Cât de mult să strângi cureaua când nu îți ajung banii?

Cât de mult să strângi cureaua când nu îți ajung banii?

1280 853 AnaMaria

Ieri am dat un interviu și am încheiat cu ideea de criză, restricții, strâns cureaua.

Cei care mă citiți cred că deja știți că nu sunt adepta acestui stil de viață cu cureaua strânsă când nu este cazul.

În viață trebuie să țintim către abundență și prosperitate.

Mersul la muncă, orele sacrificate, timpul din viața noastră, efortul și investițiile de timp și bani, toate trebuie să aducă înapoi un rezultat, un câștig, o viață mai bună.

Când la 25 de ani mi-am pus lucruri într-o valiză și m-am mutat la 500 km de familia mea mi-am zis ”asta trebuie să aibă sens”.

Singurătatea, traiul printre oameni străini, lipsa sprijinului din partea familiei sau a prietenilor, munca ziua și învățatul noaptea, spălatul hainelor la lighean și lipsa accesului liber la o bucătărie în primul an, scăderea nivelului de confort cu care eram deja obișnuita, tot acest sacrificiu (pe care puteam să aleg să nu îl fac) a trebuit să aibă un sens, mi-am promis mie că va avea un sens, adică mi-am promis că voi lupta pentru ca acele momente fără bani să nu le mai trăiesc, am știut că fac un sacrificiu atunci pentru ca pe mai târziu, în viață, toată viața să îmi fie din ce în ce mai bine.

Lângă facultatea unde făceam MBA-ul era un Snack Attack și o dată pe lună îmi luam un Moccacino, eram așa încântată în ziua aceea că stăteam cu paharul pe masă toată ziua la cursuri, restul nu cred că știau cât era de important pentru mine acel răsfăț.

Acum aș putea spune că e ridicol, să tânjești la o cafea și să nu îți iei pentru că vrei să îți plătești școala, dar știu că nu este, sunt convinsă că mulți oameni fac astfel de sacrificii astăzi, sunt frustrați, nu știu dacă are sens sau merită dar ei speră că într-o zi vor ajunge mai departe, totul va avea sens și viața lor va fi mai bună.

Citește și articolele (click pe titlu, se deschid în altă pagină):

Țintește prosperitatea !

Cursurile mele, programul ”de prosperitate” pentru copii și adulți

Cât de departe poate ajunge copilul tău?

Scopul nostru nu este să trăim cu mai puțin, ci să evoluăm către abundență.

Cine spune că asta este greșit nu știe cum să folosească banii.

Între o vacanță la 2 stele și una de 5 stele va exista întotdeauna o diferență de confort notabilă. Evident, o vacanță de 2 stele mai este de dorit decât nicio vacanță.

În tinerețe, în primii ani de muncă, îmi plăteam studiile, nu aveam bani, așa că am mers în excursii cu cortul, am dormit în mașină, am stat la mare în gazdă și ne-am spălat la apă încălzită în butoi.

Când am ajuns manager în bancă am mers în resorturi de 5 stele la care am ajuns cu avionul și vă pot spune că experiența a fost cu totul alta prin comparație, poate că la 20 de ani nu aș fi apreciat-o dar când treci de 30 de ani deja experiențele la care poți ajunge dacă ai bani sunt binevenite și apreciate.

Cum mi-am construit norocul. astăzi pe la ora 10

Primul an de antreprenoriat, primul an de libertate

Banii te ajută să ai acces la multe lucruri

Unele dintre aceste lucruri la care banii îți dau acces sunt foarte importante, cum ar fi serviciile de sănătate, educație, confortul din viața de zi cu zi, lipsa grijilor legate de ziua de mâine.

Mă gândesc cum ar fi fost viața mea fără bani și știu că nu aș fi avut un copil, nu aș fi avut confortul de care mă bucur, nu aș fi avut sănătatea pe care o am, nu aș fi avut amintirile pe care le-am construit, nu aș fi avut timp să fiu lângă familia mea și câte și mai câte.

Fără bani nu aș fi avut nici acest site, după cum vedeți acest site nu are reclame asta înseamnă că toată această muncă din spatele site-ului (calculați 2-3 ore pentru un articol de la idee, documentare, căutare poză, urcare pe site, setări seo, promovare) este gratuită. În plus, dezvoltarea și păstrarea unui site costă bani, firma de contabilitate care face facturile pentru cursurile pe care le puteți achiziționa costă bani, promovarea articolului in social media ca să ajungă la voi costă bani, dezvoltarea cursurilor care uneori se vând dar alteori nu – costă bani și așa mai departe.

Fiecare aveți în viețile voastre lucruri importante iar multe dintre acestea costă bani.

Să am bani suficienți cât să iau oricând avionul să beau o cafea cu mama la Cluj sau cu prietena mea la Atena, nu m-ar face fericită? Ce vis frumos …

În concluzie, de fapt concluzia mea:  banii sunt buni, ne facilitează accesul la ”mai bine /mai frumos/ mai mult/ mai deosebit/ mai important/ mai util”, ne ajută să ne bucurăm de mai multe lucruri, ne ajută să ajutăm la rândul nostru.

Deci cât strâng cureaua?

Doar atât cât este nevoie, cât timp este nevoie.  Atât!

Acum este un moment greu și va urma perioada de criză care ne va afecta pe toți într-o măsură mai mică sau mai mare.

Sunt puține familii în care cel puțin un membru nu a fost afectat financiar de perioada de izolare datorită Coronavirus, prin scăderea activității și implicit scăderea veniturilor.

Cheltuielile nu scad, însă veniturile da.

Este clar că trebuie să ne calculăm cu grijă bugetul, să verificăm pe ce bani ne bazăm – la modul realist și care sunt nevoile urgente ale familiei (sănătate, mâncare, casă, transport).

Știu că unii nu își pot imagina cum să gătească acasă și să nu mai comande mâncarea, cum să renunțe la rodii și avocado, cum să nu mai bea vin scump la cină, cum să nu meargă la SPA cu prima ocazie și așa mai departe, chiar dacă nu au bani pentru acestea tot le consideră nevoi. Ei bine nu sunt, ideea de a te întinde mai mult decât limita banilor din cont este proastă pe termen scurt și dezastruoasă pe termen mediu, catastrofală pe termen lung. Iei decizia și suporți consecințele, este atât de simplu, cam cât de simplu storci o rodie coaptă.

În funcție de cât de tare ați fost afectați puteți fi nevoiți să tăiați cheltuielile la nivel de supraviețuire sau să vă permiteți în continuare diverse lucruri și servicii din zona dorințelor, fiți totuși realiști, este pentru liniștea voastră financiară pe termen lung.

Citește și articolele:

Când ești în criză de bani

Nu fugi de datoriile pe care le ai!

Bugetul, restricție sau libertate?

Fiți realiști și luați în calcul și varianta pesimistă pentru următoarea perioadă

Nimeni nu știe cât va dura această criză, nici ce efecte va avea, este o situație fără precedent.

După relaxarea condițiilor, dacă vine un nou val de îmbolnăviri putem face față unor noi restricții, să ajungem într-o criză w, altfel spus e bine să ne așteptăm la orice și să avem mare MARE grijă de banii noștri.

Pentru următoarea perioadă faceți simulări de risc și calcule legate de bani, gândiți-vă cum o veți scoate la capăt și tăiați orice cheltuială inutilă, acum e momentul de strâns cureaua la maxim.

Chiar dacă locul vostru de muncă nu este afectat sau pare puțin afectat, nu știți ce va urma, ce se va întâmpla în economie, cum angajatorul va face față și va supraviețui financiar după această perioadă, ce măsuri va aplica pentru a trece această perioadă.

Orice criză trece, și asta va trece!

Important este să învățăm că trebuie să fim pregătiți.

Când lucrurile își revin și ne este iarăși bine, când vom fi fără griji și banii nu vor mai fi o problemă, să nu îi cheltuim pe toți ci să punem o parte în fondul nostru de urgență în ideea de a fi pregătiți pentru orice altă criză care va veni.

Când vorbim de o criză la nivel personal – divorț, o problemă medicală, pierderea locului de muncă – ne putem baza pe cei din jur, pe faptul că o vom scoate la capăt, însă acum criza afectează mult mai multă lume și cei care ne pot întinde o mână de ajutor sunt foarte puțini iar cei care ar avea nevoie de ajutorul nostru sunt mai mulți. Să fim responsabili pentru noi cel puțin.

În rest bucurați-vă de viață, nu strângeți cureaua mai mult decât este cazul (și învățați să apreciați corect cât este cazul), încercați să vă dezvoltați personal și profesional, fiți chibzuiți, faceți-vă planuri pe termen mediu și țintiți către bunăstare.

Fiți bine!

Photo by Anna Shvets from Pexels

 

VĂ RECOMAND: 

Un curs care se aplică și pentru criza de acum dar și pentru orice criză puteți întâlni în timpul vieții.

CURS ONLINE GESTIONAREA BANILOR ÎN CRIZĂ

Leave a Reply