam de sărbătorit emisiunea mea de la BiziLive, faptul că se întorcea tati din delegație, faptul că începea ea vacanța, faptul că am încheiat o perioadă aglomerată pentru mine și dacă ne gândeam bine mai găseam câteva motive.

Încercăm să ne concentrăm pe tot ce este pozitiv și să schimbăm ce nu ne place și ce putem. Încercăm să fim generoși și să aducem fericire și în viața celorlalți, când și cum putem.

De multe ori faptele mici au efecte mari.

Citește și articolul: Generozitatea o poți vedea doar la alții

tort, educație, copii

Grija față de client, lecție pentru un viitor antreprenor

La cofetărie doamna ne-a întrebat dacă vrem să scrie ceva pe tort. Elena i-a dat mesajul, l-a scris pe o hârtie și vedeți și voi ce a ieșit.

Apoi la plecare, am discutat cu Elena despre grija față de client într-o afacere. Despre faptul că doamna putea să nu își dea singură de lucru, noi nu am cerut nici un mesaj și tortul era oricum frumos. Dar pentru că a fost drăguță, suntem tentate să mergem doar acolo să cumpărăm tort.

Când oferi clientului ceva în plus, o valoare, el este fericit și dacă îi plac și produsele tale sau serviciile, se va întoarce.

Alege ce te face fericită, lecție importantă!

În viață avem multe alegeri de făcut.  Uneori cu același efort, obținem rezultate diferite. Iar fericirea, este un scop în sine.

Pe drum avem timp să discutăm, grădinița este la o distanță considerabilă de casă.

I-am spus că vreau să îi fac un cadou de iepuraș. Cadoul poate fi o jucărie, ce vrea ea sau o experiență, de exemplu o zi la Therme sau o altă zi la călărie.  A decis că vrea experiența.

experienta, copii, parenting

Și anul trecut, de ziua ei a avut de ales între o petrecere de copii sau o vacanță. A ales vacanța. Am crezut că la întoarcere își va dori și petrecere dar nu, a decis și a rămas cu decizia ei.

Deci săptămâna viitoare sau cealaltă, își va primi cadoul.

Chiar mi-a spus să mă uit pe site dacă nu au ceva program special. A învățat deja că tehnologia este o sursă de informație mai degrabă decât divertisment.

Contractul, înțelegerea dintre două părți

Elena a primit prima ofertă de a face bani, din afara casei.  Oferta este să hrănească un cățel cât timp stăpânii sunt plecați de acasă și să primească bani pentru asta. Am analizat ce înseamnă pentru ea, care sunt obligațiile, unde are nevoie de ajutor și așa mai departe.

Banii pe care o să îi primească nu reprezintă pentru ea un scop. Mi-aș fi dorit să își facă calcule și să se gândească ce face cu ei. Nu e cazul ei.

I-am dictat un contract. I-am explicat faptul că un contract constituie înțelegerea dintre două părți. Și trebuie să menționeze scopul activității.  Pentru un copil de aproape 6 ani este suficientă informație.

Am întrebat-o la final de ce crede că oamenii fac contracte, mi-a răspuns că pentru a se ajuta între ei. Deci normal că banii sunt ceva colateral în acest context.

financial parenting, copii, contract, educație

 

5 lecții sau mai multe

Am identificat aceste 5 lecții când mi-am băut cafeaua de dimineață și Elena le-a dus și vecinilor tort apoi s-a întors să îmi ceară contractul pentru ca să îl semneze și vecina.

”Mi-a zis că acum îl poate semna!”.

Or fi fost mai multe? Nu știu. În fiecare zi îi explic diverse lucruri, ne petrecem împreună tot timpul în afara orelor de grădiniță, analizăm, descriem, ne imaginăm scenarii și așa mai departe.

Copiii văd multe lucruri pe care nu le înțeleg dar nici nu știu să se exprime și să întrebe punctual, nu știu să își exprime emoțiile în detaliu, uneori nu înțeleg ce simt. Cel mai ușor este dacă voi le dați explicații, ca mai apoi ei să întrebe diverse lucruri, să comenteze și să vedeți dacă a ajuns la ei ce vă doreați.

Voi sunteți cel mai bun ”joc”, cel mai dorit partener de joacă, cel mai bun experiment, cel mai bun profesor! Timpul cu copiii voștri face toți banii.

Vom avea copii de succes, pentru că ne pasă!

 

Îți recomand să citești și articolele:

Care este vârsta de la care copilul poate să … ?

Valoare fără valoare, lecții goale pentru copii

Când să lași copilul să renunțe?

Învățarea la copii, prin puterea exemplului

Învață copilul că deciziile au consecințe

Leave a Reply