Dacă am avea bani să îmi plătesc bonă și să ieșim mai des am fi mai fericiți și relația noastră mult mai bună ! Dacă aș câștiga la loto problemele mele de acasă ar lua sfârșit, gata cu cearta și neînțelegerea!
Ați auzit asta? Vă spuneți chiar voi asta?
Am o veste proastă. Banii nu rezolvă problemele de cuplu. Vi se pare că aveți o problemă cu banii? Dacă așteptați ca fericirea să vină o dată cu banii aveți multe șanse să vă înșelați.
Banii aduc relaxare, confort, siguranță, libertate dar nu pot aduce fericire. Dacă ar putea, nu ar mai exista bogați nefericiți.
Prima fază a relației e de dragoste, exaltare, vine cu fluturi în stomac, vise frumoase și planuri romantice de viitor.
Lucrurile se schimbă în timp și câteodată în rău. O treime dintre relații se destramă după venirea copiilor. Alte relații rezistă, dar cu ideea unei fericiri care va fi adusă de diverși factori și de cele mai multe ori speranța se pune în bani.
Când nu banii generează problemele
Fiecare vine de acasă, în relație, cu un bagaj emoțional plin de diverse experiențe, valori, credințe, blocaje și așa mai departe. Acest bagaj este descărcat în relație.
În momentul în care devenim părinți, fiecare dintre cei doi încearcă să aplice informațiile din zona lui de confort, adică ce a văzut și a trăit acasă sau în mediul în care a crescut. De aici apar surpături care pot fi depășite în cuplu prin comunicare.
Citește și (click pe titlu) Modelul de acasă și cursurile pentru copii
Ce sunt banii?
Pentru fiecare există câte o definiție proprie.
Banii pot însemna siguranța zilei de mâine, statut, putere, superioritate, vinovăție, răzbunare, obsesie și așa mai departe.
Raportul nostru cu banii este influențat de semnificația pe care le-o dăm banilor și emoțiile pe care le punem în joc, în diverse situații în care banii joacă și ei un rol.
Imagini false construite în copilărie
Mihai vede în bani soluția problemelor de cuplu
Mihai a văzut în familie că în zilele în care aveau bani , mama se ducea la coafor și la cumpărături, era mai frumoasă și mai fericită. În acele zile mama și tata se înțelegeau mai bine, ieșeau în oraș și păreau fericiți. Când banii se terminau începeau și certurile dintre părinți, nu își vorbeau sau dacă o făceau își vorbeau urât iar Mihai era arbitru între ei.
Problema părinților nu avea legătură cu banii însă Mihai așa a văzut situația. Acum ajuns adult, într-o situație problematică, are impresia că banii ar rezolva problemele. În loc să se concentreze pe relația lui și pe problemele relației, el așteaptă în mod greșit salvarea de la mai mulți bani.
Mihai trebuie să înțeleagă că atât el cât și soția au venit în relație cu bagajul lor emoțional și cu propriile emoții legate de diverse situații. În plus, el și soția sa nu sunt echivalentul părinților lui, el nu este tata și nici soția lui nu este mama.
Probabil că o sumă de bani pentru distracții sau îngrijire personala, pentru soția lui , nu ar însemna mare lucru sau poate că da, depinde de ce reprezentare are ea referitoare la bani și relații. Ca în orice situație legată de probleme de cuplu, colaborarea și discuțiile ar putea aduce rezolvarea și nu așteptarea unei minuni produse de o suma mai mare de bani.
Răzvan vede în bani sursa problemelor în cuplu
Răzvan în schimb asociază banii nu cu momentele de liniște și înțelegere între părinți, ba din contră. În zilele în care părinții aveau bani îi dădeau pe băutură și casa era plină de scandal. Cum se terminau banii și în consecință și cantitatea de alcool, lucrurile reveneau la normal.
Pentru Răzvan banii sunt o problemă și nicidecum soluția. Îi este frică de faptul că banii pot genera probleme în cuplu așa că încearcă să ”scape” de orice surplus peste nevoile familiei.
Răzvan nu e capabil să facă economii, de câte ori are bani le găsește o întrebuințare, vreun prieten de împrumutat, ceva de reparat la mașină și așa mai departe.
Imagini deformate la maturitate
Chiar dacă anumite comportamente se văd la maturitate ele vin tot din copilărie și din experiențele la care am fost supuși.
Andreea vede luxul ca fiind scopul vieții ei
După apariția copiilor Andreea avea nevoie de mai multa flexibilitate așa că a renunțat la slujba de funcționar public pe care o avea și a devenit agent imobiliar. Pentru că era organizată, eficientă și frumoasă a ajuns să fie responsabilă de vânzări pe zona VIP, moment în care a luat legătura cu luxul și cu oamenii bogați.
În scurt timp prietenii ei săraci nu mai erau interesanți și nici soțul ei nu mai era de dorit. Cadourile simbolice, care mai demult îi făceau sufletul să se topească, au devenit puerile și nesemnificative comparativ cu ce primea ca atenții de la clienți, parfumuri scumpe, ciocolată belgiană, buchete imense de flori.
Andreea a început să viseze la lux și la o viață asemănătoare cu cea a clienților ei. Viața de cuplu s-a deteriorat.
Ea nu reușește să înțeleagă faptul că presiunea ei legată de bani, dorința de a avea foarte mulți bani, nu are la bază o nevoie reală ci o dorință de statut, dorința de a fi văzută, remarcată, invidiată, tratată cu respect și atenție. Probabil în copilărie Andreea a fost umilită în legătură cu situația modestă a familiei din care provine.
Banii altora
Comparațiile financiare incomode generează nemulțumire, frustrare, invidie, anxietate și tot felul de alte sentimente negative ajungând la obsesii și depresie.
Banii sunt văzut și ca un afrodiziac, un semn de statut și succes. Multe relații au la bază, pentru formarea lor, bunăstarea unuia dintre membri.
În plus, cuplurile care au bani mulți investiți împeună, tind să se gândească mai mult înainte de a se despărți iar infidelitățile sunt privite cu mai multă îngăduință.
Relația personală cu banii afectează relația de cuplu
Fiecare vine în relație cu încărcătura lui emoțională în legătură cu banii și restul valorilor personale. Diferențele de emoții, valori și credințe pot genera tensiuni.
Uneori un partener vrea să ia masa în oraș în timp ce celălalt consideră că sunt bani irosiți și ar trebui să ia masa acasă. Un partener își dorește haine de firmă, celălalt haine comune la cea mai bună echivalență calitate preț și nu vede sensul în a plăti marca unor haine. Un partener vrea să demonstreze, celălalt nu înțelege această nevoie. Un partener consideră că dacă au bani merită ce e mai bun iar celălalt se gândește la bunăstare pe termen lung, insistând să facă economii și investiții în loc să facă praf orice urmă de bani.
Citește și articolul (click pe titlu) Nu meriti ,opinia psihologului
De regulă , drama este mai mare în familiile în care ambii parteneri sunt înclinați către consum, împreună sau separați sunt tot faliți. În cuplurile în care un partener consumă dar celălalt ține frâiele financiare, se ajunge uneori la certuri și frustrare dar măcar nu se ajunge la dezastru financiar.
Citește și articolul (click pe titlu) Când banii dispar prea repede
Statisticile arată că mulți oameni se despart din cauza banilor. Adevărul este că se despart din cauza a ce înseamnă banii pentru ei.
Ce sunt banii pentru voi?
V-ați gândit la asta? Ați făcut vreodată o analiză?
Vă mai dau câteva întrebări la care să vă mai gândiți.
Ce reprezintă banii pentru voi? Cu ce îi asemănați?
Le atribuiți cumva puteri magice și vedeți în ei rezolvarea tuturor problemelor?
Ați avut momente marcante în trecutul vostru în care v-ați simțit umiliți, incomodați, afectați de bani sau de lipsa lor?
Cum a fost relația voastră cu banii în copilărie? Inexistentă pentru că nu ați primit bani de cheltuit, constrânsă de reguli sau critici, umilitoare ?
Ați fost vreodată favorizați sau defavorizați din cauza banilor?
Puteți face acest exercițiu cu partenerul și să realizați că anumite probleme legate de bani sunt de fapt legate de simbolul pe care banii îl au în mintea voastră.
Dacă un partener nu aduce flori acasă poate fi interpretat de către parteneră ca o lipsă de interes, lipsă de dragoste, zgârcenie. S-ar putea să fie așa sau nu. Partenerul poate că pur și simplu nu înțelege rostul unui astfel de gest, sau poate consideră că este o cheltuială inutilă. Pare ceva simplu și copilăresc dar nu este. Sentimentele și resentimentele se adună și pot răbufni în alte feluri, în certuri și diverse acuze mai mult sau mai puțin fondate. Comunicarea este cheia. Fiecare partener să își exprime punctul de vedere. Ce înseamnă pentru parteneră cheltuirea unei sume de bani pentru flori și ce înseamnă pentru partener, dincolo de valoarea în bani.
Răspunsurile la aceste întrebări vă pot clarifica anumite atitudini, emoții, gânduri și acțiuni pe care le aveți în legătură cu banii.
Răspunsurile vă pot ajuta să rezolvați o parte din problemele de cuplu care au doar aparent o legătură cu banii.
Să fiți fericiți și lipsiți de griji financiare !