Banii sunt mai ușor de făcut decât de gestionat.
De ce?
Pentru că suntem oameni, pentru că ne dorim de toate, pentru că vedem în jur că alții au și vrem și noi. Acest vreau și eu apare din copilărie, încă înainte să știu că o jucărie costă bani (sau măcar ce sunt banii) o vreau pentru că o văd la alt copil.
În viață tot timpul cineva are ceva mai mare, mai frumos, mai mult, mai diferit de ce ai tu și tânjești după ceva, altceva, care de regulă costă bani.
Mai vine și social media cu toate reclamele lumii, pe toate canalele, care te îndeamnă să vrei și mai mult și mai mare și mai frumos și mai altfel și uite așa să cumperi tot ce vrei și ce vezi devine normalitate, încă înainte să te gândești dacă ai nevoie sau nu.
Contează și mediul în care te învârți, evident. În orice mediu aproape este un ”concurs” sau vreo ”modă” legată de cheltuirea banilor.
În parc auzi ce opționale fac copiii și vrei și tu pentru copilul tău, că doar îl ajută să se dezvolte, nu contează că nu ai bani să ți le permiți, faci tu cumva (și nu zic că este rău să faci asta atâta timp cât ești realist).
La muncă în unele zone concursul este pe haine și look, cu investiții mari în remodelare corporală, îngrijire personală, haine de marcă, accesorii scumpe și așa mai departe. Am ajuns ca tot omul la o clinică medicală, una la care nu am mai fost și am avut de așteptat un pic. De la receptionistă la doctorițe era un catwalk, am văzut și câteva asistente care nu erau în trend, din fericire. A trebuit să merg și a doua oară după rezultat, același catwalk, aceleași modele, alte haine și coafuri. E bine, economia se învârte, dar de ce ai sta pe un job când se vede că tu cheltui mai mult decât câștigi? Ce îmi transmiți sau ce rol vrei să joci?
În unele clădiri de birouri dacă nu îți comanzi mâncare ești privit aiurea, în altele dacă porți aceleași haine nu ești cool și așa mai departe, știți mai bine decât mine.
În concluzie să cheltui e ușor, să faci banii praf de la o lună la alta este aproape normal, să te bagi în datorii pentru ce îți dorești sau ca să nu rămâi de căruță cum se zice este deja obișnuit.
Întâlnesc multe persoane care se aruncă cu capul înainte și se bagă în datorii pentru renovarea casei, pentru o mașină mai arătoasă, pentru o casă mai mare, pentru câte o idee senzațională de business (care nu e sezațională și află asta când îi sună creditorii să îți recupereze datoriile).
Și ce vor mai departe?
Să afle soluții magice de îmbogățire peste noapte.
Să le spui ce să facă ”EXACT” ca să meargă la sigur.
Acum o săptămână am citit că cineva anonim a plătit 19 milioane de dolari ca să ia o cină cu Warren Buffet. Cu siguranță nici acea persoană nu o să afle exact exact ce să facă și nici scheme de îmbogățire peste noapte, ok, dacă a plătit acel preț știe și să câștige de pe urma întâlnirii cu Warren Buffet, e clar.
În investiții nu există MERS LA SIGUR, cum nu există investiții FĂRĂ RISCURI, nici scurtături (decât dacă vă plătiți experți și asta nu este ieftin), nici îmbogățire peste noapte, nici CEA MAI BUNĂ SOLUȚIE.
În plus este o lege în natură, nu poți ajunge financiar mai mult decât esti dezvoltat personal. Dacă îți iese nu te ține mult.
Trebuie să te educi și să ai grijă de banii tăi pentru ca ei să aibă grijă de tine mai apoi.
Ai datorii?
Apucă-te să te scapi de ele.
Metoda snowflake în care le iei pe rând de la mic la mare este foarte bună.
Vrei să te îmbogățești?
Ia-o pas cu pas.
Nu spera în tunuri și nici în soluții magice. Apropo, câtă lume știi îmbogățită peste noapte?
Studiază puțin viața celor pe care îi admiri din gama celor de succes, bogați sau faimoși, în funcție de ce îți dorești. O să găsești destule materiale pe internet despre cum au început, de câte ori au pierdut, de câte ori au fost refuzați, cum au picat și cum s-au ridicat.
E ușor când vezi spuma de deasupra să te gândești că dedesubt e doar miere, dar nu e.
Apoi gândește-te dacă tu vrei să plătești prețul necesar pentru a te îmbogăți, respectiv să te apuci iar de muncă sau de școli, să îți dai somnul, timpul liber, timpul cu prietenii, timpul de stat degeaba pe internet ca să investești timp și efort și bani în ceva ce poate să meargă și să te îmbogățească sau poate să nu… și să te afunde și mai mult în datorii.
Știu persoane care supărate (ca să zic frumos) că și-au administrat prost banii toată viața și că timpul atrecut fără să facă ceva s-au mobilizat, au făcut un curs de educație financiară, au pus bani deoparte și apoi i-au investit în cripto (fără să studieze ceva legat de asta) sau în diverse scheme de succes.
Unii și-au băgat și prietenii în astfel de scheme. Și au pierdut tot. Firma cu ideea de succes a dispărut peste noapte și toate contractele încheiate la distanță la fel.
Am o cursantă care nu mi-a spus înainte pentru că citez ”Știam că o să îmi spui să nu mă bag, dar am avut încredere în domnul acela și mi-a explicat, apoi am cerut sa retrag o sumă mică, mi-a dat-o înapoi și așa am avut încredere și am pus mai mulți bani. Și apoi am pus și toți banii pe care mama și i-a strâns din pensia ei, banii de înmormântare cum se zice. Au dispărut, nu mai răspunde nimeni la mesaje sau la telefon.” Mi-am amintit de Caritas și de cum pe la toți vecinii dormeau rude venite să pună bani ca să se îmbogățească peste noapte, discuțiile erau de genul ”de câte ori îi lași?”.
Urmează aceste reguli pentru a nu pierde bani aiurea:
- Dacă ceva sună prea frumos ca să fie adevărat, așa și este. Valabil și referitor la bani.
- Nu investi în ce nu cunoști. Ai grijă de banii tăi.
- Nu lăsa deciziile financiare în mâinile altor persoane.
- Închide-ți datoriile. Fă economii.
- Educă-te financiar.
Banii nu țin de noroc, cu toate că uneori norocul nu strică și de multe ori ți-l faci singur.
Unii mai avem diverse ”moșteniri” și frici, blocaje legate de bani, pe care trebuie să le depășim ca să progresăm financiar. Dacă simți că ești în această categorie, că te învârți în cerc îți recomand Curs video înregistrat Unde sunt banii mei?
Alții cheltuim haotic, ușor manipulați de reclame și de cei din jur, dacă simți că ești în această categorie îți recomand Curs înregistrat: De ce cheltuim bani aiurea?
Alții nu știu să facă economii, cheltuie tot, niciodată nu le ajung banii oricâți ar fi. Dacă te recunoști îți recomand Curs video: Și tu poți să faci economii!
Să fiti sănătoși și la pungă groși! Să aveți bani cât să vă bucurați de ei și să dați și la alții.
Photo cover by Adrienn