În așteptarea iepurașului de Paște

În așteptarea iepurașului de Paște

1280 853 AnaMaria

O mămică mi-a spus că este îngrijorată de faptul că băiatul ei primește prea mulți bani de Sărbători și îmi cerea părerea despre cum să stopeze acest fenomen în cadrul familiei.  I se pare că acești bani primiți ”pe gratis” strică educația financiară pe care ea și soțul ei încearcă să o insufle copilului.

Vă propun un articol despre banii de la iepuraș, dărnicie , activități împreună, obiceiuri sănătoase. 

Este evident că orice încercare a mămicii de a stopa banii primiți de la bunici și unchi a eșuat întotdeauna.

Vă recomand și articolul (click pe titlu)  Cine nu are bunici, sa-si cumpere?

Rudele și prietenii, în special bunicii, își exprima dragostea și dorul prin oferirea de bani. Scuza lor este ”să îi iei copilului ce vrea / să își ia copilul ce vrea/ eu nu știu ce îi place”.

În altă ordine de idei, copiii din ziua de azi au cam de toate.  Este greu de cumpărat un cadou potrivit pentru vârsta copilului, un cadou care să îl încânte pe copil și (mai ales) pe care copilul să nu îl aibă deja. Un copil care primește o jucărie sau o carte pe care o are deja este atââât de dezamăgit.

Bani prea mulți, pe gratis

Problema mamei venea și din faptul că aceste sume erau prea mari, suficiente pentru a cumpăra multe jucării și haine.

Să oprim rudele din a da bani este o misiune dificilă către imposibilă. În plus ei s-ar simți jigniți în fața reacțiilor noastre pe care nu le-ar înțelege. În consecință, pentru bunul mers al lucrurilor în familie, e mai bine de acceptat aceste cadouri.

Dar ce facem mai departe? Am avut o discuție cu mămica și vă fac și vouă următoarele propuneri:

Înainte de vizita pe care o facem sau pe care o primim, încurajăm copilul să facă ceva din mâinile lui : decorațiuni, felicitări, picturi, desene, casuțe în miniatură, coșulețe pentru ouă etc.

Copilul este încurajat, ca pentru banii primiți, să ofere ceva la schimb.

Persoana care oferă bani va trebui să își aleagă un obiect aflat ”la vânzare”, astfel banii nu vor mai fi primiți ”pe gratis”.

Eu aș explica copilului că nu toate obiectele pe care le face vor fi pentru vânzare, ci o parte dintre obiecte vor fi făcute doar pentru a fi oferite cadou. La fel cum copilului îi place să primească de la rude și prieteni cadouri, la fel se vor bucura și ei să primească ceva de la copil.

Banii primiți de copil vor fi administrați mai departe ca orice bani munciți de copil, respectiv o parte se pot cheltui imediat în timp ce alții vor fi economisiți.

Vă recomand și articolul  Economiile pe înțelesul copiilor

Să fim darnici

Sărbătorile nu sunt la fel pentru toți copiii.

I-aș explica copilului faptul că nu toți copiii primesc cadouri și că este momentul potrivit să facă alți copii fericiți, dăruind din lucrurile pe care nu le mai folosește și dintre jucăriile la care poate renunța.

Unor copii le este greu să renunțe la jucării, e normal, sunt comorile lor.

Eu îi spun fetiței mele să dea mai departe jucăriile pentru care se simte ”prea mare” și așa ea alege jucăriile pe care le consideră că sunt pentru copii mai mici decât ea. E un truc care funcționează.

Atenție : sub nici o formă nu o să dați din lucrurile copilului sau dintre jucării sau cărți fără acordul copilului.

Copiii care își fac un obicei din a da mai departe dintre lucrurile lor, au tendința de a avea mai multă grijă de haine și jucării.

Pregătiri împreună cu copilul

Dacă faceți sărbătorile acasă sau în familie, stabiliți lista de lucruri de făcut și lista de cumpărături, cu suficient timp înainte.

Decideți care sunt activitățile în care puteți implica copilul și anunțați-l din timp, cu entuziasm, ce o sa aveți de făcut împreună. Creați o așteptare pozitivă referitoare la aceste activități împreună. Indiferent dacă faceți cumpărături, curățenie, gătit, încercați să le faceți împreună. În acest timp în care faceți lucruri împreună, copiii sunt mai relaxați și o să aveți împreună discuții pe care mai greu le veți avea într-o zi obișnuită. În plus o să creați amintiri și obiceiuri bune.

Copiii protestează și nu au chef să vă ajute? Încercați să faceți în așa fel încât măcar o parte din activitate să se desfășoare împreună (ex le cereți ajutorul, le explicați cât de mult aveți nevoie de acest ajutor, le descrieți sărbătoarea care urmează și însemnătatea ei, de ce casa trebuie pregătită de sărbătoare, de ce trebuie să fiți uniți în familie și să aveți bucuria de a vă ajuta unul pe celălalt etc).

Cu copii mai mari discutați lista de cumpărături, bugetul disponibil, modul de cheltuire al acestuia pe categorii de cumpărături: mâncare, haine noi, cadouri, transport și cazare dacă plecați undeva și așa mai departe.

Dărnicia se învață de acasă

Trebuie să fim un exemplu pozitiv pentru copiii noștri.

Dacă aveți obiceiul de a pregăti acasă cozonaci și ouă roșii, implicați copilul în pregătiri. V-aș recomanda ca de fiecare dată să pregătiți un cozonac în plus și un cofrag mic de ouă roșii, pe care să le dăruiți cuiva. Nu le faceți ci le cumpărați? Bine și așa, cumpărați un cozonac și un cofrag de ouă în plus, discutați asta cu copilul și motivul pentru care faceți asta.

Este dificil pentru copil să înțeleagă de ce trebuie să dea din hainele lui, jucării, cărți, obiecte personale atâta timp cât mama și tata nu fac asta. Vă dați seama că probabil copilul va percepe această solicitare ca o pedeapsă. Scopul vostru este de a preda o lecție pozitivă și nu de a genera sentimente negative. Copilul este reticent? Dați voi un exemplu și lăsați copilul să decidă. După câteva exemple, copilul va acționa la fel, o să vă copieze comportamentul.

Felicitați copilul pentru tot efortul pe care îl face referitor la Sărbători, începând de la curățenia din cameră, ajutorul pe care vi-l oferă, cadourile pe care le face celor din jur, bucuria și aprecierea pentru cadourile pe care le primește și așa mai departe. În acest fel copilul se va simți iubit, apreciat, își va simți rolul și locul în familie, va simți în suflet bucuria Sărbătorilor.

Să aveți parte de sărbători cu lumină, dragoste și multe cadouri de la iepuraș. 

 

 

Leave a Reply