Tocmai citesc o tema de la o cursanta din cursul Tu și banii tăi.
Văd ceva ce se repetă: lipsa încrederii în sine, imaginea deformată despre sine – în rău evident, senzația de neputință, frica, însingurarea.
Văd etichete puse când eram mici care acum nu mai sunt valabile, dar nu avem curaj să ne scăpăm de ele.
Ce ar însemna să mă scap de eticheta pusă de mama, sau de tata, sau de cineva drag? Nu ar fi ca și cum m-aș despărți de acea persoană? Nu ar fi ca și cum i-aș nega dragostea în cred sau în care încă sper? Îngrozitor de greu este acest exercițiu, știu.
La cursul meu ajung oameni foarte inteligenți (fie că au multă educație formală sau nu), oameni pe care din afară îi poți cataloga de succes.
Din afară doar? Și din înăuntru.
Problema este că mulți dintre ei nu văd situația la fel cum o văd cei din afară.
Mulți nu calculează ce au, ci ce le lipsește. Se compară mult, se critică mult, le dă tot cu minus.
Văd și ei ce au de exemplu o casă a lor, o mașină, bani în bancă, familie, copii, prieteni, joburi bune sau afaceri care merg bine, și totuși ei nu se bucură de ele, nu văd succesul complet (acela adevărat) în ce au ci altundeva, în ceva ce nu au.
Vocea critică … vai de mine și de mine!
Oamenii aceștia minunați se biciuiesc mai ceva ca în filme. Sunt cei mai mari critici ai lor. Și trist este că și-au făcut o zonă de confort din asta. Le este atât de greu să vadă cât sunt de minunați. Îți doresc, dar le este greu, întotdeauna mai este ceva după primul colț la care trebuie să ajungă.
Bun. Și de aici încotro?
Dacă și tu te regăsești în această situație îți recomand următoarele 6 sfaturi de lucruri/ activități:
- Jurnalul de recunoștință – te ajută să vânezi lucrurile frumoase din viața ta. Scrie trei lucruri, evenimente, persoane, emoții etc pentru care ești recunoscător/recunoscătoare din ziua care se încheie, cum trece timpul o să îți fie tot mai ușor să vezi viața cu ochi mai buni.
- Jurnalul ”sunt wow” -scrie în fiecare zi trei lucruri pentru care meriți să te apreciezi tu pe tine. O sa iasa vocea critică de acolo, dar nu despre asta este vorba. Îi vei spune ”mulțumesc, știu, am înțeles, dar am altă treabă, să mă admir puțin…”
- Sarbătorește – nu rata niciun motiv de sărbătoare. Asta nu înseamnă să rezervi salonul de aur de pe la vreun hotel de 5 stele și să faci dintr-un mic eveniment o nuntă, dar să gătești ceva deosebit, să cumperi un buchet de flori, să îți coafezi altfel părul. să te îmbraci frumos la cină, să bei un pahar de vin sau limonadă cu cei dragi în liniște e tot sărbătoare. Cele bune o să se adune!
- Vorbește-ți frumos – când gândurile tale o iau razna gândește-te dacă celui mai bun prieten sau celei mai bune prietene i-ai vorbi așa și schimbă tonul. Pentru că știi ce? Tu ești pentru tine cel mai bun sau cea mai buna prietenă.
- Încurajează, admiră, complimentează – dacă ești critic/critică cu tine probabil faci asta și cu cei din jur. Nu mai critica, nu invidia, nu comenta cu răutate. În schimb dacă ai ceva frumos de spus fă-o, admiră, încurajează, fă un compliment de câte ori poți și o să vezi cum viața ta se va schimba. Zâmbește mult și o să atragi în jurul tău oameni frumoși și situații pozitive.
- Acceptă complimentele și vorbele frumoase – da, știu că este temă grea, dar trebuie să faci asta. Când cineva îți face un compliment nu te sustrage, nu te justifica, nu minimiza momentul. Spune mulțumesc și lasă complimentul să îți treacă prin fiecare celulă. Învață-te cu asta, o să îți prindă bine. Ți-aș spune că și banii o să vină mai ușor către tine, sper să mă crezi și să testezi.
Hai să facem un mic exercițiu ca să îți dau curaj să și aplici cele 6 sfaturi de mai sus.
Vreau să îți imaginezi că la fereastra ta sunt mai multe glastre cu plante.
Pe unele le uzi constant să zicem pe cele cu număr impar, pe celelalte nu.
Care crezi că o să crească?
Exact!
În viața ta vor crește acele sentimente, emoții, aptitudini, atitudini, cuvinte, gânduri etc de care te ocupi constant.
Ai mare grijă la expresiile pe care le folosești, ele devin realitatea ta.
Și oricât va încerca cineva din afară să îți spună că adevărul este altul tu nu vei avea puterea să crezi, să vezi, să înțelegi, chiar dacă îți vei dori asta. Așa că din tine trebuie să înceapă schimbarea.
Filtrele prin care vezi lumea și prin care îți stabilești prioritățile în viață sunt ale tale. Când acestea sunt aliniate cu tine și cu valorile tale personale viața o să fie mult mai frumoasă.
Se schimbă viața? Nu.
TU TE SCHIMBI și asta este suficient pentru ca piesele de puzzle să cadă în locul lor.
Vei știi ce obiective să îți pui, cum să îți găsești motivația, cum să îți organizezi viața pentru mai multă împlinire personală, financiară, și de care mai vrei tu.
Să fiți bine!
Photo cover by Los Muertos Crew
Notă:
Înscrierile la Tu și banii tăi se pot face la adresa de email office@financialparenting.eu .
Cursul dureaza 6 saptamani, nu aveți nevoie de prezență fizică la o anumită oră, aveți nevoie de 3 ore pe săptămână, când doriți și puteți (2 ore sa vedeți lecția și o oră să aplicați informația).
Cursul va stabili fundația voastră pe care vă veți construi mai departe educația financiară, dar este o fundație solidă în care veți pune lucruri de bază. Separat veți primi multă energie pozitivă și motivație.
Citește și:
Feedback de la Madalina, cursantă la Tu și banii tăi
Ce spun participanții de la cursul Tu și banii tăi! Să pornim la drum…
De ce vă recomand cursul meu de educație financiară în locul ședințelor 1 la 1