Cine nu are bunici, sa-si cumpere?

Cine nu are bunici, sa-si cumpere?

1280 853 AnaMaria

Asta zice o vorba din batrani.

In multe familii bunicii participa la cresterea copiilor. Asta este cu siguranta un mare ajutor dat parintilor dar de multe ori incepe lupta intre ideile de parenting ale parintilor si incapatanarea de a face lucrurile in stilul lor a bunicilor.

Parinti vin cu argumente din ultimele studii, articole, cursuri si carti de parenting. Bunicii o tin pe a lor cu “asa v-am crescut si pe voi si ce bine ati ajuns / o palma nu a omorat pe nimeni / copilul trebuie sa isi stie lungul nasului / nu el m-a facut pe mine” etc etc.

Partea mai putin buna din partea unor bunici :

Ati auzit in jurul vostru “gata, pana aici, ne descurcam cum putem dar asa nu mai merge, am terminat cu ajutorul de la bunici” ?

Unele lucruri si actiuni pot genera aspecte nedorite din urmatoarele motive:

Idei diferite – “asa v-am crescut si pe voi” ,daca aveti noroc de bunici cu mintea deschisa explicatiile voastre o sa fie respectate, altfel este cum vor ei si gata.

Valori diferite – referitoare la respect, palma la fund, mancatul tot din farfurie etc

Obedienta impusa – “Fii cuminte ! nu e frumos ! nu ti-e rusine? Poarta-te frumos !“ ;

Impunerea regulilor asupra emotiilor: nu e frumos sa plangi ;

Amenintarile care provoaca reactiile dorite si care le dau o falsa senzatie de educatie corecta -“plec si te las aici ! chem politia sa te ia si sa te duca!”. Efectul pe termen scurt este cel asteptat de bunici, insa pe termen lung se pot naste anxietati, frustrari si temeri.

Valorile viciate – “daca mananci tot primesti ceva bun”, adica dulciuri nesanatoase care ajung sa fie rasplata pentru obedienta si o manifestare (gresita) de dragoste.

Restrictionarea copilului din pricina varstei si a mobilitatii mai reduse– “nu te urca, nu te catara, nu fugi, nu pleca fara mine”; temeri exagerate fata de riscurile la care pot fi supusi copii atunci cand fac astfel astfel de lucruri; consecinta este ca nasc in copil frici si scad increderea in fortele proprii si stima de sine;

Partea buna referitoare la bunici:

Totusi influenta pozitiva este generata de urmatoarele aspecte:

Dragostea lor este nemarginita, aflati la o varsta la care nu mai au presiunea carierei si a vietii sociale, nepotii devin (nu obligatoriu) centrul universului ;

• Nu au alte preocupari arzatoare asa ca se dedica copilului cu toata energia de care dispun; Copilul se simte iubit nelimitat, auzit, respectat.

Iubesc si rasfata copilul pentru ca nu au presiunea educatiei, acesta este rolul vostru al parintilor. Bunicii o sa treaca usor peste limitele impuse de voi la rugamintile copilului – de exemplu 10 minute la televizor vor fi cu siguranta mai lungi decat 10 minute ale voastre, portia de dulce va fi dublata cu usurinta , ora de culcareva fi amanata etc

• Dau o gura de oxigen copilului prin oferirea de mai mare libertate si stabilirea unor limite mai relaxate;

Ofera entuziasm si incurajare in directia dorita de catre copil si de multe ori vor juca rolul avocatului in favoarea copilului;

• Vad viata cu alti ochi, apreciaza altfel lucrurile, dau alta valoare lucrurilor si se bucura de lucruri marunte; ofera astfel copilului un alt punct de vedere.

Tin la traditii si incearca sa le insufle mai departe nepotilor .

Ce ne facem cu bunicii care o “tin pe a lor”? Cum balansam situatia?

Parinti aflati in situatia de a primi ajutor de la bunici se intreaba care este solutia pentru a beneficia de influenta pozitiva si de a contracara eventualele aspecte negative?

Raspuns: folositi dragostea bunicilor pentru copii in scopul comun.

Usor de zis, greu de facut. Cum ?

Banii pot fi cheltuiti pentru rasfat din cand in cand insa limitele stabilite de parinti nu trebuie sa fie depasite.
De exemplu : daca parintii stabilesc limita de o jucarie noua la fiecare doua saptamani nu e in regula ca bunicii sa considere acesta masura nedreapta si sa suplineasca stocul de jucarii noi ajungand pana la a “primi comenzi cu ultima jucarie visata de copil”.

Depasirea limitelor stabilite de catre parinti este un semn de dragoste prost inteleasa de catre bunici.

Trebuie sa gasiti si sa agreati impreuna metode de a lasa bunicii sa isi exprime dragostea intr-un mod in care sa fie bun pentru toata lumea astfel incat sa nu depaseasca limitele pe care le-ati stabilit avand in minte binele copilului.

Banii nu trebuie sa fie un substitut al dragostei

Banii nu cumpara dragostea si atentia copilului dar o denatureaza si astfel bunicii vor deveni in curand un ATM mobil, un card de credit fara limita, un sac fara fund.

Pana copilul va fi la varsta la care sa isi poata administra singur banii, sumele primite de la bunici vor fi tratate ca orice alti bani primiti sau castigati, vor fi administrati in acelasi fel in functie de varsta copilului sub supravegherea parintilor (despre aceasta supraveghere o sa scriu articole separate, promit ! stiu ca e un subiect care cere explicatii).

Exista diferite metode in care bunicii pot cheltui sume de bani mai mici sau mai mari, dupa posibilitati si fara sa isi depaseasca posibilitatile financiare, la care probabil bunicii nu s-au gandit si voi le puteti prezenta.

Daca parintii sunt instariti bunicii vor face eforturi ca sa ofere copilului jucarii la fel de scumpe ca si parinti chiar daca asta inseamna sa isi impuna restrictii severe. Trebuie sa fiti atenti la acest aspect si sa il stabiliti cu bunicii din timp.

https://financialparenting.eu/sa-le-spunem-prescolarilor-ce-sunt-banii-si-care-este-rolul-lor/

Pretul nu este egal cu valoarea

Copilul nu intelege valoarea unei jucarii dupa pretul ei de la raft.

Pe la varsta de un an copilul se joaca cu orice gaseste prin casa, o sticla de plastic goala umpluta cu pietre , boabe de fasole, orez este o jucarie senzationala. La 3 ani o plimbare in parc si o inghetata aduc copilului la fel de multa bucurie ca o jucarie noua.

Le puteti explica bunicilor faptul ca experientele traite alaturi de copil “fac toti banii”, sunt mai importante si au un impact mult mai mare asupra copilului si a pentru dezvoltarii lui . Bunicii pot sa se implice in excursii, activitati, participare la evenimente, vizite la teatrul pentru copii etc .

Daca bunicii sunt instariti si “nu au ce face cu banii” ii puteti ghida catre un sistem in care sa faca investitii care sa il ajute pe copil la varsta maturitatii, la facultate sau la inceperea vietii de adult.

Cu multa rabdare si putina inspiratie puteti sa pastrati limitele stabilite de voi parintii si sa folositi dragostea bunicilor in favoarea copilului.

Nota : acest articol se aplica si nasilor, unchilor, prietenilor topiti dupa vreun copil din jurul lor.

Leave a Reply