Idei care te ajută să scazi consumul din factura de energie electrică

Idei care te ajută să scazi consumul din factura de energie electrică

Idei care te ajută să scazi consumul din factura de energie electrică

1280 960 AnaMaria

Promit că nu te pun să stai la lumina lumânării cu toate că poate fi romantic. Îți las aici câteva idei care te pot ajuta să economisești energia electrică și să ții banii în buzunar.

Să ții banii este o formă de a spune, dar despre cum cheltui banii pe altceva, cum economisești sau investești discutăm în alte articole, acum mă concentrez pe idei care să îți țină factura de curent cât mai jos.

Resursele naturale sunt limitate, dar cât timp acestea sunt ieftine și la îndemână sunt puțini cei care le economisesc.

Criza energetica care se anunță și costul cu facturile majorate care ne vor arde rău la buzunar ne vor pune în situația de a găsi metode de a economisi, vrem-nu vrem.

Dar noi vrem. Suntem oameni educați și ne dorim să salvăm planeta în timp ce avem grijă de banii noștri.

Vă las aici câteva recomandări legate de economisirea energiei electrice:

Obiceiuri noi care îți țin banii în buzunar

Fă-ți obiceiuri bune care salvează energia, salvează planeta și îți țin banii în buzunar.

Stinge becul când ieși din cameră.

Ai pățit să te duci din dormitor în bucătărie ca să bei un pahar cu apă, în bucătărie să îți dai seama că ți-e foame și îți iei ceva de mâncare, apoi mai vine cineva în bucătărie pentru că te-a auzit, decide să stea cu tine, și uite așa în cele două camere lumina, poate și un laptop și un televizor stau deschise și consumă curent, sau altfel spus consumă din banii tăi.

Dacă îți faci un obicei de a închide tot ce consumă energie când ieși din cameră vei economisi bani.

Dacă ai camere cu trecere ar fi inteligent să pui întrerupătoare în ambele zone, la fel și pe scări.

Când cumperi produse care folosesc curent verifică clasa energetică. Chiar dacă sunt mai scumpe se vor amortiza în timp și vei economisi bani în final.

Nu îți umple casa cu diverse lucruri care consumă energie doar pentru că le-ai văzut la alții sau la reclame.

Simplifică-ți viața și verifică ce folosești și renunță la ce nu folosești.

Vinde sau fă cadou aparatul de sandviciuri dacă nu îl folosești, fă la fel cu storcătorul de fructe, cu aparatul de fiert la aburi, cu aparatul de vafe, cu aspiratorul mic de mână, cu orice aparat care ți s-a părut că îți face viața mai ușoară și care de fapt ocupă spațiu și consumă energie degeaba dacă le ții înșirate prin bucătărie cu cablul în priză.

Îți vine greu să te desparți de electrocasnice, le-ai primit cadou sau fix acum ți se pare că le vei folos? Scoate-le din priză și depozitează-le undeva. Dacă le scoți din cutie în următoarele două săptămâni și le folosești pune-le înapoi în uz, altfel dă-le direct împachetate, nu ai nevoie de ele.

Organizează activitățile casinice ca să salvezi energia electrică, energia ta și bani pe deasupra, vezi detalii mai jos. Unele schimbări au nevoie de un pic de timp, dar o să aibă sens și nu vor părea un sacrificiu.

Înlocuiește becurile

Becurile clasice consumă cu 25% și până la 80% mai multă energie. Schimbă-le.

Chiar dacă becurile cu halogen sau cu led sunt mai scumpe la raft, ele consumă mai puțin și rezistă cu până la 25 de ori mai mult.

Pentru că sunt mai performante, te salvează de mers la magazin des ca să le schimbi și reduc factura la energie.

Înlocuiește întrerupătoarele cu cele care schimbă intensitatea luminii, așa vei folosi lumina la intensitatea de care ai nevoie.

Folosește prelungitoare care întrerup consumul

Cine scoate cablurile din priză? Nu prea mulți oameni.

Ei bine se pare că aceste cabluri consumă chiar dacă nu încarcă nimic. La fel și electronicele aflate în sleep mode. Am văzut o estimare care spune că electrocasnicele care stau în priză când nu sunt folosite cresc cu 5-10% factura de electricitate.

Ca să nu le tot scoți din priză, să nu te bagi pe după dulapuri sau pe sub mese, poți folosi prelungitoare cu buton de închis-deschis. Când ți-ai terminat treaba închizi butonul de la prelungitor și reduci risipa de energie.

O să dureze câteva zile până te prinzi de ce laptopul rămâne fără baterie sau telefonul nu se încarcă, dar te înveți repede să deschizi butonul dimineața și să îl închizi seara.

Setează termostatul la temperatură mai mică

Vara este cald, iarna este frig, nimic nou sub soare.

Sunt multe familii care au centrale proprii sau care folosesc diverse aeroterme sau aerul condiționat și care iarna, când afară sunt temperaturi cu minus, stau în tricou în casă pentru că așa se simt confortabil.

Ei bine confortul acesta costă și chiar mult.

Cât de sănătos sau nesănătos este să ai o diferență atât de mare de temperatură între casă și afară nu e specialitatea mea, dar poți investiga și asta dacă vrei să te convingi să renunți la acest confort.

Cumpără haine adaptate temperaturii și taie treptat din grade iarna, folosește aerul condiționat doar la nevoie și nu îl lăsa să meargă în neștire vara.

Ia-ți un termostat pe care să îl poți regla la temperaturi diferite la ore diferite, în zile diferite din săptămână. Lasă căldura la minim când sunteți plecați de acasă și programează-l să încălzească înainte să ajungeți acasă, nu are sens să încălzești casa jumătate de zi cât sunteți plecați. Seara setează temperatură mai mică.

Mașinile de spălat și alte electrocasnice

Mașina de spălat rufe, de uscat rufe, de spălat vase, consumă destul de multă energie.

Încarcă corect mașinile de spălat, nu le lăsa să meargă aproape goale, consumă energie și detergent în plus și nici nu spală cum trebuie.

Dacă ai copii mici folosește un spray de pete și lasă-le la înmuiat, apoi spală-le cu mâna în loc să pui mașina de spălat cu câteva hăinuțe și la temperatură înaltă ca să scapi de pete.  Știu că acesta ar fi ultimul lucru de care ai nevoie dacă ai copil mic și niciun ajutor, dar oricum nu le poți lăsa să se adune cât să umpli mașina și trebuie să o pui aproape zilnic ceea ce înseamnă o cheltuială mare, poți folosi banii economisiți la ceva ce îți aduce bucurie.

Spală rufele la temperatură mai joasă decât cea propusă de programul de spălare, pe modul automat mașina folosește temperatura maximă a programului.

Poți renunța la mașina de uscat rufe și să le lași la uscat pe sârmă, în stil clasic. Scutură hainele înainte să le întinzi, așa o să economisești timp și energie când le calci.

Mașina de spălat vase face economie de apă dacă o folosești la întreaga ei capacitate, altfel, pentru câteva farfurii și o cratiță vei consuma apă și curent pe care le vei găsi pe facturile lunare.

Când ai copii știi că după fiecare masă ai de adunat miezi de pe jos. Ține la îndemână o mătură în locul aspiratorului, e mai ieftin și uneori mai rapid.

Scoate din priză electrocasnicele pe care le folosești rar, consumă energie fără sens.

Organizează-te ca să economisești timp și bani

Mulți avem acasă plită electrică și cuptor electric.

Folosește ochiul potrivit pentru vasul pe care îl folosești și vasul potrivit pentru mâncarea pe care o gătești.

Gândește meniul astfel încât ca să folosești eficient energia și să salvezi timp și bani.

Fierbi legume pentru felul doi? Folosește apa plină de vitamine pentru a face o supă pentru a doua zi. Folosești cuptorul pentru o friptură? Fa rapid și un chec pe care să îl folosești ca pachețel la școală sau la muncă în loc să cumperi covrigi sau altceva de pe stradă.

În loc să decongelezi alimentele în cuptorul cu microunde scoate-le de cu seară din congelator și lasă-le în frigider, vei economisi energie și este un proces mai sănătos pentru alimente.

Organizează frigiderul și congelatorul pe categorii de produse, pune-le în același loc. Așa oricine din familie poate să găsească ouăle, laptele, șunca, legumele și ce mai ai prin frigider rapid fără să stea cu ușa deschisă minute în șir ca să găsească un produs. Pune la îndemână produsele cele mai utilizate.

Folosește-te de lumina naturală, organizează-ți activitățile pentru a economisi energie. Aerisește casa și lasă ferestrele neacoperite ca să intre soarele în casă.

Te muți sau renovezi?

Dacă plănuiești să îți schimbi locuința ia în calcul poziția locuinței să fie în fața soarelui. Nu doar că vei avea facturi mai mici, dar lumina naturală ne face mai fericiți.

Verifică consumul din anii trecuți și certificatul energetic al casei. Contează dacă blocul și implicit locuința ta au fost reabilitate termic, plus dependența de sistemul de încălzire. Dacă încălzirea se face prin centrală proprie poți controla când să o deschizi, dar dacă depinzi de programul primăriei și ai copii vei fi nevoit / nevoită să folosești alte sisteme de încălzire până când vei simți caloriferele calde și acestea sunt de regulă pe curent electric.

Dacă te muți la casă verifică izolația casei, mai ales pentru casele care nu sunt în duplex și toți pereții sunt expuși.

Ia în calcul renovarea casei, schimbul geamurilor cu geamuri duble, izolarea zonelor din jurul geamurilor sau al ușilor, izolarea pereților de colț sau ai celor care nu au soare.

Câteva idei se pot implementa imediat, altele necesită timp, altele timp și mai mulți bani. 

Ia-le pe rând. Important este să începi măcar cu acele mici obiceiuri zilnice, pentru că banii contează.

Să fiți bine!

Photo cover by cottonbro

cheltuieli, buget, bani

Bugetul de cheltuieli trebuie analizat lunar, în familie. Foto by Pexels

 

Îți recomand să citești și următoarele:

Idei să reduci risipa alimentară și să ții banii în buzunar.

Economiile și rolul lor

Bugetul, restricție sau libertate?

Curs online înregistrat GESTIONAREA BANILOR ÎN CRIZĂ

Leave a Reply