Mâncarea este scumpă și cheltuiala cu mâncarea ocupă până la 40% din veniturile unei familii. Când avem sărbători acest procent crește!
În același timp suntem campioni la risipă de alimente, lucru care este trist.
Altfel spus ARUNCĂM BANI LA GUNOI!
O să vă dau câteva idei referitoare la cheltuielile cu masa de Paște și cum să le țineți la minim.
Vă recomand următoarele în cazul în care faceți sărbătorile de Paște acasă și vreți să pregătiți o masă plină de bunătăți:
- Calculați realist câte persoane vor fi la masă, pentru câți oameni gătiți, ce preferințe sau restricții alimentare au și nu faceți risipă, nici de energie, nici de mâncare sau bani;
- există frica de faptul că ”cine știe cine vine și nu ajunge mâncarea” – pentru astfel de scenarii faceți-vă un plan de backup. De exemplu puteți avea plăcinte congelate (eu iau de la Lidl sărate cu branza sau branză și spanac) pe care le puteți pune la cuptor și până când ați băut un pahar de vin sau o cafea gata treaba, plăcinta este aburindă pe masă. Sau dacă aveți friptură puteți pune la cuptor într-un vas yena orez la fiert în apă asezonat cu coajă de lămâie și foi de dafin, sau câțiva cartofi noi doar spălați și tăiați grosier si stropiți cu ulei de măsline și ceva verdețuri uscate, și se face singură garnitura.
- cu puțină imaginație vă puteți face un plan de acțiune dacă vine cineva în vizită și astfel să vă încadrați într-o sumă mai mică de bani cu cumpărăturile, nu o să mai cumpărați ”ca să fie”.
- Faceți un meniu și discutați-l în familie;
- nu toată lumea mănâncă miel sau produse din miel. De ce să cheltuiți o grămadă de bani pe produse pe care le mănâncă o singură persoană? Mai bine preparați mâncarea din carne care se consumă (ex drob de pui) și comandați produsele de miel gata făcute și împărțiți porția cu cineva din familie, cu cineva din vecini etc. Pentru o jumătate de porție de drob sau friptură nu merită să vă bateți capul, ieșiți mai ieftin și cu banii și cu timpul dacă vă găsiți un partener cu care să împărțiți produsele și vă faceți și pofta.
- Dacă nu faceți mâncarea care se mănâncă de toată lumea riscați să mâncați doar voi adulții produsele tradiționale cu gust prea puternic pentru copii dacă nu sunt obișnuiți cu el și copiii să trăiască cu paste, pizza, cartofi prăjiți sau din ce comandați online de la vreun fastfood.
- Totuși aș propune să discutați despre meniu înainte astfel încât meniul să fie diferit ce cel de zi cu zi ca să simțiți spiritul de sărbătoare.
- Cumpărăturile le facem pe baza de listă
- în funcție de meniul agreat faceți lista de cumpărături, fix pentru ce aveți nevoie.
- Folosim ce avem în cămară
- înainte de a merge la cumpărături verificați cămara, congelatorul, frigiderul și cumpărați doar ce aveți nevoie. Dacă v-a prins febra cumpărăturilor și aveți baxuri de ulei și făină ar fi bine să le folosiți în loc să le lăsați să se invechească în timp ce stau banii blocați în ele.
- Dacă aveți masă în familie extinsă împărțiți sarcinile, așa economisiți timp, bani și reduceți risipa de mâncare în cazul în care invitații vin și ei cu mâncare la pachet;
- avem modelul acesta că nu mergem cu mâna goală sau poate ne dorim să ducem din produsele pentru care am muncit cu mâna noastră și uite așa se dublează cantitatea de mâncare în casa gazdei, sau în casa noastră dacă invitații vin cu mâncarea la pachet.
- modelul pe care îl avem de obicei de Revelion poate fi foarte bine aplicat și acum, adică dacă știm cu cine petrecem ziua de Paște putem să ne organizăm masa împreună. Unul aduce cozonac și pască, altul băutura, gazda face friptura și așa ieșiți toți mai ieftin, fiecare are bucuria că a contribuit și ați redus risipa.
- Adaptați meniul în funcție de reducerile magazinelor.
- Urmăriți ofertele, faceți cumpărături din timp pentru produse care se pot păstra mai mult. Tot ce este proaspăt gen legume, fructe, le puteți cumpăra din piață ca să fie proaspete și mai ieftine. Produsele care se păstrează mai mult timp se pot achiziționa din timp (ulei, cartofi, zarzavat de ciorbă etc)
- Nu vă lăsați totuși păcăliți de ofertele menite să vă atragă ca mai apoi să cumpărați o grămadă de alte lucruri de care nu aveți nevoie și să cheltuiți în final mult mai mulți bani.
- Fiți deschiși la meniuri noi sau reinventate, alături de produsele tradiționale care se vor găsi pe masa voastră;
Evident regulile de bază pentru a merge la cumpărături astfel încât să nu cumpărați prea multe alimente sau prea multe prostii nesănătoase rămân valabile, adică nu mergeți niciodată la cumpărături:
- stresați, nervoși, obosiți;
- pe grabă – sunteți neatenți, nu vedeți prețurile, cumpărați ”din ochi” și cheltuiți prea mulți bani.
- înfometați – o să cumpărați tot ce are zahăr și sare, tot ce creierul crede că astâmpără imediat foamea.
- însetați – da, lipsa hidratării vă face să cumpărați mai ales produse proaspete pe care probabil nu le puteți consuma și ajung repede la coș.
- în perioade de vârf – o să fiți tentați să puneți în coș tot ce vedeți la cei din jur, chair dacă nu aveți nevoie de acele produse.
Spor la pregătiri!
Și nu uitați: nu banii cheltuiți pe mâncare contează și cei cu care ciocniți un ou roșu și o felie de cozonac.
Sărbători luminate vă doresc, cu liniște și pace în suflet, cu iubire și fericire.
Photo cover by Alesia Kozik
Citește și articolele:
Activitățile noastre în familie în săptămâna de dinainte de Paște