Cum să îl înveți pe copil valoarea banilor și valoarea muncii, atât a lui cât și a celor din jur?
Cum să îl înveți să aprecieze efortul?
Cum îl îndrumi spre prosperitate și bogăție?
Îți dau un exemplu din ce am făcut noi azi și o să vezi că și tu ai la îndemână exemple, din viața ta de zi cu zi.
Azi făceam ceva prin casă și Elena se pregătea de o activitate când am auzit-o că îmi strigă ”mulțumesc mami”, atunci mi-a picat o fisă ”când copilul meu se va aștepta ca totul să fie gratis, am eșuat în educația financiară și ea va fi săracă pentru totdeauna.”
Investiția în educație aduce cel mai bun randament, iar puterea exemplului este modelul de viață al copilului. Am învățat-o că în lumea asta nimic nu este gratis, să aprecieze orice primește pentru că în spate există un efort și o valoare.
La fel vreau ca și ea să știe să aprecieze valoare și la ea, dar și la alții.
Mă ajuți? Da, mami!
Elena are 7 ani și a început să mă ajute la curățenie în toată casa.
De mică avea în responsabilitate doar jucăriile ei, apoi camera ei, apoi hainele ei în dulap și încet am început cu lucruri punctuale: să pună masa, să ude florile, să mă ajute când gătesc la curățatul legumelor și așa mai departe.
Am luat-o cu mine când am mers la service cu mașina, când am mers să spălăm mașina sau să alimentăm cu benzină, am implicat-o în diverse lucruri administrative ca ea să înceapă să fie conștientă de ele.
Chiar se vede diferența când mă ajută, avem de curățat o casă destul de mare așa că am împărțit responsabilitățile și termin în jumătate de timp.
Azi eu am spălat băile de la etajul 1 în timp ce ea a aspirat, apoi eu am dat cu mopul în timp ce ea a șters praful. Când am urcat la celălat etaj și-a dat seama că are Lego-ul împrăștiat și a dat fuga să îl strângă fără să o rog eu. Apoi a propus să iau eu aspiratorul și dă ea cu mopul pe acolo. Într-o oră și jumătate am curățat două etaje.
Am renunțat la ajutor în casăde când a început pandemia și ea mă ajută destul de mult, face treabă foarte bună, așa că am vrut să o recompensez cu o sumă de bani.
Citește și articolele:
Scuzați dezastrul, în distanțare socială copilul meu învață să aibă responsabilități!
Învățarea la copii, prin puterea exemplului
Ce poate face copilul cu banii?
Copilul trebuie să se bucure de bani, să își aleagă ceva ce îi face bucurie ca să înțeleagă faptul că banii sunt buni, sunt utili, ne ajută să facem lucruri bune, să ne cumpărăm lucruri de care avem nevoie sau care ne aduc bucurie.
De regulă împărțim banii după regula 40/40/10/10, adică din toți banii primiți, câștigați doar 40% sunt pentru distracție, restul au altă destinație.
Am întrebat-o pe Elena ce vrea să facă cu banii aceștia pentru distracție, de data asta a primit bani pentru două sesiuni intensive de curățenie, mi-a zis că se gândește:
- să își ia un bilet la un eveniment online al Găștii Zurli (i-am spus că azi au un Carnaval) sau
- un eveniment online de dans de la Ateliere Online
- o păpușă îmbrăcată în mireasă la care se uită de ceva vreme și care încă nu e la reducere, dar mai așteaptă
- o carte nou apărută la Cartemma despre care vorbea Anca Boloș zilele trecute într-un filmuleț,
- sau îi pune la pușculiță, vrea să își cumpere o casă.
În final a participat azi la un eveniment Zurli, pe care l-a primit cadou și evident s-a bucurat. A pus banii pe care nu i-a cheltuit pe bilet la pușculița pentru investiții.
Ce a învățat azi copilul și îi va folosi pe viață?
A învățat că munca se plătește și a înțeles valoarea banilor, să le luăm re rând.
Eu i-am apreciat efortul și i-am plătit munca.
Ea a înțeles că efortul pe care l-a depus este prețios și apreciat. Va dori să ajute tot mai mult și astfel este motivată să câștige mai mulți bani.
A înțeles că banii sunt o resursă limitată și astfel are de ales, nu poate avea tot ce își dorește. Și-a făcut lista de dorințe și a început să analizeze ce este important pentru ea: spectacolul, cartea, păpușa, să aibă bani altă dată.
Ea a învățat că trebuie să aprecieze munca celorlalți.
Nici spectacolul sau cursul online nu este gratis, sunt oameni care muncesc pentru ca ea să se distreze, ei trebuie să gândească cum se poate desfășura activitatea și să o și susțină, dincolo de distracția de o oră sunt alte ore investite ca să iasă bine cursul sau spectacolul.
Nici păpușa nu este gratis, cineva a făcut-o, apoi a fost transportată până la magazin ca să fie la îndemâna ei să o cumpere, magazinul are niște costuri cu chiria, curentul, angajații și altele.
Nici cartea nu este gratis, cineva a muncit să o scrie, altcineva probabil să o traducă, a fost apoi editată și printată, în tot acest ciclu de muncă s-a investit energie și bani care trebuie recuperați.
A învățat să aprecieze cadoul oferit, și-a dat seama că dacă ea participă gratuit cu banii pe care nu îi dă pe bilet poate face altceva, dar că cineva a plătit acel bilet pentru ea.
A înțeles că efortul ei este apreciat și când nu îi dau bani, pentru că mă ajută fără să aștepte să o plătesc și se bucură când vede că îi laud munca și îi spun cât de mult mă ajută, cât timp mi-ar fi luat mie să fac acele lucruri pe care ea le-a făcut, ce fac cu timpul câștigat etc.
S-a mirat că i-am dat bani. I-am explicat că puteam să ne bucurăm de ziua de azi în parc și să plătim pe cineva să ne ajute la curățenie, dar pentru că am ales să facem noi treaba și să schimbăm distracția cu un efort, e corect ca și eu și ea să ne bucurăm de un mic cadou. Eu știu deja ce fac cu banii mei, o să îmi cumpăr următoarele două cărți dintre cele propuse de Liviana de la The Writing Journey în provocarea The reading is cool.
Mi se pare trist când văd comentarii de genul ”de ce nu e gratis” sau ”ha, ha, găsim gratis pe youtube”.
Adevărul este că putem găsi multe variante gratis la majoritatea lucrurilor pe care ni le dorim, dacă nu vrem să dăm bani sau nu avem bani, putem recurge la acestea fără probleme.
Dar de aici și până să râd de efortul cuiva, să îl desconsider, să îi reduc valoarea la zero este cale lungă și nu este despre așteptare ci este vorba despre un mindset greșit, despre credința că mie totul mi se cuvine și ceilalți nu contează.
Cum vor învăța acești oameni că ei contează și efortul lor contează când nu pot vedea că cei din jur contează? Cum vor înțelege prosperitatea când nu știu să aprecieze valoarea? Cum vor ajunge vreodată bogați material și sufletește?
Explicați-le copiilor ce efort și valoare există și atunci când primesc un lucru gratis.
Învățați copilul faptul că o apreciere și un mulțumesc sunt tot gratis, dar au o valoare atât de mare!
Vom avea copii de succes, pentru că ne pasă!
Notă: poza din cover este făcută azi la evenimentul online cu Gașca Zurli, s-au costumat, s-au deghizat, au făcut ceva cu plușurile, au avut concurs cu șosete și multe alte lucruri pe care le-am auzit de la distanță, asta ca să înțelegeți că dezordinea avea un sens.
Cred că te-ar interesa și:
5 lecții de viață pentru un copil, într-o singură zi
Valoare fără valoare, lecții goale pentru copii
CURS ONLINE ”Despre bani, până la 7 ani”
De ce să NU vă (mai) păcăliți copiii