Copilul tău poate ajunge bogat

Copilul tău poate ajunge bogat

613 987 AnaMaria

Indiferent de situația ta financiară, copilul tău are toate șansele să ajungă bogat.

Dintr-un studiu făcut de CitiBank în 2014, al nivel internațional, cuprinzând 1500 de familii, a reieșit că o mare îngrijorare a părinților este siguranța financiară a copilului la vârsta maturității.

Poate te gândești că o să îi lași copilului o casă, o afacere, bani, ai făcut investiții care să îi revină, asigurare de viață sau altceva, pentru a-i asigura siguranța financiară la maturitate.

Totuși, banii vin și pleacă, mai degrabă pleacă de la cei care îi administrează deficitar.

Ce e de făcut acum pentru ca să ai un copil asigurat financiar?

  1. Oferă-i educație financiară.

Cum se obțin banii dar și cum se administrează corect, sunt lecții de bază în educația financiară.

Cineva poate obține bani dar dacă nu îi administrează corect se trezește falit înainte de fiecare sfârșit de lună, sau din contră, îi poate aduna într-un cont sau la saltea și să nu știe să se bucure de ei.

Banii sunt un mijloc de schimb, nu trebuie să le dăm nici mai multă dar nici mai puțină importanță decât merită.

Deciziile legate de bani pot face diferența dintre un adult care este prosper sau unul care se zbate printre datorii, chiar dacă cei doi au fix aceeași sumă de bani disponibilă lunar.

Majoritatea câștigătorilor la loto ajung mai săraci decât erau înainte de a câștiga banii. Puteți zice că nu erau bani munciți și din această cauză au fost administrați greșit.

Puteți auzi despre oameni care au muncit din greu pentru bani, i-au făcut și i-au pierdut printr-o administrare defectuoasă datorită lipsei de educație financiară.

Sunt multiple cazuri despre care puteți citi, despre actori (ex Nicolas Cage, Johnny Deep și alții, doar căutați pe internet și veți fi surprinși), cântăreți (Michael Jackson, Lady Gaga), sportivi, oameni celebri care au făcut sume impresionante de bani prin munca lor dar care au ajuns să își declare falimentul.

Părerea mea despre educația financiară: este o combinație unică între emoții, atitudini, obiceiuri, informații.

Pe ce mă bazez când spun asta?

Pe educația personală de acasă și apoi pe educația obținută prin specializări diverse și prin munca mea de peste 19 ani în bancă; am văzut cazuri de succes și eșec financiar la clienții cu care am luat contact sau prin informațiile la care aveam acces, am investigat fraude și spălări de bani, am citit și în continuare citesc tot ce îmi pică în mână despre bani și comportamentul oamenilor în legătură cu banii.

Pentru vârsta de 3-7 ani, în portofoliul Financial Parenting există următoarele programe (click pe titlu):

 

  1. Oferă-i exemple și lasă-l/o să experimenteze

Dacă vrei să faci o pâine ai nevoie de o rețetă, de ingrediente și de instrucțiuni.

Cineva îți arată cum se face, vezi tu la cineva cum o face, încerci tu după rețetă. Ideea este că fără informație, este greu să ne imaginăm cum să facem o pâine.

La fel este și cu banii, de undeva trebuie să învățăm rețeta și de multe ori să testăm chiar mai multe rețete.

Teoria fără practică nu are prea mult sens.

Primul exemplu și cel mai important model în viața copilului este părintele.

  1. Cultivă obiceiuri sănătoase legate de bani

Obiceiurile se formează în timp, exersând. La fel sunt și obiceiurile financiare.

Putem învăța un copil să facă economii de mic, să îl învățăm care este sensul acestui lucru și acesta o să devină un obicei pentru toată viața.

Citește și articolul Economiile pe înțelesul copiilor

Să-i oferi bani la cerere pur și simplu nu ajută copilul să dezvolte nici un obicei sănătos, ba din contră, va învăța că ești un ATM mobil , fără limită, la care va avea obiceiul să apeleze de câte ori are nevoie sau își dorește.

Să îl înveți valoarea banilor, modul în care aceștia se câștigă, cum se administrează corect, să stabilească bugete lunare și să le urmărească, cum să ia decizii legate de bani, cum să își stabilească obiective și să își facă un plan pentru a le atinge – toate acestea se pot transforma în obiceiuri prin puterea exemplului tău și prin exersare.

  1. Transmite-i mesaje pozitive legate de bani

Banii pot aduce fericirea. Banii dau acces la libertate de alegere, dorințe împlinite, studii, îngrijire medicală, confort, vacanțe, hobby-uri și multe altele.

Banii nu cresc în copac dar nici nu trebuie, putem munci și îi putem obține.

Nu trebuie să căutăm soluții miraculoase de a obține bani și nici să credem că ține de noroc. Cu muncă serioasă și determinare, oricine poate ajunge acolo unde își propune.

Oamenii cu bani nu sunt neapărat răi (sau lacomi, avari, fără suflet etc). Sunt și oameni săraci care sunt răi. Nu banii ne fac răi sau buni, ci ceea ce facem cu ei. Oamenii cu bani pot face multe lucruri minunate pentru cei care nu au bani, îi pot ajuta să aibă o mâncare caldă într-o zi, un acoperiș deasupra capului, acces la servicii medicale sau studii, sprijin pentru o viață mai bună.

Citește și Generozitatea o poți vedea doar la alții

Nu le poți avea pe toate.

Așa este! Dar putem învăța copilul să facă alegeri, să stabilească priorități și să poată avea tot ce are nevoie și îl/o face fericit/ă.

Într-o zi poți să pierzi totul.

Da, se poate. Dar odată ce ești conștient de valoarea ta acest lucru nu te sperie, o poți lua de la capăt. Motivele pentru care cineva poate pierde bani sunt multiple dar situațiile de criză, bine gestionate, sunt lecții prețioase după care cineva poate face mai mulți bani observând oportunitățile.

Citește și Când ești în criză de bani

Dacă nu reușești te faci de rușine!

Eșecul nu este o rușine, este o oportunitate de învățare. Important este ca studiul și creșterea valorii personale să fie un scop permanent.

  1. Ai grijă la modele din jur care influențează copilul

Persoanele care petrec timp cu copilul tău își pun amprenta asupra educației financiare și a mentalității cu care copilul va crește.

O bunică crescută cu mulți ani în urmă când bunăstarea însemna să ai un acoperiș și ceva de mâncare pe masă, va avea tendința să spună des ”nu sunt bani / nu ajung banii/ trebuie să avem grijă de bani/ banii se obțin foarte greu/ trebuie să punem bani deoparte pentru zile negre etc”.

O bonă care are veniturile limitate, se poate plânge necontenit despre bani, despre faptul că banii nu ajung orice ai face, să arate dispreț față de modul în care părinții cumpără copilului jucării și haine scumpe și să critice acest lucru în fața copilului.

În timpul de calitate cu copilul, puteți descoperi dacă idei greșite i-au fost transmise copilului și să le corectați prin discuții, exemple, activități împreună.

Către adolescență apare presiunea grupului de prieteni, copilul vrea să fie acceptat și va adopta idei și comportamente cu care nu veți fi de acord probabil.

Dacă refuzi să îi cumperi ceva ce își dorește doar pentru că a văzut la alți copii dar tu nu consideri că are nevoie sau că s-ar justifica în următoarele două vieți o asemenea cheltuială, te vei alege cu proteste greu de administrat ”numai eu nu am/ nu mă iubești/ toată lumea are/ nici nu îți pasă etc”

Copilul trebuie să aibă până la această vârstă stima de sine formată prin ghidajul vostru, să își știe valoarea personală pentru a fi mai puțin influențat/ă de presiunea grupului de prieteni, să realizeze că este o persoană unică, cu valori și dorințe care pot fi diferite de ale celor din jur, și este ok să fie așa.

O să avem copii de succes, pentru că ne pasă!

Leave a Reply