Vor să pară bogați și nu își permit, dar o fac pe banii altora.

Vor să pară bogați și nu își permit, dar o fac pe banii altora.

Vor să pară bogați și nu își permit, dar o fac pe banii altora.

1280 853 AnaMaria

Știți oameni care vor să pară bogați? Și nu sunt?

Pe unii îi vedeți în social media și nici nu ați ghici ce minusuri financiare cară în spatele imaginii impecabile pe care o afișează.

Mulți au crescut cu ”să nu mă faci de rușine” și învățați să mintă frumos, fie că a fost vorba de violență în familie, fie că a fost vorba de lipsa banilor, fie că trebuiau să ascundă diverse de cei din jur. Cei care au crescut în comunism cu atât mai mult au ascuns tot ce era de ascuns și sub această imagine perfectă în societate și-au construit propriile drame.

În orice bloc sau sat e  clar tatăl cui vine beat în fiecare seară, tatăl cui își bate nevasta, etc, și scuzele prezentate de cei mari și mici sunt aceleași, mereu menite să ascundă realitatea, de parcă printre pereții apartamentelor sau din curțile cu garduri de lemn nu se aude clar. La sărbători sunt toți splălați, pieptănați, frumos îmbrăcați și să pozează în familia perfectă pentru că ”așa e la toată lumea” și ”nu ne facem de rușine”.

Și povestea continuă…

Mă uit doar la partea legată de bani. De fapt nu mă uit că nu e treaba mea, dar observ fără să vreau și mă gândesc la consecințe.

Văd oameni care cheltuie bani pe care nu îi au, cheltuie de unde or fi, inclusiv din pensia minusculă a părinților, din banii adunați ”pentru Doamne-ferește” pe ascuns de parteneră sau partener, inclusiv banii din alocația copilului, și din banii ceruți împrumut de la prieteni – bani care de multe ori sunt făcuți uitați.

Credite? Cât de multe! După ce au terminat cu banii mărunți de la rude și prieteni se împrumută de la bănci, apoi de la diverse firme care dau bani împrumut cu reguli relaxate (și costuri exagerate), cu visul că într-o zi vor da lovitura și banii ăia (mulți între timp) vor fi un mizilic, returnați în 5 minute, ce naiba!

Să își calculeze banii? La ce bun? Știu ei mai bine cum stă treaba, săracii își calculează banii, ei nu.

Și povestea continuă …

Cu cheltuieli pe care nu și le permit, dar pe care le fac cu ochii inchiși.

Au abonament la sala de sport că așa au oamenii din lumea bună și ei sunt oameni din lumea bună.

Îți cumpără cafeaua doar de la magazine de brand că ei nu beau poșircă, o viață au, ce naiba, puțin respect.

Mănâncă în afara casei că nu știu să facă două ouă la tigaie și mâncatul e o nevoie, cum adică cheltuie mulți bani, asta lipsește să te uiți în gura lor. Atâta costă, cine să gătească? Ei? Cum, că doar nu se pricep, e vina lor? Hai că și firmele de delivery vin rapid, de ce să își bată capul când e așa de simplu.

Fumează și beau, acum numai nu or trăi degeaba, astea nici nu sunt vicii, sunt plăcerile vieții.

Merg la salon și la spa, au nevoie de masaj, păr, sprâncene, epilat, manichiură, că nu suntem țărani pe vremea bunicilor care au trăit în sărăcie, vai steaua lor.

Au mașină pe care nu și-o permit și la care nu îi fac revizia la service că n-are nimic, merge brici, doar e luată din afară.

Se îmbracă la modă, că au auzit ei că haina îl face pe om.

și altele, multe altele.

Și povestea continuă….

Tot pe banii altora.

Doar că la un moment dat alții închid robinetul. Și băncile închid creditele și cardurile de credit.

Apoi prietenii pleacă, ăia care erau la fel, că doar cine seamănă se adună.

Apoi falsul bogat ajunge să fie sunat de către departamentul de recuperare credite și este înregistrat în biroul de credit, adio șanse de credit pe o perioadă de câțiva ani. ”La naiba, cine are nevoie de voi, niște …@@@… care luați pielea de pe oameni!” – fără să se gândească o clipă că banii pe care i-a luat împrumut sunt din banii mei și ai tăi, ăia săraci la care se uită de sus, ăia de își iau cafea in termos de acasă și un sandviș la pachet ca să pună un ban deoparte pentru ce își doresc.

Apoi datoriile sunt vândute către firme de recuperare credite și gluma nu mai ține, balonul se sparge și ani de zile falsul bogat are de tras pentru o situație pe care și-a făcut-o cu mâna lui. Sau se apucă de diverse, un drum care se înfundă și el, mai tare și de tot, la un moment dat.

bani, saracie, prosperitate

De ce mă deranjează și care e treba mea?

Ei sunt cei care pun poze în social media și devin exemple pentru copiii noștri. Nu ai noștri cei care suntem aici și avem grijă la educația copiilor, la copiii care stau cu telefonul lipit de ochi pentru că părinții sunt ocupați. Și ce văd? Aceste exemple.

Par bogați și fericiți, nu sunt, nu au cum să fie pe banii altora, mulți fără un scop în viață, depresivi și pierduți, depășiți de viața care li se întâmplă, îmbătați de iluzii plătite cu bani, este doar o imagine falsă.

Am văzut acest film în 20 de ani de muncă în bancă, în atâtea versiuni și cu atâtea personaje că nu ar concura nici  cu ”Tânăr și neliniștit”.

fraudă

Este un fenomen care nu o să dispară.

Influența pe care o au platformele de social media care îi ajută să se dea mari nu doar în fața blocului, ci în fața lumii întregi le alimentează iluzia, butoanele alea defecte sunt apăsate constant.

Văd oameni pe care îi cunosc și știu că nu au 100 lei puși deoparte și pozează mai ceva ca starurile de la Hollywood.

Mai știu că dacă nu ar fi ei ar fi alții, tot timpul este cineva care nu vrea ”să se facă de rușine” și să pară altceva, de parcă e o lege a compensație, rolul acesta trebuie jucat de unii.

Realitatea încercăm să o ascundem nu doar în legătură cu banii, dar sunt alți specialiști care pot scrie de unde și cum pornesc aceste instincte și dacă ar avea tratament.

Ce pot eu să fac? Și voi? Să vorbesc cu copilul meu și să fac ce pot ca să trăiască o viață cu adevărat bogată.Prin intermediul cursurilor mele să ajung și la alți copii și părinți.

Încerc să le explic că bogăția nu ține doar de contul din bancă sau de numărul de like-uri, ci de bucuria pe care o are fiecare  în suflet în fiecare zi, de binele pe care îl face în lume, de oamenii minunați pe care îi poate aduna în jur, de meseria pe care ți-o alege și care aduce valoare în societate, de motivul care îl face să se trezească cu bucurie în fiecare zi și așa mai departe.

Falsa bogăție duce la drumuri înfundate.

Adevărata bogăție duce la o viață frumoasă.

Copiii nu sunt prea mici sau prea proști să înțeleagă.

Dacă vrem să părem bogați vor înțelege că alții sunt altfel, văd asta clar în temele celor din cursul Tu și banii tăi și modul în care acum, cu ochi de adult, își analizează copilăria și din discuțiile cu oamenii care mă abordează și cu care am mai mult timp de stat la povești.

Dacă vrem să părem familia perfectă în lume în timp ce acasă e război copiii vor înțelege. Hai să ne asumăm  realitatea, așa cum e ea și să tindem spre mai bine.

De noi ține să le explicăm copiilor și bunele și relele, pentru că viața este presărată cu de toate.

De noi ține să le vorbim pe limba lor și să le arătăm cum să găsească soluții atunci când au nevoie.

De noi ține să spargem bula în care îi ținem (dacă există) și să îi lăsăm să experimenteze, să învețe aptitudinile de viață și valorile familiei cu noi alături, ca atunci când vor fi pe picioarele lor  ei să fie pregătiți și noi liniștiți că vor lua decizii bune pentru ei și cei din jur.

De noi ține să nu îi transformăm în oameni care fug după iluzii, ci în oameni asumați care pot progresa pe toate planurile și care pot avea o viață frumoasă.

Să fiți bine! Să fim bine!

Cover Photo by Ketut Subiyanto from Pexels

ingrijorare, speranta

Îți recomand să citești și articolele:

Cum să verifici cât ești de bogat?

Vrei să fii mai mult? Fă mai mult !

5 tipuri de cărți pe care trebuie să le citești ca să ai bani și succes

Nu ajuta oameni ce nu vor să fie ajutați, nu confunda businessul cu voluntariatul

Leave a Reply