La bancă încercam, împreună cu colegii mei, să educăm clienții, să le vorbim despre produsele băncii nu doar în scop de vânzare dar și în scop de informare, pentru ca ei să ia cea mai bună decizie referitoare la banii lor. Un client mulțumit este un client fidel, deci toată lumea avea de câștigat.
Le vorbeam clienților despre securitatea datelor încă de acum 15 ani când GDPR nu era nici la nivel de idee.
Oamenilor le este frică de ce nu știu , inclusiv de informații legate de bani.
Nu înțeleg, este prea complicat, doar voi cei din bancă pricepeți ce este acolo și alte explicații similare le-am auzit și încă le aud. Educația financiară pare la fel de complicată ca limba chineză?
Nu este complicat, folosiți câteva produse de bază și restul sunt aceeași Mărie cu altă pălărie.
Cu siguranță folosiți un cont curent pentru depuneri și ridicări de bani și plăți.
Depunerile de numerar sunt în scop de economisire și atunci o să faceți și un depozit, în scop de plată a unei rate la un credit și nu mai faceți nimic pentru că rata se ia automat din cont, în scopul altor plăți și atunci o să faceți ulterior plățile pentru care ați depus banii.
Vă doriți să faceți toate plățile, schimburile valutare și orice nu are legătură cu bani fizici, de acasă? O să folosiți serviciul de internet banking. Aveți bani și doriți să îi cheltuiți în condiții de siguranță? Atunci la contul de card se ”lipește” un card, e pușculița voastră virtuală.
Citește și articolul (click pe titlu) Ghidul începătorului: CUM POȚI SĂ FACI O PLATĂ
Dacă aveți nevoie de bani împrumut, accesați un credit și apoi lunar trebuie să restituiți suma agreată prin contract.
Cam astea sunt produsele de bază ale unei bănci: servicii de plăți, economisire și creditare. Pentru fiecare produs trebuie să fiți atenți la costurile implicate, comisioane, dobânzi, condiții.
Dacă banca ”vede” că aveți nevoie de bani, o să vă propună și alte produse de creditare, adică alte tipuri de credite – probabil chiar înainte să le solicitați.
Aveți bani și îi țineți banii în depozit?
Dacă banca ”vede” că aveți bani, o să vă propună și alte tipuri de depozite, pe termen mai lung, depozite care au anumite facilități (ex fără comision în ziua de scadență) etc.
Verificați de fiecare dată care sunt cele mai bune condiții și care sunt de fapt cele mai convenabile pentru voi.
Păi ei fac numai ce le convine lor, cum să am eu de câștigat bani?
Banca este un intermediar între surse de bani și nevoi de bani, oferind și servicii conexe. Totuși, banca trebuie să producă bani, nu este o unitate caritabilă, este un business până la urmă. Dacă și-ar asuma toate riscurile de pe piață (fluctuația dobânzii, fluctuația cursului de schimb) s-ar închide la puțin timp după deschidere.
Dacă înțelegeți asta veți fi mult mai deschiși să cereți toate informațiile de care aveți nevoie (dincolo de rușine, anxietate, frică, lipsă de timp), lămuriri, explicații, să citiți contractele cu atenție pentru a știi, în cunoștință de cauză, în ce relație contractuală vă băgați. La mijloc este vorba despre bani, de fapt despre banii voștri!
Informațiile sunt gratis, le putem solicita, le putem căuta, le putem folosi în avantajul nostru.
Când banca, sau o altă instituție cu care clientul are o relație contractuală, sună un client acesta este reticent, se gândește că:
- Este o problemă și inevitabil va primi o veste proastă care duce la o pierdere de bani.
- La telefon este cineva care dorește să-i vândă ceva și el refuză înainte măcar să știe dacă acel produs i s-ar potrivi sau nu, dacă ar avea de câștigat sau nu.
Pentru ca orice instituție să fie eficientă cu resursele, când un produs trebuie plasat, se face o analiză în prealabil și sunt apelați doar clienții care ar putea accesa acel produs: fie că se încadrează în profilul de client, fie că folosește acel tip de produs și acesta l-ar avantaja, fie că instituția vrea să renunțe la anumite produse vechi și propune un produs nou mai avantajos ca să stimuleze clientul să migreze către produsul nou etc.
Instituțiile financiare dedică fonduri pentru programe de educație financiară. Își specializează personalul pentru a oferi informații relevante clientului, oferă diverse materiale informative. Dacă cineva nu vă dă răspunsul pe care îl căutați, întrebați altundeva; dacă nu înțelegeți spuneți pur și simplu asta, nu vă fie rușine când este vorba despre banii voștri!
Pe piață sunt cursuri private de educație financiară, sunt cărți, sunt site-uri care oferă foarte multe informații gratis. Folosiți-le și o să vedeți impactul asupra situației voastre financiare.
Gândiți-vă la toate lucrurile despre care nu ați avut habar și la care acum vă pricepeți foarte bine.
Citește și articolul (click pe link) Diferența dintre ”nu pot” și ”nu pot încă”
Poate într-o zi s-a spart o țeavă și în lipsa unui instalator disponibil ați învățat cum să o schimbați. Sau ați învățat să jucați un joc de societate, sau să cântați la un instrument, sau o limbă străină.
Începutul nu e ușor, ca orice început, dar cu banii și băncile aveți de-a face toată viața. Este o zonă în care trebuie să ajungeți să fiți confortabili pentru o relație din care să fiți avantajați.
Următorul pas, culegeți informații legate de investiții
Fără investiții nu puteți ajunge la independență financiară. În ce să investiți? Nici un specialist în educație financiară nu o să vă dea un răspuns clar în acest sens și este normal să fie așa.
Decizia de investiție depinde de o serie de factori, de informațiile deținute, de apetitul la risc, de suma de bani pe care o puteți eventual pierde etc.
Persoanele care lucrează în companii specializate pe investiții o să vă consilieze cu privire la investițiile din portofoliul lor.
Obțineți informații din mai multe surse, urmăriți riscul pe care vi-l asumați, calculați eventualul profit după ce plătiți comisioane (atenție, comisioanele sunt de regulă procente, verificați ce înseamnă practic la valoarea investiției voastre să nu vă treziți că pierdeți și din banii voștri).
Citește și articolul (click pe titlu) Țintește prosperitatea !
Vă plac imobiliarele? Urmăriți piața, vedeți ce și cum o influențează.
Aveți un apetit mai ridicat la risc? Sunt site-uri pe care vă puteți face conturi de test pentru a încerca astfel de investiții înainte de a începe să tranzacționați cu banii dumneavoastră.
Dacă cineva ar știi adevărul absolut asupra modului în care investițiile ar aduce profit maxim, toți l-am urma, dar așa ceva nu există.
Nu vă lăsați intimidați de termenii utilizați, citiți în fiecare zi câte ceva și veți fi surprinși de cât de departe veți ajunge în câteva luni chiar. Ca orice lucru, și acesta se învață. Riscul totuși va rămâne în sarcina voastră să îl administrați.
Spor la studiu și la investiții cu succes!