Un copil schimbă multe lucruri în viața unui cuplu, în primul rând se adaugă rolurile de mamă și tată cu toate responsabilitățile care vin la pachet. Să devii de pe o zi pe alta o persoana responsabilă de viața unei alte ființe devine copleșitor.
Rolul de părinte înseamnă în principal responsabilitate, sentimente, timp și bani.
Responsabilitățile, de multe ori, se traduc în bani
O familie are nevoie de bani pentru vizite medicale, naștere, apoi pentru scutece, haine, cărucior, geluri speciale și creme, lapte praf daca mama nu poate alăpta, vizite la doctori, analize, medicamente și așa mai departe.
Ulterior intervine nevoia de ajutor : bona, creșa, grădiniță și acesta este doar începutul.
Dacă până la venirea copilului cuplul nu se îngrijea de administrarea banilor, de la conceperea copilului administrarea banilor cu scopul de a face economii trebuie să devină prioritate.
Multe cupluri se bucură la sfârșitul lunii dacă mai rămân bani și le găsesc rapid o întrebuințare : cumpărături la mall, city break, week-end la mare sau la munte, ieșire cu prietenii. Cuplul îndrăgostit are filosofia ”luna viitoare banii vin iar și iar, suntem tineri și sănătoși, acum e momentul de distracție”. Și au dreptate, acum e momentul să pună bazele relației de cuplu și să se bucure de timpul împreună. Cuplul are nevoie și de depozite emoționale pentru perioada care urmează venirii bebelușului.
După venirea copilului nevoile materiale cresc
Trebuie luat în considerare faptul că după venirea copilului nevoile cresc, rata la casa și mașina e aceeași, costul vieții crește iar veniturile sunt aceleași sau semnificativ mai mici pe perioada în care mama stă acasă cu copilul. În cazul în care cuplul nu are la dispoziție bunici care să îi sprijine, chiar dacă mama își reia activitatea, costul unei bone sau creșe trebuie luat în considerare. Încep să apară și alte cheltuieli lunare odată cu creșterea familiei.
Ce am menționat mai sus se referă la cheltuieli previzibile. Cuplul se informează de la alți prieteni, proaspeți părinți , la ce să se aștepte și până la venirea copilului o parte din necesități sunt acoperite într-un fel sau altul. O sumă de bani pusă deoparte devine însă o necesitate pentru situații neprevăzute.
Bani necesari pentru situații neprevăzute
O problemă medicală este o situație neprevăzută și urgență, nu o să fie timp de așteptat următorul salariu, nu o să fie timp de împrumutat bani de la bancă, nu o să fie timp de ”vedem noi atunci”, sănătatea copilului este o prioritate.
Conform statisticilor un copil din zece are o formă de alergie. Acest diagnostic este unul foarte probabil dar și foarte scump totodată. Intervin vizite medicale la pediatru, alergolog, dermatolog, dietetician și de la capăt, fiecare caz e unic și greu de rezolvat. Analize peste analize, lapte special și scump, dietă specială pentru copil și poate și pentru mamă, sumele cheltuite sunt impresionante și trebuie acoperite. În cazul în care copilul nu e acceptat la grădiniță din pricina alergiilor (da, este o mare și tristă realitate în țara noastră) sau grădinița la care sunteți arondați nu vă inspiră încredere, trebuie să alegeți o grădiniță mai departe și/sau mai scumpă ; deci alte cheltuieli de bugetat lunar.
Pentru noi este ușor să facem concesii, să renunțăm la diverse lucruri de care avem mai multă sau mai puțină nevoie. Totuși, când este vorba despre copil problema se pune altfel, copilul mic are necesități nu dorințe.
Îi sfătuiesc pe toți părinții să înceapă cât de devreme să își facă un cont de economii special pentru acoperirea urgențelor.
În faza de gravidie, multe cupluri sunt încă în faza romantică și se gândesc deja la asigurări speciale sau depozite pentru facultatea copilului, cum ajunge copilul până la facultate este greu de perceput. Când minunea apare și gângurește în brațele lor e un vis însă la primele nopți albe și apoi la prima febră începe realitatea.
Vedem noi atunci
Sunt uimită câți părinți declară la cursurile financialparenting sau în discuții private că trăiesc fix de la o lună la alta și nu sunt în stare să facă economii indiferent de câți bani câștigă. În caz de urgență văd ei cum se descurcă.
Important este ca acest ”vedem noi atunci” să fie oarecum stabilit și funcțional. Mulți proaspeți părinți încă se bazează pe părinții lor pentru a acoperi urgențe sau pe prieteni; este un mod cam imatur de funcționare dar este și asta o soluție când la 2 dimineața ajungi cu copilul la doctor și a doua zi ai de acoperit niște cheltuieli neașteptate.
Dacă până la venirea primului copil fiecare luna era trăită de la un salariu la altul fără prea multă analiză, după venirea primului copil părinții trebuie să își gestioneze banii în mod conștient și să știe clar unde se duc banii în loc să se întrebe la jumătatea lunii pe ce s-au dus banii.
Cu toții ne dorim să le oferim copiilor noștri o viață minunată iar obiceiul de a gestiona banii inteligent este necesar în acest demers.
Citește și Vrei să fii mai mult? Fă mai mult !
1 comment