Dacă ai ști pe ce bani puțini muncesc!
Aud asta tot mai des și nici nu contează suma, ce pentru unii este puțin pentru alții este mult, însă fiecare știe când poate și merită mai mult.
Îți permiți să muncești pe bani mai puțini decât meriți?
Ratele s-au dublat aproape, prețurile cresc de la o lună la alta și ai o viață de trăit. Îți permiți luxul de a munci pe mai puțin decât meriți? Sau dacă nu îl numim lux cum să îi spunem comoditate, zona de confort, frică, și aș mai avea…
Știu cum este să nu îți ajungă banii, am fugit de asta, dar am trecut și eu pe strada aceea pentru că eram tânără și conta să învăț.
Știu cum este să tragi de numa-numa în timp ce vezi cum alții au mulți bani și pare că nu fac mare lucru pentru banii aceia. Între timp am învățat că cei care iau bani degeaba sunt foarte puțini, cei mai mulți merită și ultimul bănuț, dar asta este altă poveste.
Știu cum este să fii cel care ”stinge lumina” și să iei salariul pe oră muncită mai mic decât personalul de la curățenie.
Știu multe situații de tot felul, fie că le-am trăit în cei 24 de ani de muncă, fie că le aud iar și iar la cei care ajung la cursurile mele de educație financiară.
Urmează o perioadă grea, cu inflația, cu prețurile care cresc mai ceva ca Făt Frumos, cu salariul sau veniturile de care vom întinde, cu frustrările că trebuie să tăiem din stânga și din dreapta ca să nu ne băgăm în datorii, ca să ne respectăm datoriile și să ne păstrăm un stil de viață cât mai apropiat de ce avem acum.
Am văzut sfaturi despre cum să ne descurcăm.
Cum? Ca tot omul, în prima fază strângi cureaua, despre asta am scris aici.
Am mai văzut sfaturi de genul ”cere o mărire de salariu”.
Când funcționează acest sfat?
Venim după o perioadă de pandemie în care multe afaceri au fost puse pe butuci, altele abia au supraviețuit, și altele încep și încearcă să își revină.
Când este criză, este (cam) peste tot.
Adică?
Nu doar ție îți crește factura de curent ci și angajatorului tău. Nu doar ție îți cresc toate costurile de zi cu zi CI ȘI angajatorului tău.
Asta înseamnă și că poți cere însă probabil că e degeaba, pentru că nu are de unde sau poate are dar își face planul de supraviețuire, sau are și nu vrea să îți dea că e ”plină piața”. Sper cu cel din urmă să nu te întâlnești, nu merită să faci bani pentru un angajator care nu te apreciază.
Dacă vrei să cauți ceva mai bine plătit probabil să nu găsești în această perioadă.
Și că dacă vrei un job part time o să îți fie tot mai greu de găsit, pentru că și alții încearcă același lucru, în același timp, pe aceeași piață, cu aceleași nevoi, pentru aceeași clienți – dar cu bani mai puțini și care strâng și ei cureaua, de voie de nevoie.
Adică nu ai nici o șansă la o mărire de salariu?
Ba da, ai, cu o condiție, ca tu să generezi în companie mai mulți bani decât ceri.
În perioadele de criză toți trebuie să fie (să fim) mai eficienți, se revizuiesc procesele, se reduc cheltuielile, facem mai mult cu mai puțin. Asta sună bine și este bine.
Așa că pune-te în papucii unui angajator.
Dacă trebuie să faci mai mult cu mai puțin pe cine păstrezi dacă trebuie să dai oameni afară și să tai din cheltuieli?
Ce faci, păstezi oameni care doar plimbă hârtii sau care se fac că muncesc cu riscul de a-i pierede pe cei buni sau eficienți? (dacă da, angajatorul își merită angajații și ai face bine să pleci) SAU ai face curățenie în sensul că ai avea grijă de cei care sunt buni, eficienți, de bază în companie.
Pentru perioadele de criză din compania la care lucrezi, generate de factori externi sau interni, îți recomand să te pregătești din timp.
Cum?
Citește mai departe.
Sfaturile acestea sunt pentru orice criză, din orice companie, nu doar pentru crizele financiare generate de factorii externi.
Sunt situații în care managementul ia decizii proaste, clienții sau furnizorii nu își respectă contractele și mii de alte situații care pot pune o companie în fața unei crize. Diferența vine din faptul că dacă este o criză internă îți vei găsi alt job mai bine plătit altundeva, dar dacă criza e pe toată piața o să îți fie mai dificil.
Cum?
Specializează-te în ceea ce faci.
Țintește să ajungi printre cei mai buni în ceea ce faci, amintește-ți că pe piață sunt bucătari la autoservire în același timp cu chefi renumiți, nu câștigă aceeași bani. Fă cursuri și ține-te la curent cu tot ce ține de meseria ta.
Dezvoltă-ți alte abilități.
Ai nevoie de mai multe abilități sau abilități existente mai șlefuite astfel încât să poți obține bani din mai multe activități, încât să nu îți pui toate ouăle în același coș. Poți începe cu ceva ce te atrage sau cu un hobby din care poți face bani.
Invață să te vinzi.
Degeaba un chef face cele mai bune deserturi din lume dacă după ce le face le pune în frigider și nu știe nimeni de ele, ce-i ascuns ascuns rămâne și nu generează valoare pentru tine.
Învață să îți faci un CV. Fă-ți un blog. Scrie articole pe alte bloguri dacă vrei să faci asta rar. Participă la întâlniri de networking. Mergi la evenimente pe zona ta de interes. Ai grijă la anturajul tău.
Diversifică-ți sursele de venit.
Învață să economisești, apoi învață să investești.
Investițiile nu îți aduc bani de a doua zi, ele fac parte dintr-un plan mai lung pe care îl faci în paralel cu orice alte activități menite să progresezi financiar.
Stabilește-ți obiective și luptă pentru ele.
De multe ori un obiectiv te va ajuta să te concentrezi pe soluții în loc de probleme.
Fii realist/realistă.
Cere feedback de la persoane care te pot ajuta cu un feedback autentic. Nu te supăra, apreciază ce ți se spune, nu o lua ca o critică ci ca pe o șansă de a descoperi ceva despre tine, ceva ce dacă îmbunătățești te apoate ajuta mult în viitorul apropiat.
Cred că te poate ajuta și ACEST CURS înainte de a te pregăti pentru o cerere de mărire a salariului.
Chibzuința combinată cu îndrăzneală să îți fie ghid în planurile tale.
Să fii bine!
Foto cover by Pexels