Grijile legate de bani nu te lasă să dormi?

Grijile legate de bani nu te lasă să dormi?

1280 853 AnaMaria

Teama de a pierde bani sau de a nu avea destui bani este o emoție deosebit de puternică.

Mulți dintre cei care spun ”nu am închis un ochi azi noapte” sau ”în ultimul timp nu dorm bine”, au probleme și gânduri legate de bani.

În cazul în care problemele apar primele, cum ar fi pierdea locului de muncă, un diagnostic medical care presupune investigații și tratamente costisitoare peste nivelul economiilor și a puterii financiare, un accident, o calamitate , plecarea partenerului de viață etc – pierderea somnului din grija legată de bani este inevitabilă.

Cum să închizi ochii când tu nu știi dacă și cum o să o scoți la capăt, o să ai un acoperiș deasupra capului sau mâncare pe masă?  Dacă în ecuație intervin și copii, grijile cresc exponențial.

 

Să îți faci griji este o strategie greșită

Grijile nu au ajutat pe nimeni, niciodată. Sunt un mod de a-ți ocupa creierul în mod nefolositor, ba mai rău, grijile duc încet către panică, anxietate, depresie și decizii eronate.

Am văzut persoane care își frâng mâinile, plâng necontrolat, se vaită în stânga și în dreapta, refuză să vadă realitatea, îi ia cu leșin și de fapt folosesc asta, nu la modul conștient, ca o strategie de a pune responsabilitatea în spinarea altcuiva. Fuga de responsabilitate nu o să facă problemele să dispară, doar le mută la altcineva.

Citește și articolul (click pe titlu) În legătură cu banii, nu te face că plouă!

Eviți problemele și le lași în grija altcuiva când ești copil, te-ai lovit sau ți-ai pierdut jucăria preferată (o întreagă avere la 3-4 ani) și fugi la mami plângând după ajutor pentru că încă nu ai învățat să le gestionezi. La vârsta adultă o astfel de atitudine nu trebuie să mai existe.

Iar când apar copiii, responsabilitatea trebuie să fie un obicei deja vechi și nu să se nască odată cu copilul sau chiar mai târziu.

Citește și articolele (click pe link)

Banii după venirea primului copil

Banii nu rezolvă problemele de cuplu

Să faci planuri este o strategie corectă

În loc să întri în roata hamsterului legată de griji, mai bine te aduni, evaluezi situația și faci planuri concrete în legătură cu rezolvarea problemei.

Avem tendința de a privi cu indulgență lucrurile care ne privesc, să găsim scuze și motive.

Dacă nu dormi de grija problemelor legate de bani lasă visurile frumoase și indulgența pe mai târziu. Probabil că acum nu e momentul de optimism și nici de a crede în soluții magice și minuni.

Condițiile de criză cer soluții de criză.

Citește și (click pe titluCând ești în criză de bani

Cu cât mai repede înțelegi asta, cu atât procesul de recuperare poate fi mai rapid.

Trebuie să îți deblochezi mintea în prima faza. Să te muți de pe obiectul grijilor. Poți începe prin a face inventarul lucrurilor pentru care ești recunoscător/recunoscătoare în viață, adică ”întotdeauna poate fi mai rău” să văd ce a rămas bun.

Apoi să vezi ce nevoi practice ai și cum le poți îndeplini, să faci un plan de bătaie, să iei măsuri și să schimbi lucrurile.

Odată trecută problema, trebuie să realizezi că suntem fragili în fața multor lucruri pe care nu le putem influența și că trebuie să îți faci o plasă de siguranță care să fie pe aproape în caz de probleme.

Ia măsuri pentru a ajunge la liniște financiară

Îți recomand:

  • Să îți faci un fond de urgență la care poți apela,
  • Să faci o listă cu persoanele care te pot ajuta până ajungi tu să ai fondul de urgență,
  • Să îți analizezi cheltuielile și să tai tot ce nu e absolut necesar,
  • Să îți faci bugete de cheltuială ca să controlezi unde merg banii tăi în loc să te trezești pur și simplu fără ei la sfârșitul fiecărei luni,
  • Să închizi toate creditele de consum, sunt găuri negre pentru banii tăi,
  • Să faci asigurări pentru evenimentele sau bunurile a căror pierdere te-ar putea afecta grav financiar,
  • Să faci o analiză a riscurilor pe care nu le-ai putea administra și să iei măsuri, de exemplu
    • multe persoane își pierd casa în urma decesului partenerului pentru că averea se împarte între moștenitori iar în cazul familiilor recompuse, când unul dintre parteneri are copii din prima căsătorie, bunurile se împart iar în lipsa unui testament, partenerul supraviețuitor nu poate acoperi financiar suma de plată pentru a păstra casa și bunurile. Costul unui testament încheiat la notar costă cât o masă în oraș la restaurant. În cazul în care nu se pune problema altor moștenitori, dacă bunurile sunt luate prin credit și e nevoie de ambele venituri pentru a acoperi ratele, pentru a evita pierderea bunurilor, o asigurare de viață a partenerilor ar acoperi acest risc, de exemplu.
    • ne luăm locuința cu credit pe foarte mulți ani, timp în care nu avem garanția că nimic din ce duce la o pierdere temporară a veniturilor nu se poate produce. Fondul de urgență ne-ar ajuta să ne îndeplinim obligațiile financiare și în perioade de reflux financiar.
    • rata divorțurilor este foarte mare, statistic puterea financiară a fiecărui membru scade cu 30%. Nimeni nu pornește la drum cu ideea unui divorț dar să fii nevoit/ă să te muți înapoi cu părinții la o anumită vârstă nu e o idee strălucită totuși. Și nici să stai într-o relație abuzivă, din lipsa banilor, nu e în regulă. O administrare corectă a lor ar salva multe situații neplăcute și certuri inutile.
    • O problemă medicală, chiar și una ușoară, un picior rupt – scoate un membru al familiei din muncă o perioadă de timp, veniturile sunt mai mici în perioada de concediu medical dar cheltuielile cresc în perioada de recuperare cu vizitele la doctor, îngrijiri, alimentație, medicamente.
  • Să îți crești veniturile – iei un al doilea loc de muncă, o colaborare part-time, scoți bani dintr-un hobby pe care îl ai etc
  • Să îți faci planuri de carieră pentru a avansa, aici mă refer la specializări, diplome, aptitudini noi, cursuri, aplicare la alte job-uri, – orice în afară de plafonare și acceptarea unei situații care te ține la pragul de supraviețuire financiară.
  • Să faci investiții, oricât de mici. Este modul de a te plăti (și) pe tine din banii tăi, sunt singurii bani cu care te alegi de fapt din toată munca ta. În plus este singurul mod cert de a-ți asigura liniștea și somnul pe termen lung.

După ce o să aplici recomandările de mai sus vei fi pregătit/ă să îți trăiești viața, așa cum e ea în realitate, cu bune și mai puțin bune, cu suișuri și coborâșuri, fără consecințe financiare majore pe termen lung. Altfel simți furtuna pe mare dintr-o bărcuță și altfel dintr-un vapor, cam despre asta este vorba.

Spor la făcut planuri care să vă aducă liniște și un somn adânc!