Cum dai și primești! Fugi de prea mult ”gratis”

Cum dai și primești! Fugi de prea mult ”gratis”

5000 3337 AnaMaria

Sunt persoane care vânează ce este gratuit și nu pentru că nu au bani. Este o atitudine păguboasă și are în spate scheme mentale greșite, majoritatea moștenite și care nu atrag abundența în viața noastră.

Despre cei care nu au bani și vânează aceste evenimente nu vorbim, îi admirăm că încearcă să facă ceva în loc să se plângă.

Acum vorbesc despre cei care au bani, care nu au o problemă să lase 200 lei la o ieșire în oraș dar nu ar da acei bani, nici o parte din ei pentru un eveniment, un curs, un abonament lunar într-o comunitate,ceva ce le-ar aduce valoare mai mare decât ce au mâncat la acea masă în oraș.

Nu faceți o economie când sunteți mână largă într-o parte și pungă strânsă unde nu trebuie, din contră, generați energii care duc banii de la voi în loc să atragă alții. Când primiți ceva, dați la schimb ceva, țineți echilibrul ca să atrageți abundența.

Am avut discuția asta cu trei persoane diferite în două zile și am decis să scriu ceva.

Cei care au impresia unui câștig care de fapt este o pierdere

Sunt persoane care merg la evenimente gratuite, se înscriu în comunități unde nu au de plătit nicio taxă, vânează concursuri, ați prins ideea.

Pe principiul ”daca este și gratis, de ce aș da bani?”.

Am întâlnit persoane care atâta timp cât au primit gratis orice (participări la evenimente, cursuri, pregătiri, întâlniri cu specialiști, acces la comunități etc) au fost interesate.

Când însă a apărut o taxă, necesară pentru a putea continua o activitate sau un proiect de altfel, au preferat să se retragă și să apară în alte locuri, unele la fel- gratuite dar și în alte locuri în care au fost dispuse să dea bani.

Serios? Iei valoare dintr-un loc dar dacă ai primit gratis nu ți se pare corect să dai apoi bani. Unde dai de la început nu e nicio problemă.

Cam da, așa funcționează creierul.

De exemplu: se știe că unii dintre cei care fac transport de persoane gen Uber, au prețuri mai mari în orele de vârf sau când condițiile de trafic sunt grele.

Așa funcționează sistemul lor de tranport și acceptăm fără probleme.

Dacă în schimb, iau zilnic un taxi cu tariful afișat și mă costă să zicem 12 lei cursa iar într-o zi șoferul îmi cere 20 lei pe aceeași cursă din orice motiv, mi se pare nedrept, mă enervez, poate am și chef să îi zic vreo două sau să îi fac observație, mă dau jos din mașină pentru că este o nedreptate.

Sunt persoane care mi-au solicitat ajutorul și au fost tare fericite când l-au primit, m-au invitat ulterior la diverse evenimente la care eu aș fi plătit sau mi-aș fi adus cumva contribuția prin participare (aș fi generat un venit pentru ei) dar când s-a pus problema ca ei să mă plătească pentru munca mea, au preferat pe plătească altcineva, doar eu eram ”gratis, nu?”.

Evenimente gratuite

Sunt evenimente gratuite care au valoare, au invitați importanți și relevanți pentru subiectul evenimentului.

Atenție, ele sunt gratuite pentru participanți dar organizarea lor costă mulți bani, timp, energie.

În spatele acestor evenimente sunt sponsori care scot bani din conturile lor pentru a facilita aceste evenimente, acoperă costuri cu sala, vorbitorii invitați, consumația, pachetele date cadou la plecare, sisteme audio și video, utilități și așa mai departe.

”Păi da, dar și ei câștigă, că își fac reclamă! Au de unde! Nu le plâng eu de milă!” – așa, și nu ar fi corect să câștige și ei? Când vom depăși acestă lacună educațională, când ne va păsa ca celălalt să câștige și nu să măsurăm ca noi să fim întotdeuna în câștig, vom avea o gândire îndreptată către abundență, progres, dezvoltare, bunăstare.

În plus au atât de multe metode de a-și face reclamă încât nici un eveniment, de unul singur, nu le aduce vreun câștig senzațional.

Știu și cazuri de mici antreprenori care au făcut eforturi semnificative pentru a sponsoriza un eveniment și când au cerut și ei un ajutor în schimb,cei care au beneficiat, organizatorii adică, le-au întors spatele, i-au refuzat sau le-au cerut bani. Unii cresc și uită cu cine s-au întâlnit pe drum. Majoritatea drumurilor sunt dus-întors, este bine pentru noi în primul rând să nu facem această greșeală.

Vorbitorii ar trebui să vină gratis!

Cu asta eu nu sunt de acord, dacă tu plătești sau un sponsor plătește locul tău în sală, cineva trebuie să plătească și acea persoană pentru efortul depus. Fiecare trebuie să iasă câștigat din orice situație, așa este corect.

Am crezut asta mai demult, când am fost contrariată de suma pe care un speaker a cerut-o pentru un eveniment.

”Păi la banii ei (era o doamnă bine cunoscută), nu putea veni și gratis? Ce, stă în banii ăia?”

Am fost influențată de cei din jur dar în ultimii ani am citit destul de mult despre energia banilor și acum mi-am schimbat părerea cu totul. Acum cred că a făcut un mare favor venind la eveniment doar pe banii ăia.

Dacă vorbitorul este suficient de înstărit, cu atât mai mult el/ ea vine și dă din știința proprie și asta trebuie răsplătit la valoare cuvenită.

Persoana respectivă a avut succes ”peste noapte” după ani buni de zile nedormiți, ani în care a muncit de i-au sărit capacele, și-a asumat riscuri și de multe ori a sacrificat lucruri importante ca familia, timpul cu copiii, sănătatea, siguranța financiară.

Nimeni nu îți datorează nimic gratis, nici acel om care dă din timpul lui și știința lui.

Poți salva mulți bani și timp dintr-o singură idee folositoare pe care acea persoană o expune.

În afara unui eveniment caritabil, în care speaker-ul decide să participe fără bani, este o lipsă de respect să simți că ar trebui să vină gratis în fața ta și să dea ce are mai bun.

Tu ai face asta gratis?

Dacă ție ți se pare corect ca cineva să facă ceva gratis pentru tine, ar trebui să ți se pară corect și să mergi la muncă vreo două zile pe lună gratis. Oricum primești bani pentru celelalte zile, ce contează două zile?

Faci și tu un bine companiei mai departe, companie care de altfel te susține, te ajută să ai bani să trăieși.

Oamenii care fac participarea ta gratuită undeva, muncesc gratuit.

Dacă există gratuit, de ce să dau bani?

Din respect.

Pentru că și tu vrei să primești bani la rândul tău pentru efortul tău, pentru munca ta, pentru timpul tău.

Pentru că așa este corect și față de tine și față de cel care ți-a adus aproape ceva folositor.

Pentru că atunci când oferi o să și primești.

Sădește semințele corecte și vei culege fructele/ răsplata corectă.

Pentru că îți dorești mai mult: de multe ori varianta gratuită este un fel de variantă demo, menită să îți arate despre ce este vorba înainte să plătești bani, este o demonstrație a valorii și a uitilității unui produs sau serviciu.

Adevărata valoare însă, nu mai este gratis și nici nu trebuie să fie.

Folosiți corect aceste gratuități, și pentru voi și pentru alții.

Am fost și eu în comunități sau la evenimente gratuite la care am primit valoare. Am dat ulterior un like, un share, am făcut o postare, am dat un premiu, am dat cărți, am făcut ceva pentru a returna o parte din valoare.

Fiți corecți când dați,ca să primiți la fel.

Nu se va întâmpla de fiecare dată, dar se va întâmpla de cele mai multe ori și asta este suficient.

Folosiți corect energia banilor ca să îi atrageți.

Dați ”gratis” cu grijă și unde este apreciat, primiți ”gratis” cu măsură și recunoștință.

Împreună facem o lume mai bună!

 

Photo by Pablo Heimplatz on Unsplash

 

Îți recomand și următoarele:

Cursul acesta este scump!

Oamenii de succes investesc în educația lor

Generozitatea o poți vedea doar la alții

Leave a Reply