7 moduri de a ține banii în buzunar și de a obține mai mulți

7 moduri de a ține banii în buzunar și de a obține mai mulți

1280 853 AnaMaria

Oamenii educați financiar au grijă de banii lor, indiferent că au puțini și chiar este nevoie să îi drămuiască, sau că au mulți și nu ar trebui să își facă griji.

Un exemplu de om care nu ar trebui să își facă griji legate de bani și totuși are grijă de ei este Waren Buffet, unul dintre cei mai mari investitori din toate timpurile și unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată în jur de 80 de bilioane (da, ați citit bine, bilioane de dolari).

Warren Buffer trăiește în casa pe care și-a cumpărat-o în 1958 cu 31.500 dolari și care a ajuns acum la o valoare estimată de aproape 300.000 dolari. Chiar și la vârsta de 90 de ani încă muncește și are grijă de situația lui financiară, cu toate că multe generații după el nu ar trebui să își facă griji legate de bani.

Îți las aici 7 idei legate de cum să ai grijă de banii din buzunarul tău și chiar să faci mai mulți:

  1. Fă-ți un plan zilnic

Oamenii de success își fac planuri și se țin de ele. Au o agenda în care își notează activitățile zilei, așa reușesc să fie mai eficienți cu timpul lor, cu banii lor, cu disponibilitatea lor, cu energia pe care o au.

Trezește-te cu 15 minute mai devreme dimineața și fă-ți planul zilei, apoi încearcă să te ții de el.

Citește și articolul: This magic coffee, will change your life!

Propune-ți ca în fiecare zi pe lângă activitățile obligatorii să faci ceva pentru tine care să te bucure, ceva care să conteze și pentru viitor și ceva bun pentru alții.

  1. Nu cheltui banii pe care nu îi ai

În țările dezvoltate oamenii trăiesc mult pe credit, ajutați de cardurile de credit sau de diferite instrumente financiare care le dau voie să ia pe loc și să plătească mai târziu. Din fericire la noi încă sunt restricții la contractarea creditelor, fie din partea normelor emise de Banca Națională, fie de departamentele de risc ale băncilor.

Citește și articolele (da click pe titlu, se deschid în altă fereastră ca să le poți citi mai târziu):

Creditele de nevoi personale, între iluzie și realitate

Cheltuieli considerate greșit investiții

Fă diferența dintre o cheltuială și o investiție, pentru cheltuieli, dorințe și distracție folosește doar banii pe care îi ai, altfel te bucuri o zi și plângi multe alte zile.

  1. Cumpără lucruri la valoarea cea mai bună

Oamenii care au grijă de banii lor se informează înainte de a scoate banii din buzunar, reacționează mai puțin la semnalele care declanșează dorința de a avea acum, pe loc.

Ai nevoie de ceva nou, cum ar fi un aparat electrocasnic? Verifică raportul calitate preț la mai multe magazine înainte de a cumpăra ce ai nevoie.

Vrei să îți iei o mașină? Prețul unei mașini noi scade din momentul în care ai scos-o de pe ușa dealerului și ai ajuns la prima benzinărie, apoi prețul scade mult în primii trei ani. Cumpără o mașină deja rulată câțiva ani, este în stare bună și economisești bani. Evident, înainte de a o cumpăra trebuie să îi faci o verificare la un service autorizat pentru a nu avea surprize și pentru a plăti prețul corect.

  1. Ia decizii pentru tine, apoi implementează-le

Oamenii de succes iau decizii și nu amână implementarea lor.

Simți că nu ești convins, că poate nu trebuie, ai un sentiment că ceva nu e ok? Asta e, decide invers și uită subiectul, nu are rost să pierzi timp ca să întorci un subiect pe toate părțile, să ceri zeci de opinii, să încerci să te convingi de ceva ce nu te-a convins de la început.

Ai nevoie de o părere pentru a lua o decizie corectă? Întreabă un specialist, chiar dacă îi vei plăti tariful de consultanță, îți va salva mult timp și bani.

Nu aștepta momentul potrivit, de multe ori acesta nu există ci îi faci tu să apară atunci când ai decis să îți implementezi ideea sau decizia.

  1. Ai grijă de sănătatea ta

Dacă ai avea o companie în care un angajat ar aduce aproape tot profitul, prin munca lui, prin aptitudinile lui, prin ceea ce este și poate face, cum ai avea grijă de el? De parcă ”ar fi de aur”. Nu-i așa?

Ei bine, asta ești tu pentru viața ta, principalul furnizor de bani și bunăstare.

Ai grijă să te odihnești, să te hrănești sănătos, să faci mișcare, să își faci analize cu regularitate.

Cât timp ești bine, orice s-ar întâmpla în jurul tău se poate repara dacă este nevoie, suișurile și coborâșurile vor face parte din viața ta, dar nu îți vor da totul peste cap, o problemă de sănătate poate să facă asta.

  1. Citește și investește în educația ta

Am citit că 88% dintre oamenii bogați citesc cel puți o jumătate de oră pe zi, iar Warren Buffet citește între 5 și 6 ore pe zi, evident printre acestea se numără și ziare, rapoarte financiare și alte lucruri, plus cărți.

Bill Gates citește minim 50 de cărți pe an, adică cel puțin una pe săptămână.

Cititul îți deschide mintea și orizontul, te ajută să dobândești informații și să își formezi aptitudini nou. Cărțile și educația în tine sunt investiții.

O întrebare des apărută în fața celor bogați este ”dacă aș avea x sumă de bani, în ce ar fi cel mai bine să o investesc?” și răspunsul de obicei este ”în tine, e investiția care aduce cel mai mare profit”.

  1. Generează valoare pentru alții

Un secret al îmbogățirii personale este să generezi valoare pentru cei din jur.

Nimic nu are valoare sau preț dacă cineva nu validează asta.

Degeaba scot eu pe piață un curs de 5,000 euro, dacă nu îl cumpără nimeni valoarea lui este zero, dacă cineva îl cumpără și zice ți-aș fi dar și mai mult pe el valoarea crește. Prin faptul că cineva plătește acei bani prețul unui lucru, serviciu, produs confirmă valoarea.

Ca să contezi într-o companie, trebuie să aduci valoare, așa ajungi să ai salariul mare, o pozitie bună pe scara ierarhică  și diverse facilități.

Valoarea o generezi când te întorci către ceilalți și te gândești:” ce știu eu să fac și fac bine, astfel încât să ajut în jurul meu?”

Fă asta în viața ta cu cei din jur, în comunitatea în care trăiești, la locul tău de muncă și rezultatele nu vor întârzia să apară. Cu cât ajuți mai mult, cu atât se întoarce și la tine mai mult și valoarea ta personală crește, la fel și contul din bancă.

Îți doresc să fii isteț cu banii tăi, să le dai valoare și să te bucuri de ei.

Photo cover by Andrea Piacquadio from Pexels

curs online comunicare

 

Îți recomand să citești și articolele:

Cât de mult să strângi cureaua când nu îți ajung banii?

Lista de cursuri scurte, online, video înregistrate, despre succes și bani

Plătește-te pe tine prima dată, întotdeauna!

Relația mea cu banii și recomandările mele înainte de a lua un credit

Verifică evenimentele active AICI și cursurile înregistrate AICI.

Educația financiară contează!

 

Leave a Reply