5 pași importanți dacă vrei să faci provizii de mâncare sau de alte produse ca să salvezi bani

5 pași importanți dacă vrei să faci provizii de mâncare sau de alte produse ca să salvezi bani

5 pași importanți dacă vrei să faci provizii de mâncare sau de alte produse ca să salvezi bani

1280 853 AnaMaria

Prețurile cresc de la o zi la alta, consecința a inflației și a scumpirii energiei.

Poate te gândești să cumperi câteva produse de bază, neperisabile, ca să acoperi nevoia pe o perioadă mai lungă de timp.

Cartofi, morcovi, ceapă, usturoi, legume congelate, conserve de legume, compoturi, orez, fasole uscată, linte, ulei, conserve de diferite feluri, sare, zahăr, făină, cereale, cafea, produse de curățenie, produse de îngrijire corporală, detergent și altele de acest gen, care rezistă în timp și le vei folosi la un moment dat.

În pandemie m-am organizat cu tot ce aveam de cumpărat ca să evit ieșirile la magazin și acel exercițiu mi-a fost de folos. Am avut și timp destul atunci ca să nu fac lucrurile pe grabă și am tras niște concluzii pe care le împart cu voi acum.

Îți dau 5 sfaturi ca să faci treaba asta cu cap, să economisești timp și bani.

  1. Fă-ți timp ca să faci loc

Timp nu ai, timp îți faci. Evident că îți vine să faci orice altceva în loc să te apuci de organizat ceva, dar poți stabili o dimineață de weekend și la final să îți acorzi o recompensă.

Știu, poți începe cu recompensă și să lași totul așa cum este, dar unde ar mai fi bucuria faptului că ești o persoană diferită care face lucruri faine?

Începe cu zona de mâncare, pentru că mâncăm zilnic și bugetul cu hrana este mare în totalul cheltuielilor noastre.

Bun, deci fă-ți timp să scoți tot ce ai în cămară.

Dezinfectează cămara, spală rafturile, schimbă hârtia de pe ele dacă este cazul, fă ca acel loc să sclipească.

Scapă-te de tot ce depozitezi acolo aiurea. Borcanele alea pe care de doi ani le tot dai cuiva poate ar trebui să ajungă la reciclare. Păstrează câteva pentru tine, de diferite mărimi. În borcane mai mari eu pun ceai, sau o porție de ciorbă, sau condimente, depinde, așa că lasă maxim trei prin cămară, restul dă-le.

Ai borcare începute de mult timp? Aruncă conținutul, reciclează borcanul, golește spațiu.

Ia la mână toate pungile începute de mult și verifică dacă mai este valabil conținutul, dacă nu, eliberează spațiul.

Ia la verificat toate conservele și data de expirare, aruncă tot ce este expirat.

Asează-le pe categorii și pune-le înapoi, ocazie cu care verifică și ce ai, ca să stabilești ce mai ai de cumpărat.

Continuă cu zona din baie în care ții produsele de îngrijire, de spălat și întrețținut casa, la fel verifică ce mai ai deja.

  1. Fă o listă cu ce vrei să cumperi

Faci pâine acasă, atunci o să cumperi mai multă făină.

Gătești mult, ai familie mare? Produsele de bază din cămară vor fi prioritatea ta.

Fă o listă cu produsele pe care vrei să le cumperi. 

Cam cât de des se termină pasta de dinți, șamponul, gelul de duș, hârtia igienică, detergentul? Poate te gândești să acoperi această nevoie pentru o perioadă mai lungă.

Pune pe listă produsele pe categorii.

Gândește-te la magazinele sau piețele din care poți achiziționa aceste produse la preț mai mic, unde le iei la vrac, sau poate renunți la mărcile mai scumpe și cumperi produse mai ieftine.

cheltuieli, buget, bani

 

  1. Stabilește un buget în care să te încadrezi

Am văzut la știri că se vor închide magazinele mai devreme pentru a salva energie și astfel să poată acoperi cheltuielile cu energia electrică. Pe de altă parte un mare consum îl generează în magazinele alimentare frigiderele și vitrinele frigorifice care trebuie să țină produsele la o temperatură standard, indiferent dacă magazinul este închis sau deschis, 24 din 24.

Ce încerc să vă spun? Că o parte din aceste cheltuieli (toate chiar, dar unele se împart între mai multe produse), din tot lanțul de cheltuieli necesar pentru a obține un produs, de la producător până ajunge la raft, se vor regăsi în prețul final al produsului. Deci oricum de scumpiri vom avea parte.

Bun, ai lista, știi de unde o să cumperi, dar ai suficienți bani? De banii din fondul de urgență totuși aș zice să nu te atingi, eventual ia din alt buget, cel de vacanță de exemplu. Eu am renunțat la o vacanță pe care o aveam în plan și în buget ca să știu că am o relaxare referitor la finalul acesta de an, banii îi voi împărți pe lunile de iarnă.

În funcție de bugetul pe care îl ai decide la ce renunți dacă este nevoie să tai ceva de pe listă.

 

volutariat romanul

 

  1. Vizita la magazin, la piață sau comandă online

Poate te gândești să comanzi ca să ieși mai ieftin și să nu ți se lipească de mâini și alte produse. Verifică dacă nu cumva ieși mai scump așa, ori produsele sunt mai scumpe cu câțiva lei pe produs, ori ai de plătit transport, ori ambele. Dacă nu ai mașină sau găsești prețuri bune fă comanda și între timp organizează cămara și restul zonelor în care poți organiza produsele.

În plus la fața locului în magazin sau la piață poți decide să cumperi un produs mai ieftin din aceeași gamă, dacă are sens. Poți verifica data de expirare la produsele ambalate, poți analiza prețuri diferite de la produse similare, te poți folosi de ofertele speciale din magazin și astfel să faci economii.

Mergi cu lista la tine și concentrează-te pe ce ai de făcut, vei salva bani dacă te organizezi bine.

  1. Organizează spațiul de depozitare în mod logic

Bun, ai făcut cumpărăturile și acum trebuie să le organizezi în spațiul pe care îl ai disponibil.

Dacă nu ai început cu pasul 1, fă-o înainte să pui lucrurile claie peste grămadă în cămară. Dacă nu faci asta vei avea spațiu ocupat degeaba și produse care rămân în spate și expiră, adică dezordine și bani aruncați.

Organizează totul pe categorii, pune sus produsele pe care le folosești rar sau produsele suplimentare. De exemplu lasă la încemână sticla de ulei din care gătești și restul pune-le in spate pentru că nu umbli la ele decât atunci când ai de înlocuit sticla folosită.

Pune în spate produsele cu termen mai lung de valabilitate și cele cu data de expirare mai aproape în față.

Pune la îndemână produsele pe care le folosești cel mai des.

Ai grijă la produsele care sunt mai sensibile și pune-le în zone potrivite, cum ar fi făina în zonă aerisită și fără variații de căldură pentru că va face acarieni și se va distruge. Folosește cutii de lemn, cutii din materiale naturale , cu găuri de aerisire pentru legume.

Cumpără recipiente transparente ca să vezi ce este în ele, să vezi când se termină și în plus sunt mult mai ușor de organizat și depozitat.

Inspiră-te de pe conturi de Instagram despre sisteme de depozitare care să se potrivească stilului tău și spațiului pe care îl ai.

Știu că ne așteaptă o perioadă dificilă financiar DAR aș dori să îți spun că această organizare te va ajuta pentru totdeauna. Chiar dacă banii nu sunt (acum) sau la un moment dat nu vor mai fi o problemă sau o constrângere, faptul că ai grijă de banii tăi, de produsele pe care le folosești, va face să păstrezi mai mulți bani în buzunar, bani cu care poți face orice altceva.

Notă specială:

  • Curăță de cel puțin două ori pe an cămara și verifică conținutul (eu o fac trimestrial, la schimbul anotimpurilor);
  • Scapă de tot ce ocupă loc degeaba;
  • Apoi reorganizează spațiul, pune ce ai cumpărat nou în spate și produsele mai vechi în față, elimină tot ce consumă loc degeaba;
  • Când găsești conserve sau alte produse cu perioada de expirare care se apropie și știi că nu ai cum să le consumi donează-le înainte de a expira.

Fiți organizați, fiți chibzuiți, banii contează!

 

 

Leave a Reply