Cu educația financiară a copiilor eu nu mă joc

Cu educația financiară a copiilor eu nu mă joc

4096 2730 AnaMaria

Cursurile pentru copii nu sunt o joacă!

Implică multă responsabilitate din partea celor care le gândesc și le livrează.

Eu am pornit de la ideea că cei care dau mai departe informația din Opționalul de educație financiară pentru copii MY MONEY LAB nu sunt educatori financiari.

Lecțiile le-am gândit (în baza unor standarde internaționale și cu ajutorul unor specialiști locali – psiholog, pedagog) în așa fel încât subiectul este transmis clar, cu obiective clare pentru educator și pentru copil, cu împărțirea lecției pe etape, cu ritual de început și sfârșit, cu exerciții aplicate ușor de înțeles pentru copii și concentrate pe subiectul lecției, cu reluarea informației în alte lecții pentru fixare și dezvoltarea gândirii, dezvoltarea de scheme mentale, procese de analiză, gândire și decizie, și așa mai departe.

Săptămâna trecută am aflat că directoarea unei grădinițe a făcut un program de educație financiară pentru grădinița ei.

Este una dintre grădinițele care anul trecut a primit de la mine o prezentare despre cursul My money lab, scopul acestul program, obiectivele, modul de predare etc. Prezentarea atingea în mare și subiectele tratate în cadrul lecțiilor.

Mi-au spus anul trecut că nu îi interesează cursul, au grila de opționale plină. Ba mai mult, dacă nu mă duc să îl țin eu cu siguranță nu îi interesează.

Doamna directoare este venită dintr-o corporație. Probabil s-a gândit că atât este în stare să facă. Corect, este. Ați fi surprinși câte persoane fac cursuri pentru copii, că doar nu e mare lucru.

Sper doar că s-a informat suficient și că s-a consultat cu specialiști, sau că a avut la bază niște standarde bine făcute, pe care a construit o arhitectură pentru aceste lecții, astfel încât copiii să primească informație logică, structurată.

Țin și eu rar cursuri la sală și asta pentru a valida conținutul cursurilor în grupa de vârstă vizată.

Este vorba de o lecție sau două, pe un subiect bine țintit într-o grupă de vârstă clară. Dacă la sală participă educatoarele, ele ascultă și participă alături de copii. Dacă în schimb apare și doamna directoare, uneori informația mea este dublată de explicațiile doamnei. Nu se întâmplă asta peste tot dar am trăit-o de câteva ori și m-a amuzat (să nu zic îngrijorat).

Informațiile prezentate fără cap și coadă, trunchiate, fără un obiectiv clar al lecției, pot face mai mult rău decât bine. Copilul va completa acest tablou cu ce vede acasă și fără explicații coerente din ambele părți, anumite informații sunt preluate greșit.

Vâ gândiți că poate doamna (și alții care fac același lucru) a făcut o economie de bani. Economia este neglijabilă, vă asigur.

Pare că este o joacă dar nu este.

Cei mici încă nu au capacitatea de a formula întrebări, de a cere explicații, ei iau de bun ce li se dă, absorb informația brută.

În cursurile cu copii de la clasa a 4-a în sus de exemplu, vezi cum ei știu să ceară explicații, să lege informația de altă informație, să perceapă clar și să înțeleagă dacă modelul din jur sau cel de acasă este diferit de la o familie la alta, diferit la el/ea față de prietenii pe care îi are în gașcă și așa mai departe.

Dacă grădinița voastră sau școala oferă opționale de educație financiară, cereți explicații dacă acestea nu sunt oferite în avans, la prezentarea opționalelor.

Eu am pregătit o pagină cu o informare pentru părinți despre program.

Ulterior, cei care sunt interesați de acest opțional, pot primi o prezentarea de câteva pagini cu cine sunt eu, ce studii și experiență am, care este scopul programului, ce informații vrem să transmitem și ce competențe să formăm, cum este structurată o lecție și alte detalii importante.

Orice părinte interesat de acest curs are la dispoziție acest document din partea grădiniței.

Încercați să înțelegeți cine a scris cursurile, ce pregătire are persoana sau grupul de persoane care au scris cursul, dacă există manuale pentru copiii mai mari încercați să vedeți ce informație conține, discutați cu copilul după lecții și vedeți dacă informația a ajuns la copil, a înțeles ceva, i-a plăcut lecția, are diverse inițiative, vă cere explicații etc.

Cursuri care dau bine în poze

O altă grădiniță la care a ajuns un curs de-al meu, a organizat pentru cei de sub 3 ani, ore de educație financiară în afara programului meu. Eu recomand acest program după vârsta de 3 ani.

Pe pagina lor de social media apăreau acele poze care erau minunate.

Erau afișe mari pe care scria ”la piață” – și în poze erau câteva legume și fructe de jucărie, ”casierie” – și apărea o casă de marcat și bani,  ”depozit” și erau lucrurile cu care se jucau etc.

Pozele erau frumoase iar copiii mici cu coșuri de cumpărături în mână erau delicioși. Sunt poze de impresionat părinții.

Realitatea este alta, copiii nu înțeleg nici ce scrie pe afiș, nici care este treaba cu banii, care este un proces de cumpărare de la intenție la cheltuitul banilor, procesul de a lua o decizie și a înțelege consecințe, creierul lor este pregatit doar de joacă.

Ei vor muta lucrurile dintr-o parte în alta și dacă au în mână un coș de cumpărături sau o mașinuță va fi exact la fel.

Dar părinții sunt foarte încântați de aceste imagini, știu, și eu am fost.

Când m-am gândit dacă ar fi o idee de amenajat mai mult sala în acest sens mi-am dat seama că ar fi mai mult de dragul pozelor, copiii sunt în jocul lor de rol. Atunci mi-a picat fisa că cei mici oricum nu știu ce scrie pe acele afișe.

Cursuri mele de educație financiară și pozele

Pozele de la cursurile mele nu erau spectaculoase.

Nu facem afișe pentru că până la 5 ani copiii nu citesc, mulți nici la 6.

Zonele se delimitează prin anuțarea zonei în fața lor, prin materialele care sunt în zona de lucru, copiii pricep fără probleme pentru că sunt la vârsta în care jocul de rol este preferatul lor.

Nu vă amintiți când v-ați jucat cu frunze și cu pietre de-a magazinul? Și a funcționat foarte bine.

Educatorul pregătește sala pentru studiul copiilor și nu pentru poze.

Scopul lecției este ca ei să învețe lucruri pe care apoi să le traspună în realitate, să își formeze comportamente, să înțeleagă idei, să își formeze scheme mentale, să analizeze și să ia decizii, să își dezvolte gândirea și așa mai departe.

Fiecare lecție pe care am scris-o are obiective pentru profesor și obiective referitoare la informația și aptitudinile cu care pleacă copilul acasă.

Am primit poze de la grădinițele care au cursul meu, copiii stau atenți, îi vezi că vorbesc, apoi îi vezi deasupra meselor cum meșteresc lucruri. Dacă ies și poze drăguțe, ne bucurăm.

Copiii se joacă, noi nu

Avem o responsabilitate când venim cu informații în fața copiilor.

Sunt convinsă că nimeni nu are rele intenții dar am văzut manuale și cărți de educație financiară slabe, în care poveștile sunt fără cap și coadă, fără concluzii, fără un mesaj clar sau un mesaj corect de transmis, persoane care fac mii de activități și printre ele și educație financiară pentru copii că doar nu e mare lucru.

Este mare lucru.

Creierul lor absoarbe tot.

Copiii mici acum se formează.

Știu că sunt puțini educatori financiari care aduc valoare dar sunt, nu dau nume pentru că nu îi cunosc pe toți dar vă spun cum să îi descoperiți.

Verificați pe net persoanele din spatele cursurilor și veți găsi oameni care sunt serioși, au experiență relevantă, lucrează cu alți specialiști pe zonele pe care ei nu le acoperă. Și nu vă speriați de pozele lor care nu sunt spectaculoase, ei nu merg acolo pentru poze, ei fac treabă.

Mă deranjează când acești specialiști sunt eclipsați de persoane care le pot face pe toate că se pricep, care se gândesc probabil că asta este o mină de bani (veste proastă, nu e), care nu înțeleg impactul acțiunilor lor pe termen lung.

Fiți pretețioși cu ce ajunge la copilul vostru.

Cereți calitate, face toți banii.

Cu educația copilului nu ne jucăm. Și nici cu educația financiară.

Notă: Fotografia este de la un curs My money lab, dintr-o grădiniță de la Cluj.

Nimic spectaculos în fotografie, doar niște copii senzaționali care acum știu ce sunt banii, de unde vin, cum luăm decizii, ce sunt consecințele, cum îi administrăm, cum și de ce facem economii, și multe altele, inclusiv ce este proprietatea publică și privată, ce este riscul, ce sunt impozitele. Acești copii au mai multă educație financiară decât mulți adulți pe care îi vedeți pe stradă, se duc acasă și discută cu părinții subiecte importante pentru viitorul lor .

Vor avea succes, pentru că ne pasă! 

 

Îți recomand să citești și articolele:

Părerea directorilor de grădiniță despre opționalul de educație financiară

Cum ia copilul mic decizii legate de bani?

Distracție maximă la grădiniță, cu lecția recapitulativă din opționalul de educație financiară

5 lecții de viață pentru un copil, într-o singură zi

Leave a Reply