Nu cădea pradă hoților de Anul Nou

Nu cădea pradă hoților de Anul Nou

1280 853 AnaMaria

Dacă în seara de Ajun și ziua de Crăciun vizitele sunt mai scurte, de Anul Nou, cei care ajung la o petrecere vin acasă după numărătoarea inversă.

Asta înseamnă ore bune în care casa voastră rămâne nesupravegheată și disponibilă pentru o vizită. Zgomotele, pocnitoarele, muzica, musafirii, acoperă alte zgomote care în mod normal ar fi suspecte.

Chiar dacă sunteți ”pe aproape”, șansele ca un hoț să încerce să fure ceva de la voi sunt mari.

Seara de revelion este o seară plină de acțiune pentru hoți, în fiecare an se anunță multe spargeri în locuințe și mașini.

Statistic, peste 40% dintre spargerile de locuințe se întâmplă de sărbători.

Unii fac petreceri acasă, așa că diverse persoane necunoscute care cară cutii, nu par atât de ciudate. Totuși, curierii nu fac livări și nici vecinii nu se mută în seara de Revelion.

Ideea de a scrie acest articol mi-a venit ieri, când prietena Elenei a lipit un bilet pe ușa de la intrare înainte să ajungem la ei acasă. Elena trebuia să ghicească un cadou. Biletul arăta clar că ei erau acasă. Probabil biletul. scris de un copil de 5 ani, va rămâne acolo mult timp.

Ce hoț ar încerca să spargă o casă dacă există un semn că este cineva acasă?

Iată câteva idei de a ține hoții la distanță:

Am adunat aici câteva idei, poate vă ajută.

Sistem de securitate.

Dacă aveți, nu uitați să îl activați.

Dacă nu îl aveți, verificați să fie toate ușile și geamurile închise și securizate, inclusiv ușa de la intrare sau orice alt sistem de acces: balcon, terasă, garaj etc.

Anunță-ți vecinii apropiați.

Lasă-i să știe că sunteți plecați așa vor fi atenți sau suspicioși la orice mișcare în zona ușii voastre.

Lăsați-i să folosească parcarea voastră, nu doar că sunteți drăguți dar așa se poate înțelege că e cineva acasă.

Rugați-i să golească căsuța poștală  în lipsa voastră.

Dacă vă udă florile sau hrănesc pisica, pot aprinde un bec prin rotație.

Dacă ai vreo băbuță care vede și știe tot, la parterul blocului sau pe etaj,  acum este momentul să îi urezi sărbători fericite, să îi duci un cozonac sau o atenție.

Orice semn că ești acasă.

Dacă pleci la cumpărături sau pe aproape, lasă un mesaj în ușă gen ”mă întorc în 5 minute /  așteaptă-mă” sau orice mesaj care arată că ești pe aproape și ajungi din moment în moment.

Lasă radioul deschis, lumina aprinsă, orice semn că e cineva acasă.

Poze pe social media.

Dacă pleci în vacanță de sărbători și plătești o grămadă de bani în plus doar pentru că ai ales acest moment, evident vrei ca toată lumea să afle. Ei bine, așa află și hoții. Dacă ai bani de locuri exotice în mijlocul sezonului, nici casa ta nu e mai prejos.

Prietenii vor crăpa de invidie sau se vor bucura pentru tine, după caz, și dacă postezi poze la întoarcere.

Seif personal, acasă

Dacă ții acasă bijuterii și bani, pentru că îți plac bijuteriile și banii numerar îți dau sentimentul de siguranță, ia-ți un seif care să fie greu de cărat.

Ține-ți bijuteriile în seif. Încuie seiful după fiecare deschidere. Dincolo de valoarea materială, în timp, bijuteriile au și o valoare sentimentală care este mai greu de recuperat.

Mașina

Parchează într-un loc luminat pe cât posibil și ușor vizibil.

Dacă sunteți mai mulți prieteni, parcați mașinile una după alta cu acces greu la uși. Lăsați prima mașina cu alarma cea mai gălăgioasă. Când plecați, vă ”deblocați” unul pe altul.

Nu lăsați nimic la vedere pe banchete, nu genți, nu haine, nu rucsacul copilului, nu mape cu documente.

Chiar dacă haina nu are nimic în buzunare și rucsacul copilului are doar scutece, hoțul nu are de unde știi așa că va fi tentat să le ia. Aveți o mapă cu reclame de la ultimul eveniment la care ați participat? La fel, doar voi știți că nu are nimic de valoare în ea.

Aveți alarmă? Activați-o. Hoțul nu va sta să dezasambleze sistemul audio cu alarma mașinii pornită, nici nu va risca să se îndepărteze cu un pachet de lângă mașină cu riscul să îl vadă cineva.

Hoți de ocazie sau hoți organizați

Să revenim la spargerile de locuințe.

Majoritatea spargerilor sunt făcute pe grabă, într-o singură zonă, cât mai multe apartamente sau case. Așa că, un semn că cineva este acasă va îndepărta acești spărgători care nu își vor asuma un risc suplimentar.

Alteori spargerile sunt făcute la loc țintit  în timp și nu la întâmplare.

Acești spărgători știu deja că aveți obiceiul să plecați de sărbători și că aveți destui bani pentru locuri scumpe. Dintr-o spargere sau două, în loc bine ales, își fac ”norma” cu risc minim pentru ei. Social media este ca un ziar de știri. Iar acești hoți își fac temele din timp. Mulți și-ar dori angajați atât de bine organizați și nu glumesc.

Oricum ar fi, faptul că cineva îți ia bunurile personale, chiar dacă ar fi ușor de înlocuit material, este un șoc emoțional peste care treci cu greu.

Ferește-te de hoți! Nu le face munca ușoară. Protejează-ți bunurile.

Dacă aveți și alte idei ușor de implementat, lăsați-le într-un comentariu.

Distracție plăcută și fără griji!

Vă recomand și articolele:

Lista cea mai importantă de sărbători!

Dați sărbătorilor sens pentru copiii voștri!

Ce gătim în familie de sarbători și de ce ținem la această tradiție

Banuțul dorit de toți în seara de Anul Nou, din Vasilopita

 

Leave a Reply