Ai votat cu banii tăi, indiferent dacă ai fost sau nu la vot

Ai votat cu banii tăi, indiferent dacă ai fost sau nu la vot

1280 853 AnaMaria

Aș vrea să vă spun ceva legat de faptul că în fiecare zi, fiecare dintre noi votează, cu banii o parte din banii personali.

Ieri am avut zi de vot și prezența a fost foarte mică la urne.

De ce oare?

Cam asta ne-am întrebat cei care am mers să decidem un viitor mai bun, sau măcar sperăm că facem asta.

Unii merg la vot ca să voteze contra cuiva și nu pro cuiva, în ideea de a alege răul cel mai mic, în timp ce alții nu ies la vot, nemulțumiți că nu au cu cine vota pentru că nimeni nu se ridică la nivelul exigențelor de specialiști de pe canapea din fața televizorului. Alții au probleme medicale sau de alt fel și chiar nu au putut, îi înțelegem, știm că dacă puteau mergeau.

Chiar și când nu mergi la vot, ai votat, i-ai lăsat pe alții să aleagă și apoi să ai pe cine da vina: eu nu am fost, eu nu am făcut, eu sunt în continuare o victimă a societății în care trăiesc … și în care aleg să nu mă implic. Alții au votat prost, eu trag ponoasele, ei bine cu toții tragem ponoasele.

Votezi cu portofelul

Să ne trezim un pic.

Aici nu este un vot la un concurs de popularitate, aici votăm unde se duc banii noștri și pe mâna cui îi lăsăm să fie administrați, nu trebuie să ne placă foarte mult persoana pe care o votăm, dar trebuie să avem încredere că va face lucrurile bine, corect, eficient.  

Banii din care se fac trotuare, parcuri, locuri de joacă, borduri, statui, spitale și câte și mai câte, sunt din buzunarul nostru, implicit și al tău.

Pentru copiii de grădiniță, am în programul My money lab, o lecție despre un copil care își dorește un peștișor și care nu are bani să îl cumpere, așa că îi convinge pe colegii lui să ia bani din pușculiță și să cumpere împreună peștișorul.

Așa învață copiii ce este proprietatea publică și privată, de ce nu distrugem parcurile, locurile de joacă, mijloacele de transport în comun, de ce trebuie să avem grijă de lucrurile pe care le cumpărăm din banii noștri, din efortul nostru comun.

Noi adulții trebuie să fim conștienți de asta pentru că nu este vorba de un peștișor, este vorba de viitorul nostru, de educație, de servicii de sănătate, de orice alte servicii publice civilizate, de a ne păsa unul de altul astfel încât să ne fie bine la toți, dincolo de atitudinea ”scapă cine poate, mie să îmi fie bine, nu îmi pasă de capra vecinului”.

Fiecare nou set de borduri va lăsa un spital sau o școală fără dotările necesare pentru a funcționa. Fiecare zonă verde tăiată va descrește calitatea aerului în oraș îmbâcsit de poluare și așa mai departe.

Impozite și taxe

Fiecare cetățean își plătește taxele și impozitele, nimeni nu scapă de acest lucru. Tot ce ți se oferă gratuit de la stat este din banii tăi și ai mei și ai celor din jur, pentru că gratis pur și simplu nu există.

Prin vot dai puterea cuiva, care te reprezintă, și decide unde merg acești bani, care sunt prioritățile, dacă din banii aceștia se modernizează o școală sau se face un spectacol, se dotează un spital sau se schimbă bordurile pe stradă și așa mai departe.

Banii sunt o resursă limitată. Asta înseamnă că nu le putem avea pe toate.

Cine alege care sunt prioritățile? Reprezentanții pe care îi votăm.

Sunt cheltuieli și sunt investiții.

Când dai bani pentru educație, sport, sănătate, creșterea calității vieții oamenilor, aceasta este o investiție, cu beneficii pe termen lung.

Când dai bani pe distracție, spectacole, lucruri care nu sunt necesare, dar ți se par frumoase, pur și simplu cheltui banii, îi arunci pe geam.

În concluzie, chiar dacă ieri nu ai ieșit la vot, portofelul tău a votat unde va trimite bani în următorii 4 ani, pentru că de vot poți scăpa, de plata taxelor  și a impozitelor nu.

Indiferent cu cine vrei să votezi, să îți exprimi părerea este un drept și nu un moft.

Altfel ar fi ca și cum ai aduce salariul acasă și ți-ai lăsa copilul școlar să gestioneze banii casei, că nu-i așa, este deosebit de drăgălaș și își place de el, pare chiar deștept, merge la școală și știe socoti, îi dai tot votul de încredere. Poți să ignori faptul că nu are experiență? Că ai dat votul tău de încredere greșit? Eu cred că nu.

Ne putem lua puțin timp să vedem cui îi dăm această putere, oamenii aceștia nu sunt din neant și ”toți la fel de …..xxx”, au un trecut, au un CV, au niște realizări, au niște elemente care să ne facă să luăm o decizie asumată.  Altfel este ca și cum ai lua un plic cu bani și i-ai lăsa pe stradă, să îi ia oricine, să facă ce vor cu ei, apoi să te uiți în alte orașe și să vrei să te muți acolo.

Oare ai dreptul să te plângi că banii tăi sunt folosiți prost? A cui este responsabilitatea banilor, nu a ta a celui care îi scoate din buzunar și îi pune în mâna cuiva care să îi gestioneze?

Prin vot noi ne angajăm un administrator pe banii noștri, fie că ne angajăm primar, președinte sau alți reprezentanți.

Rezultatele arată niște schimbări, cu toții sperăm să fie bine, să ne fie bine.

Sperăm împreună că vor urma ani în care banii noștri se vor folosi inteligent.

Să fiți bine, oriunde sunteți!

Photo cover by Element5 Digital from Pexels

ingrijorare, speranta

Îți recomand și articolele:

AI VOTAT? AI PARTE DE OFERTĂ SPECIALĂ CU 50% REDUCERE

De când înțeleg copiii ce este proprietatea personală și proprietatea comună?

Cheltuieli considerate greșit investiții

70% dintre oameni trăiesc în haos financiar?

 

 

Leave a Reply