Idei să reduci risipa alimentară și să ții banii în buzunar.

Idei să reduci risipa alimentară și să ții banii în buzunar.

Idei să reduci risipa alimentară și să ții banii în buzunar.

1280 853 AnaMaria

Informațiile referitoare la risipa alimentară sunt îngrijorătoare și cred că fiecare dintre noi ar trebui să ia mici măsuri în gospodăria proprie și astfel împreună să influențăm un pic acest fenomen.

Am văzut familii care aruncă mâncarea care nu se mănâncă la evenimente, chiar dacă se poate pune la frigider și mânca a doua zi fără probleme.

Am văzut persoane care își comandă mâncare la birou, abia mănâncă jumătate și restul aruncă la coș fără nicio părere de rău, cu toate că ar putea mânca și a doua zi din ea sau ar putea să o dea cuiva care s-ar bucura să o primească.

Vă rog să nu aruncați mâncare din respect pentru cei care au depus un efort ca produsele să ajungă la voi, din respect pentru cine le-a gătit, din respect pentru faptul că sunteți privilegiați în timp ce o mare parte a omenirii încă suferă de foame, din respect pentru planetă.

Cum să nu cumperi prea multă mâncare?

Ideal este să faci un meniu săptămânal și apoi o listă de cumpărături. Așa vei cumpăra ce ai nevoie și poate câteva produse care îți fac poftă.

Am câteva sfaturi ca să nu cumperi impulsiv și să dai bani degeaba:

  • Cumpără mai rar. Ieși o dată pe săptămână la supermarcket pentru a cupăra produsele de care ai nevoie în timpul săptămânii. O să ieși mai ieftin decât să ieși zilnic după câte ceva.

 

  • Compară prețurile la produsele de bază, apoi alege magazinul la care ieși cel mai bine. O mică diferență la coșul de cumpărături de fiecare dată îți va lăsa bani în buzunar, bani pe care îi poți economisi sau investi,

 

  • Dacă găsești ceva ce te atrage la magazin sau ceva ce este la reducere de preț gândește-te ce poți înlocui din meniul săptămânal, cum ar fi carnea de porc cu pește și schimbi meniul din acea seară. Ai grijă să înlocuiești și nu să cumperi în plus față de listă, dacă doar adaugi ceva riști să dai bani degeaba și produsele în plus să ajungă la coș.

 

  • Când găsești reduceri de preț: dacă este vorba despre produse care se pot păstra în cămară (ulei, conserve, orez, paste etc) le poți cumpăra, dar când faci lista de cumpărături și meniul în următoarea săptămână verifică mai întâi cămara și congelatorul.

 

  • meniul în funcție de ce se mănâncă în casă și ia în considerare produsele deja existente. Dacă vrei să schimbi meniul și să mân cați mai sănătos asta nu se va întâmpla doar pentru că vei cheltui bani mulți pe produse proaspete, fructe și legume. Vei sfârși comandând pizza și ce este proaspăt ajunge la coș. Fă schimbări mici, pe rând, câte o masă la câteva zile, pas cu pas.

 

  • Nu merge la cumpărături când ești obosit/ obosită sau la ore la care este aglomerat, vei cumpăra mai multe produse pentru că te ”ia valul”.

 

  • Hidratează-te înainte de cumpărături – când îți este sete corpul îți cere alimente și ai senzația de foame sau poftă. Fără să îți dai seama coșul tău va fi plin de produse de care de fapt nu ai nevoie și care vor sfârși neconsumate, sunt bani dați degeaba care mai bine ajung la fondul tău de economii și investiții.
gatit acasa economie, bani

Photo by Pavel Danilyuk from Pexels

Cum să reciclezi mâncarea și să reduci risipa?

În primul rând nu cumpăra mai mult decât este nevoie.

Dacă ai o petrecere, o sărbătoare, calculează câte persoane vor fi la masă și cumpără cantitatea potrivită. Ia în calcul și varietatea de mâncare, gătește produse care se pot mânca și în zilele care urmează în cazul în care rămân.

Pune musafirilor la pachet din mâncare. Așa le salvezi timpul pentru pregătirea unei mese și se pot bucura de un film sau de o carte în speranța că vor aprecia gestul tău.

Congelează mâncarea proaspătă

Pune la congelator ce poți folosi când nu ai timp sau chef de gătit.

Poți congela ciorbă, sarmale, friptură, tocănițe, chiar și unele deserturi.

Notează pe pungă data și produsul, lasă-le mai în față și pune-le în consum în perioada următoare.

Încorporează resturile în alte rețete

De exemplu din carea rămasă de la friptură poți face tocăniță, quesadilla, burgher, salate.

Rețetele din ”leftovers” mâncare rămasă sunt rapide, ai nevoie de puțină creativitate. Poți începe cu câteva rețete de pe internet până prinzi curaj să îți lași imaginația la lucru.

Donează ce consideri că nu se mai consumă.

Fă pachete și lasă-le oamenilor nevoiași pe care îi găsești ușor în stații de autobus, la semafoare, la colțuri de stradă, pentru ei contează.

Pune în pachet și un fruct și ceva dulce, un ceai cald, șervețele și furculiță sau lingură.

Dar din dar se face RAI

Știu persoane care nu pot găti cantități mici, fie că au avut o familie numeroasă, fie că au frica de faptul că mâncarea nu va ajunge, fie că așa știu rețetele, fie că în cantitate mai mare mâncarea iese mai gustoasă.

Dacă ți se întâmplă asta și ție identifică în zona ta o familie cu posibilități reduse, o familie cu mulți copii, o persoană singură sau în vârstă și fă-le un pachet cadou.

Bucuria de a dărui îți va umple sufletul de bine.

educatie bani bunica

Sursa foto Pexels

Citește și articolele:

Ce provizii am făcut și cum mă organizez în bucătărie

De patru zile am gătit cu ce am avut prin casă, vedeți ce a ieșit

Cât de mult să strângi cureaua când nu îți ajung banii?

5 idei simple ca să economisești bani la cumpărături

CURS VIDEO ÎNREGISTRAT: SUNT PRAF CU BANII, CE SĂ FAC SĂ AM MAI MULȚI?

Curs video: Și tu poți să faci economii!

 

Leave a Reply