”Ar trebui să îți găsești unul cu bani ca să fii o doamnă!”
”Caută una cu casă și masă să nu începi de la zero. ”
Dacă vă vine să zâmbiți să știți că mulți au crescut cu aceste vorbe repetate de cei mai în vârstă din familie.
Un motiv pentru care se repeta acest îndemn era pentru că familia știa ce înseamnă sărăcia și lipsurile și cu toții (bunici, părinți, unchi, mătuși, nași) își doreau o viață mai bună pentru copilul familiei.
Un al motiv era pentru că o familie înstărită nu își dorea un ”coate goale” sau una care vine ”doar cu hainele de pe ea” la ei la masă, pentru că nu își doreau pe cineva care ”trage a sărăcie”.
Astfel bogații încercau să îți protejeze bogăția și să o sporească, iar săracii încercau să scape din povestea care se repeta din generații.
Dacă atunci depindeai de pământul pe care îl aveai și iscusința de a-l cultiva, acum treaba se schimbă.
Capacitatea unui om nu mai e dată doar de posesiunea fizică pe care o are sau nu, ci de capacitatea intelectuală combinată cu elemente din trecutul personal care pot influența pozitiv sau negativ cursul de viață al unei persoane din punct de vedere financiar.
Un copil de nota 10 la școală poate ajunge un doctor important, un avocat celebru, un manager iscusit și așa să aibă tot ce îi trebuie și chiar mai mult, sau nu.
Un copil de 6-7 la școală poate în aceeași măsură să ”dea lovitura” prin arte, sport, social media și alte zone în care se poate descurca fără diplome sau 10 de la școală și să facă avere, sau nu.
Deci, se mai aplică aceste sfaturi?
Când intri într-o relație la ce trebuie să te uiți, la bani sau (și) la altceva?
Comportamentul financiar este determinat de mai mulți factori, unii se pot schimba, alții mai greu sau niciodată.
Cei 7 ani de acasă își spun cuvântul, la fel mediul în care persoana din fața ta a crescut.
Nu contează atât de mult dacă în copilărie a fost sărac sau bogat, ci credințele despre bani formate în acea perioadă. Aceste credințe îi vor da fie motivație să facă, fie va fi o frână de mână trasă care va pune piedici.
Fricile din copilărie legate de bani internalizate îl sau o vor face să se scape de bani și asta nu este bine – dacă ești la fel veți dansa printre datorii toată viața, dacă ești diferit se poate să tragi la căruță de unul singur sau de una singură.
Certurile despre bani vor fi zilnice și tot mai neplăcute. Dacă înainte să vină un copil anumite lucruri se pot trece cu vederea legate de cheltuitul aiurea al banilor, după ce vine copilul acestea devin sare pe rană.
Scandalul, certurile, încercarea de a-l face pe celălalt să priceapă vor fi veșnice, nu o să ajungeți la niciun rezultat decât atunci când:
- fie unul cedează și predă frâiele banilor celuilalt și apoi fie ce-o fi,
- fie învățați să conviețuiți și să găsiți o variantă de compromis acceptabilă pentru amândoi. Pentru a doua variantă vă recomand cursul video înregistrat pe care îl vedeți când doriți și aveți nevoie, îl găsiți AICI
- fie cuplul se destramă.
Dacă sunteti tineri, uită-te la …
Încearcă să vezi potențialul din spatele persoanei din fața ta, să îi înțelegi valorile, blocajele, atitudinea față de bani.
Ce vise are?
Ce este important și azi și mâine și în viitor?
Când vorbește despre bani ce ton folosește?
Cei bogați sunt norocoși, au ”dat lovitura”, sau are un plan de viață și de carieră despre care îți vorbește cu pasiune?
Noaptea vede seriale pe Netflix sau din când în când măcar citește cărți sau studiază câte ceva? A doua zi este o persoană funcțională sau un zombie care funcșionează pe cafea și energizante?
Are o igienă de viață, adică ore de somn, mese regulate, un program al zilei stabilit, o viață organizată sau totul este la plezneală pentru că își trăiește viața din plin?
Investește în propria persoană sau cheltuie pe propria persoană?
Aici vezi diferența cu ochiul liber, unii își cumpără haine de firmă, alții își cumpără cursuri și cărți. Primul o face ca să îi impresioneze pe alții, al doilea pentru că vrea o viață frumoasă și plină de sens.
Se așteaptă să pice banii din cer? Cheltuie de parcă nu știe valoarea lor? Fugi!
Se pune pe primul loc? Nu are respect pentru tine sau cei din jur care nu au bani? Fugi!
O să îți fie greu imposibil să schimbi un om care se vede perfect și care vede în bani valoare universală a succesului și a fericirii.
O viață plină de bani și lipsită de sens nu o să îți aducă niciodată fericirea și poți ajunge în acea cursă în care să încerci cu bani să acoperi goluri sufletești, iar asta dă dependență, este greu de vindecat.
Se vindecă puțini, cei care se dezlipesc de dependența financiară și își găsesc sensul, iar relația rareori rezistă la așa ceva dacă celălalt partener are banii picați din cer (de la mătușa Tamara, de la mami și tati etc).
Dacă e ”coate goale”/ ”ce-i pe mine și-n dulap” dar îi pasă de tine, de cei din jur, dacă pune osul la orice, citește, se educă, îi pasă, muncește, are respect pentru tot ce e în jur nici nu contează că azi nu are bani, pentru că mâine poate fi un om bogat, chibzuit, fericit alături de tine. Poate fi o persoană cu care pe termen lung să întemeiezi o familie trainică, să aveți o viață frumoasă și la finalul ei să aveți o grămadă de amintiri. Acest lucru este valabil și pentru bărbați și pentru femei!
Care este reversul medaliei?
Ce se întâmplă dacă lași dragostea să te orbească, dacă nu te uiți la aceste elemente, sau zici că nu contează, sau nu îți pasă pentru că dragostea învinge tot? Există o mare șansă să poți trăi o viață de pe o zi pe alta, sau plină de datorii, sau plină de frustrare în care alții au și tu privești, în care tragi în gol și degeaba, în care toate îți par potrivnice, în care timpul trece degeaba printre certuri și bani mărunți.
Cu puțină atenție la comportamentul pe care îl arepersoana din fața ta , cu câteva discuții despre copilărie și planuri de viitor vei înțelege cu cine ai de-a face și bine ar fi să nu te îmbeți cu apă rece ci să gândești logic pentru că în joc este o viață, viața ta, viitorul tău.
Cuplurile care au aleceași valori și care își stabilesc obiective sunt cele mai trainice. Ei pot porni de la ”o lingură și o furculiță” și să își construiască o viață frumoasă și în care dragostea să stea confortabilă indiferent de provocările care vin în cale.
Să fiți fericiți!
Photo cover by Andrea Piacquadio from Pexels
Notă: în zilele următoare apare un articol despre cum să te uiți la un potențial partener sau parteneră dacă ai trecut de prima tinerețe, de prima dragoste, de primul job.
Îți recomand și articolele:
Tu ce personalitate financiară ai?
Economul și cheltuitorul se îndrăgostesc
Cuplul, dragostea și banii, înainte și după ce apare copilul
Curs înregistrat: Despre bani și fericire, în cuplu!