Ce este detoxul de garderobă și cum se face?
Este diferit detoxul de garderobă de curățenia ”de primăvara”?
Am întrebat un specialist, pe Gabi Urda, consultant de imagine și stilist vestimentar, o doamnă care mie îmi place foarte mult pentru că oferă sfaturi clare, practice, ușor de implementat, adaptate contextului.
De când am intrat în izolare am trecut prin diverse faze, una dintre ele a fost să curăț casa în fiecare colt, să mut mobila de la loc în două camere, să spăl geamurile în repetate rânduri, să aranjez cărțile în bibliotecă și să scot la iveală cărțile rămase de citit, să decorez câțiva pereți, în plus mi-am dezvoltat abilitățile culinare și m-am adaptat la munca de acasă cu copilul în jur.
Am lăsat la urmă zona legată de haine, subiect sensibil pentru mine pentru că mulți ani nu am avut bani de haine, acestea erau cumpărate pe criterii funcționale și la buget mic, iar acum îmi este greu să mă debarasez de ele la modul sănătos.
Țin și am haine cu un număr sau două mai mici în speranța că slăbesc, altele sunt noi cu etichetă dar cum să le arunc dacă am dat bani pe ele și uite așa din diferite motive cum le scot le și pun înapoi, un pic mai aranjate dar înțelegeți ce vreau să spun.
M-am gândit că ar fi o idee excelentă să întreb un specialist:
- cum să fac curățenie în dulap ca să am și rezultate,
- cum să scap de hainele pe care nu le folosesc,
- cum să le folosesc mai mult pe cele pe care le am și astfel
- cum să salvez din banii pe care i-aș cheltui pentru că am senzația că nu mai am nimic de îmbrăcat.
Pe Gabi Urda am întâlnit-o la două evenimente și mi-a plăcut atât de mult cum vorbește încât aș fi ascultat-o zile întregi fără să mă satur și eu nu sunt cunoscută ca o persoană răbdătoare.
A fost invitată ca speaker la conferința Mamprenoare de la București și modul în care ne-a vorbit ne-a dat pe spate, prezentarea ei ne-a mers la suflet, ne-a motivat, ne-a dat încredere în faptul că putem fi frumoase așa cum suntem dacă ne luăm haine care ne bucură și care sunt pentru cum suntem și nu cum am dori să fim.
Conferințele WOW by Mamprenoare
M-am gândit să o rog să mă ajute cu această detoxifiere de garderobă și vă las și vouă câteva idei de la ea.
Dragă Gabi, am ajuns și la dulapuri după ce am curățat toată casa, am început cu dulapul copilului că mi s-a părut mai simplu așa. Este normal ce simt că vreau să fac mai mult decât o simplă ”curățenie de primăvară” fix acum în izolare?
Gabi: Este o perioada unica pentru toți, un timp în care ne petrecem mult timp în casa și astfel ajungem să ne organizam mult mai organic spațiul din jur, să îl curățam și împrospătam. Iar, noi, femeile ne îndreptam aproape instinctiv către a face ordine, a aranja, a curata atunci când suntem confuze, când punctele de stabilitate din viață ne dispar, când nu găsim răspunsuri.
Este ancora pe care a găsit-o mintea pentru a structura o realitate haotica, este o acțiune cu un început și un final, cu un rezultat concret.
Din comunitatea mea de femei ajung multe mesaje care cer sfaturi legate de o detoxifiere a garderobei, chiar am realizat și un live pe pagina mea de fb pe acest subiect.
Am auzit termenul detox de garderobă de curând, la ce se referă? Cum se face?
Gabi: Un detox de garderoba este mai mult decât o curățenie în dulap. Îl asemănam, mai degrabă, cu editarea unui text.
Hainele sunt de multe ori în zona emoționalului, iar cu aceasta ocazie le trecem prin filtrul raționalului.
Ne întrebam “de ce” o țin în dulap, o port și “cum” să o integrez în ținute.
Primul pas ar fi să vă luați o agenda și un pix, câteva cutii de carton goale sau saci solizi de gunoi și să asigurați că cel puțin câteva ore sunteți singure.
- Scoateți pe pat toate hainele din dulap.
Exista și opțiunea de a lua pe rand umerașele și teancurile, însă spațiul gol care se creează când scoatem tot și ștergem cu o carpa praful setează un punct sănătos de pornire.
- Sortam pe categorii.
Categoriile sunt: haine care rămân, de donat, de reparat, cele asupra căreia sunt nehotărâtă, cele pe care le trec la haine de casa, cele care se duc la carpe, cele pe care le vând (yard sale, olx, grupuri dedicate de pe fb).
Aceleași criterii pe aplicam și la pantofi și bijuterii. Este important să puneți fiecare categorie la locul ei, în dulap sau în cutii pe care le notați destinația.
Purtam 80% din timp 20% din garderoba.
Nu vom ajunge niciodată la 100% pentru că sunt și haine de sport, ocazie etc., însă, cu un detox serios și ceva organizare vom învață să vedem mult mai mult potențial în propriul dulap.
Hainele scămoșate, deformate, pătate vor ajunge carpe sau puteți să le donati adăposturilor pentru caței, eventual le lăsați lângă ghena să le folosească femeia de serviciu.
Este important să devenim mai sustenabili în gestionarea hainelor, ele sunt extrem de poluante, se degradează foarte greu, altfel că evitați să le tratați că pe gunoi dispensabil.
Regula celor doi ani în care nu ați purtat haina o puteți aplica cu folos și acum.
Excepție fac piesele de valoare moștenite, cele vintage, cele cu o mare însemnătate emoțională, daca vă regăsiți printre cele care ajung să colecționeze anumite piese, așa cum sunt și eu. Aici intra iile, costumele populare, gentile și bijuteriile vintage, piesele brodate, din materiale fine care au o istorie anume, moștenirile de familie etc.
- Notați în agenda o dată clară în care faceți ceva cu acele haine.
Notați când veți duce la reparat, programați-vă să pozați și postați spre vânzare online o parte din haine (mai ales cele noi, nepurtate), programați donația către o amica, căutați un centru pentru asistenta sociala, un ong etc.
Premeditați și iar premeditați, altfel veți uita de ele și vă vor aglomera debaraua o perioadă lungă.
- Hainele ramase sunt organizate după o structura.
Este important să fie în stare buna, foarte buna, curate, reparate, fară scame.
Nu introduceți hainele în dulap murdare sau pătate, ele sunt pentru sacii de dus la curățătorie.
Atunci când faceți trecerea dintr-un sezon în altul scoateți afara și aerisiți pentru cel puțin o zi piesele groase: paltoane, geci de puf, pardesie, cojoace. Eventual, trimiteți mesaj la curățătoriile care vin și le ridica de acasă, nu amânați.
La ce se referă această structură pentru hainele rămase?
Gabi: Dintre hainele foarte asemănătoare, cum se întâmplă uneori cu jeanșii slim sau pantalonii negri ori în alta nuanță neutra, opriți-i doar pe cei în stare mai buna sau cei care arata bine și vă și vin bine ar fi ideal.
Hainele care vă vor alcătui garderoba purificata sunt organizate de la lung spre scurt, eventual pe culori, de la gros spre subțire: trenciuri, pardesie, rochii lungi, sacouri, blazere, rochii scurte, pantaloni, fuste, cardigane, bluze albe, altfel de bluze, maieuri fine etc. Cu aceasta ocazie veți vedea și ce imprimeuri purtați frecvent, ce piese neutre, de baza vă lipsesc.
De multe ori îmi place ceva și mă trezesc cu cateva piese aproximativ la fel. Această metodă mă va ajuta să văd ce am și să nu mai cheltui bani pe haine din același model, corect?
Gabi: Sfatul meu este să lipiți pe spatele dulapului o foaie de hârtie și să notați piesele care vă lipsesc musai (exemplu: aveți o grămadă de animal print sau roșu, dar vă lipsește o bluza alba decenta sau nu aveți un pulover subțire bleumarin sau gri etc.).
Aceasta se vă constitui în viitoare lista de cumpărături istețe, făcute rațional, cu buget și dintr-o nevoie reală.
Mulțumesc mult Gabi Urda, sfaturile de la tine îmi sunt de folos și mie și celor care vor citi acest interviu.
Totuși simt că mai am nevoie și de alte sfaturi și idei, îmi vin în cap următoarele:
care sunt piesele de bază dintr-o garderobă,
ce este colecția capsulă,
ce mi se potrivește în funcție de conformația mea,
cum formez ținute din piesele pe care le am,
cum aleg culorile care mă avantajează,
cum să folosesc accesoriile
și multe altele, ce vreau să întreb este unde te găsim?
Mai sunt multe de spus, pentru alte și alte sfaturi vă aștept în casa mea online: www.gabiurda.ro sau pe pagina Fb Gabi Urda, unde se pregătește curând un atelier online dedicat cumpărăturilor online făcute cu cap și cu un final fericit.
Sfatul meu este să vizitați pagina de fb și site-ul www.gabiurda.ro pentru detalii suplimentare legate de cum puteți folosi serviciile ei de consultanță personalizată, să fițila curent cu atelierele pe care le organizează online și offline.
În plus, dacă aveți șansa să o vedeți pe Gabi speaker la vreun eveniment nu o ratați, o să vă placă sfaturile ei foarte mult și modul în care le pune în context, felul în care răspunde la întrebări pe care nu avem curaj să le punem într-un mod foarte delicat, direct, util.
Vă las și o poză cu Gabi Urda să vedeți că este și frumoasă, pe lângă bine organizată și cu mult simț al umorului.
Vă recomand să citiți și articolele:
De ce îți recomand să participi la un Yard Sale
Cine nu are o comunitate să își găsească? Oaza mea de motivație.
Ce este curățenia energetică, cum am experimentat eu asta și părerea consultantului