Azi am primit un mesaj de la o doamnă care dorea să îmi ofere informații legate de produse de asigurare pentru zona de copii.
Primul impuls a fost să refuz.
Am avut o saptamana grea după câteva weekenduri în care m-am relaxat în timp ce am făcut cumpărături sau am gătit sau am făcut curat prin casă, toate pe grabă pentru că am avut mult mult mult de lucru.
Iar săptămâna aceasta nu se arată mai blândă și nici următoarea. Deja știu că nu îmi ajunge weekendul să ajung la zi cu ce îmi doresc și weekendul următor sunt plecată la un eveniment.
Aveam toate motivele să spun NU, MULȚUMESC, nu mă interesează.
Am asigurări de toate felurile, șansele să mai îmi fac încă una sunt infime, dacă mai vreau informații știu unde să le caut.
DAR .. am zis DA, hai să ne auzim online.
De ce? Pentru că este o companie veche pe piață și eu nu îi cunosc produsele. Pentru că mi-a plăcut tonul frumos în care mi s-a oferit informația. Pentru că am văzut respect pentru timpul meu plus un mulțumesc.
Nu fac analiză de produse, viața în bancă mi-a arătat că sunt produse bune și produse proaste. Mai mult, produsele bune sunt bune pentru cei care au nevoie de ele și o pierdere de bani pentru cei care nu le folosesc cum trebuie. In plus sunt alte site-uri care stau la curent cu ce este pe piață și prezintă produsele financiare existente.
Și totuși, îmi place să știu ce produse există în piață pentru a putea avea o conversație cu persoanele care ajung în cursurile mele.
Informația este gratuită pentru mine, pentru doamnă această informație costă cam o oră din viața ei, primul mesaj, apoi ne auzim, apoi îmi face o ofertă ca să văd concret ce înseamnă produsul lor, apoi mai avem o discuție de clarificare dacă este cazul, cel puțin o oră sau mai mult (MULTUMESC).
În cazul în care consider produsul bun există o șansă să îl folosesc sau să îl recomand mai departe cuiva căruia știu că i-ar putea fi de folos.
Știu că scopul doamnei este să vândă.
Știu că scopul meu este să am acces la cele mai potrivite produse financiare adaptate nevoilor mele.
Cum îmi ating scopul? Prin discuții cu reprezentanții firmelor de produse și servicii financiare, prin analiza informațiilor de pe siite-uri de specialitate, prin discuții cu persoane care au același interes ca mine. Cu ce mă aleg? Cu cât adun mai multe informații cu atât decizia mea este mai bună.
În timp am învățat să pun întrebări și să ajung și dincolo de discursul de vânzări, la produsul de bază, cu plusuri și minusuri pentru nevoile mele.
Sfaturile mele:
-
respectați timpul celui care vă oferă informații pe o zonă în care sunteți direct interesați;
-
citiți ce vi se dă ca broșură informativă, cereți simulări unde este cazul, comparații între diferite produse etc;
-
documentați-vă apoi singuri de pe pagina companiei și faceți comparație cu produse similare oferite de alte companii;
-
alegeți în cunoștință de cauză produsul sau serviciul care vi se potrivește.
IMPORTANT: un produs sau un serviciu este bun sau prost în funcție de cum răspunde nevoii tale. Ce este bun pentru mine poate să nu fie pentru tine și invers.
Informația este gratis și vă poate aduce câștig prin faptul că vă folosiți de ea.
De regulă nu vă costă nimic să obțineți informații despre orice produs sau serviciu, cei care au ceva de vânzare vi le vor oferi cu drag. Alegerea potrivită vă poate aduce bani (in cazul investițiilor) sau vă poate scuti de neplăceri prin acoperirea riscurilor (in cazul asigurărilor) etc.
Ce am scris mai sus se poate aplica la orice tip de produse sau servicii.
Photo cover by EKATERINA BOLOVTSOVA from Pexels
ÎȚI RECOMAND și articolele:
Roxana Bucur ne răspunde: Despre economii și investiții cu sume mici
Cheltuieli considerate greșit investiții
70% dintre oameni trăiesc în haos financiar?