Câștigi mult și tot nu îți ajung banii?

Câștigi mult și tot nu îți ajung banii?

1280 853 AnaMaria

Jocul banilor are aceleași reguli pentru toată lumea. Tu ești cel/cea care ia deciziile.

Ca în orice joc pe care il pierzi, ori nu ai înțeles regulile, ori pur și simplu joci prost.

Există această situație la multe persoane, câștigă bani mulți comparativ cu oamenii din jurul lor și totuși banii nu le sunt suficienți de la o lună la alta. Ți se întâmplă și ție?

Verifică dacă poți identifica o cauză pentru această situație, în articolul de mai jos.

Există și situația în care banii sunt puțini și gestionați gresit, evident nu sunt suficienți de la o lună la alta, dar pentru această situație am scris câteva articole separate, cum ar fi:

Când ești în criză de bani

Când banii dispar prea repede

În legătură cu banii, nu te face că plouă!

 

În acest articol ne concentrăm pe cei care sunt conștienți de faptul că au venituri peste medie și totuși, banii dispar de la o lună la alta și ei pur și simplu nu înțeleg ce se întâmplă.

Impresia falsă este: am nevoie de mai mulți bani.

De ce zic impresie falsă?

Pentru că, atunci când nu știi gestiona banii, oricât de mult câștigi, ei tot nu vor fi suficienți. Deciziile greșite se iau și pe bani puțini dar și pe bani mulți.

Este în natura noastră ca să sărbătorim o creștere de venit de 100 eur cu o rată de 120 eur cel puțin. Simțim că ne crește valoarea o dată cu intrarea nouă de bani și în consecință, ne permitem.

Când pui cartofi într-un sac găurit, vei ajunge la câmp fără un cartof pe care să îl însămânțezi. La fel se întâmplă și cu banii care ajung în mâini ”largi”, dispar pe drum și nu mai ajung să producă alți bani pentru tine.

Încă vă gândiți că nu am dreptate? Că o sumă foarte foarte mare ar rezolva orice problemă?

Verificați un pic problemele financiare ale foștilor milionari. Să vă dau exemplul unor celebrități:

https://www.cheatsheet.com/money-career/johnny-depp-other-stars-serious-debt-problems.html/

 

Diferența dintre nevoile reale și nevoile create artificial

Am văzut mulți oameni care declară că ”au nevoie” de anumite lucruri, indiferent dacă și le permit sau nu. Nu și le permit? Caută o soluție cum ar fi un credit, un împrumut de pe undeva.

Citește și articolul Cum să cumperi înțelept?

Cu siguranță nimeni nu are nevoie de un televizor mai mare, o mașină mai scumpă atâta timp cât mașina existentă este bine mersi funcțională, nici de ultimul model de telefon din gama ta atâta timp cât nu face mare lucru în plus, nici de o vacanță în alte țări doar pentru a pune poze pe conturile de socializare și așa mai departe.

Se spune că ne luăm lucruri de care nu avem nevoie, din bani pe care nu îi avem, pentru a impresiona oameni care nu contează.

Întotdeauna va exista cineva care are o mașină mai scumpă, geantă mai de fițe, aspect mai spectaculos,păr mai bogat și talie mai subțire, iubit mai musculos,  etc etc. Nu are absolut nici o logică să concurezi cu cineva care are ceva ”mai …” și dai faliment din acest motiv.

După un anumit nivel, nu contează cât câștigi ci cum gestionezi banii pe care îi câștigi.

Banii, mulți sau puțini, dacă sunt prost gestionați ajung să fie irosiți. Ajung în alte conturi, departe de ale tale.

Sigur cunoști persoane în jur care se descurcă bine și veniturile sunt mult mai mici decât ale tale, poate te gândești cum e posibil? Simplu, își gestionează banii corect, își stabilesc priorități și bugete de cheltuială în funcție de acestea.

Citește și articolul : Importanța calculului lunar al banilor

De regulă, acești oameni plătesc cu banii jos ce au de plătit, evită creditele, achiziționează ceva atunci când au strâns bani pentru ce își doresc.

Vrei să auzi un secret? Pentru ei totul este mai ieftin, pentru că nu au de plătit dobânzi și comisioane bancare. Adună bani și cu banii strânși grămadă, pot vâna liniștiți oferte speciale, de la electrocasnice până la vacanțe, iar în cazul lor procentul de reducere se vede clar direct în buzunarul lor.

Pentru cei care vânează reducerile, se pot trezi că de fapt, acoperind dobânzile bancare ale unui credit sau card de credit, ajung la un preț final al produsului mai mare decât produsul la preț standard.

Lunar îmi plătesc toate datoriile

Dacă lunar îți plătești toate datoriile felicitări, ești responsabil măcar acum.

E de bine dar poate fi și mai bine. Să înveți să nu ai datorii inutile, cum ar fi datoriile pentru diverse lucruri de care sincer, te-ai fi putut lipsi.

Dacă prin datorii te referi la cheltuielile casei, este minunat. Nu ai vrea să te trezești într-o dimineață fără confortul omului modern, apă caldă sau măcar rece, electricitate, căldură, mijloace de comunicare etc.

Citește și articolul Tu știi de câți bani ai nevoie lunar?

Îți recomand să verifici periodic nivelul acestor cheltuieli. În grupul de vecini, văd la câtva timp câte o întrebare referitoare la factura de electricitate sau apă sau căldură. Atâta timp cât avem locuințe similare, cheltuielile ar trebui să fie cam pe acolo.

Este un comportament responsabil să te asiguri că nu irosești bani aiurea. În zona noastră sunt diferiți furnizori pentru rețeaua de TV și internet, la fel și pentru electricitate. Verifică și contractul pe care îl ai, poate negociezi un contract nou (și așa nu te gândeai să renunți la electricitate, corect?) în condiții mai avantajoase.

Și totuși, așa responsabil cum ești, bagi banii tăi în buzunarele altora. Dacă la sfârșitul lunii nu ai bani în buzunar, atunci asta este realitatea, banii tăi sunt la alții.

Plătește-te pe tine prima dată

Prima factură de plătit trebuie să fie către tine.

Stabilește cel puțin 10% din venit pe care să îl virezi automat în alt cont, ca pe o factură lunară. Banii aceștia vor fi mai departe investiți, este singura modalitate de a-ți asigura viitorul.

Mai departe, plătește ce ai de plătit și ia în considerare banii pe care trebuie să îi economisești pentru obiective mai mari cum ar fi vacanța, schimbarea mașinii etc.

Citește și articolul: Economiile și rolul lor

 

Verifică unde dispar banii tăi și ia măsuri

Coase buzunarele prin care curg banii.

Verifică-ți extrasul de cont și fă calculul pe categorii de cheltuieli, cel mai probabil vei identifica o zonă în care cheltuielile sunt scăpate de sub control de exemplu mâncare, excursii, rate la credit, haine, distracție etc.

Stabilește o sumă destinată categoriei care produce paguba și încearcă să nu o depășești. Ai nevoie de ambiție și disciplină, după această fază de conștientizare.

În cazul în care categoria care face ca banii să dispară este legată de creditele din bancă, ia măsuri imediate de reducere a acestora. Strânge cureaua și fă plăți anticipate. Începe cu creditele cele mai mici și mergi către cele mai mari. Gradul tău total de îndatorare trebuie să scadă sub 40% din venitul tău net curent și apoi și mai jos.

Photo by rawpixel.com from Pexels

Îți recomand să citești și articolele:

În legătură cu banii, nu te face că plouă!

Grijile legate de bani nu te lasă să dormi?

Leave a Reply