De unde bani pentru analize și spital privat?

De unde bani pentru analize și spital privat?

1728 840 AnaMaria

Sunt la spital cu micuta mea.

Copilul era în stare bună, cu o viroză ușoară dar cu o febră care nu ceda la antitermic.

Am făcut exudat și test de gripă, ambele au iesit cum trebuie .

Am sunat la 3 clinici și am obținut pentru testul rapid de gripă următoarele prețuri: 150 lei și gata în 1- 2 ore, 150 lei gata în 1 oră, 50 lei gata în 1 oră. Prețul cel mai mic era la clinica cea mai apropiată de casă și care nu face parte dintr-un lanț bine cunoscut.

Testul de gripă a ieșit negativ dar febra era tot mare. Ce să fie?

Am ajuns la camera de gardă a unui spital privat. Timpul de așteptare anunțat 2-3 ore, prețul consultului 350 lei.

Ok, nu stăm câteva ore pe un hol de spital

Holul plin de copii bolnavi, fata mea arăta bine, părea la plimbare. Era clar că nu aveam cum să stăm 3 ore și nici nu doream să luăm alt virus din sala de așteptare. Și 350 lei? Nu comentez!

Am scris rapid unor prieteni, situația nu părea altfel nici in alte spitale din București.

Am zis ca hai, nu e așa grav, să nu exagerăm, mergem acasă și venim mâine dacă nu scade febra.

Doar că în ultimul an am învățat să îmi ascult instinctul și am mai învățat că funcționează din plin.

Fă dreapta aici, hai la acest spital

Așa că am mers la alt spital care era în drum spre casă, la câteva sute de metri de primul spital.

Întâmplător la acesta avem abonament dar pe camera de urgență și spitalizare abonamentul ori nu oferă nici o facilitate ori, dacă ai abonament mai scump, obții o reducere de 10% la spitalizare.

De ce nu am venit aici direct?

Pentru că ani de zile am apelat la alt spital la care aveam asigurare pentru copil oferită de la serviciul meu. Când am renunțat la angajator am încercat o negociere pentru prelungirea acestor abonamente, discuția a fost ridicolă așa că am renunțat la acele abonamente după mulți ani de colaborare (în care puteau vedea istoricul și cât de profitabil a fost acest contract care ulterior a mai adus două persoane).

Am avut noroc aici, 4 copii in fața noastră. După noi s-a aglomerat.

Consultul mai ieftin, 270 lei. Analizele au fost gata in 20 de minute. Doctorița și asistenta absolut minunate.

Analize care nu ”pupau” pacienta cu rezultatele ne-au pus în situația în care s-a propus internare. Ei na, spitalul privat e fabrică de facut bani, nu? Să nu exagerăm!

Doamna doctor mi-a dat și variante de spitale de stat la care să mergem.

Am refuzat internarea dar după 2 ore și un studiu rapid referitor la spitalele la care puteam merge eram înapoi și ceream internarea.

Spital privat

Am pus întrebări, am citit repede în grupurile de mămici, am ales spital privat din multe considerente.

Cum e experiența noastră?

Oamenii sunt senzaționali, condițiile optime pentru starea bolnavului și a însoțitorului, organizare excelentă.

Am fost conduse la fiecare consult (radiografie, ecografie, ORL) și doctorul ne astepta pe noi nu invers, rezultatul dat pe loc, eram conduse înapoi de către asistentă.

Personalul este foarte atent. Asistentele vorbesc mult cu copiii, le spun povești despre cum fluturașul trebuie să mănânce ca să se facă bine și să își ia zborul, fac totul cu atenție și drag.

Doctorii ne țin la curent cu fiecare analiză, rezultat, interpretare, pașii de tratament și au răspuns la întrebările noastre, plus că au multă disponibilitate. Fără grabă, fără stres, fără să simțim că au altă treabă decât să ne facă bine copilul.

In orice moment pot cere un ceai, să mi se schimbe lenjeria, hărtie, pahare, un fruct, pâine prăjită, orice simt că aș avea nevoie. Nimeni nu își dă ochii peste cap, toată lumea zâmbește. Știu, normalitatea devine excepție și asta e trist.

Avem dreptul la o vizită pe zi, o singură persoană, timp limitat. Pentru că este perioada asta de gripă s-au luat măsuri în tot spitalul și oamenii chiar le respectă.

Este mediul în care ar trebui să se facă bine orice pui de om, dar știu că asta costă și nu puțin.

Nu am experiența spitalului de stat, suntem la primul incident legat de spital pe zona pediatrie, așa că nu pot oferi un feedback. Din părerile pe care le-am auzit fiecare spital e diferit, oamenii sunt minunați în cele mai multe locuri dar supra-aglomerați și asta duce la diverse probleme și frustrări.

De unde bani pentru spital privat?

M-a intrebat asta o prietenă de pe facebook ce variantă financiară am așa că vă spun și vouă.

Elena este sănătoasă, din primul an de viață am dus-o în colectivitate și e prima oară când lipsește din motiv medical, suntem la primul incident de acest gen. Din acest motiv nu am luat în considerare o asigurare privată și vom plăti din fondul nostru de urgență.

Avem pentru prevenție un abonament. Pentru orice este urgență am decis să plătim din fondul de urgență.

În cazul familiilor cu copii mai sensibili ar fi convenabilă o asigurare de sănătate care decontează serviciile medicale, inclusiv spitalizarea.

Dacă am avea două internări pe an și o intervenție nu cred că am putea alege sistemul privat fără o asigurare care să compenseze măcar o parte din costuri.

Dacă vă doriți o asigurare medicală verificați mai multe oferte și întrebați agentul cât mai multe lucruri, ca să nu le aflați când trebuie să scoateți banii să plătiți (că există franciză, că acoperă doar anumite costuri sau anumite intervenții etc).

Cereți toate detaliile și vedeți dacă asigurarea:

  • Acoperă toate cheltuielile sau doar un procent din cheltuielile totale. Pentru ce nu acoperă asigurarea trebuie să aveți voi bani puși deoparte.
  • Care este procedura de plată?
    • trebuie să plătiți voi și apoi pe baza documentelor medicale recuperați banii de la asigurator într-o anumită perioadă de timp (caz în care aveți nevoie de bani disponibili) sau
    • decontarea se face direct între spital și societatea de asigurări, voi nu scoateți bani din buzunar.

Verificați la voi la locul de muncă ce facilități aveți pentru voi și copii.

Dacă aveți facilități și nu știți de ele este ca și cum nu le-ați avea.

Sunt firme care oferă gratuit abonamentul de prevenție la rețelele medicale mari, abonament care vă poate da discount la internare.

Sunt firme care oferă gratuit doar abonamentul părintelui dar la un preț convenabil oferă posibilitatea de a face abonament și membrilor de familie, soț-soție și copii.  Zic convenabil adică mult mult mai mic comparativ cu prețul standard pentru abonamente similare.

Sunt firme (mari) care au asigurări de sănătate și care pot deconta o parte din spitalizări sau intervenții chirurgicale. Șansele sunt minime, știu, dar întrebați totuși la Departamentul de Resurse Umane.

Sănătatea costă!

La angajare, la schimbarea locului de muncă, nu neglijati acest aspect când negociați pachetul salarial și beneficiile.

Îți recomand cursul:Curs online înregistrat Evaluează-ți angajatorul

Prevenția este cea mai ieftină.

Nu este o exagerare să vedem un doctor la nevoie iar majoritatea pachetelor de prevenție oferă gratuitate la vizitele uzuale sau reduceri destul de mari la diverse specializări.

Chiar sâmbătă, în ziua internării, am fost speaker și le explicam participanților la eveniment că după venirea copilului apar multe cheltuieli iar cele cu sănătatea nu pot fi prevăzute și sunt semnificative.

Banii pentru sănătate sunt cei pe care te bucuri să îi dai degeaba!

Le-am spus cursanților că în orice ocazie în care pot salva bani să o facă și să pună banii la fondul de urgență.

Mă bucur că și noi am făcut asta la momentul potrivit.

Asigurări la ieșirea din țară

În plus, pentru ieșirile din țară întotdeauna fac asigurare medicală pentru noi și pentru copil.

Pentru că ieșim de mai multe ori pe an, eu apelez la o asigurare anuală, mă costă cam 70 lei pe an de persoană, nu am folosit-o niciodată.

Pentru o singură ieșire pe an verificați înainte să apelați la asigurare dacă aceasta nu este inclusă în pachetul turistic sau nu este oferită de compania din spatele cardului prin care faceți plata. Indiferent câte asigurări aveți banii îi recuperați doar de la una așa că nu are sens să plătiți alta daca există deja una activă.

Îmi place să iau pachetele de vacanță prin agenție, așa le am și asigurate.

Am avut eu un incident și o internare fix înaintea unui concediu, am recuperat toți banii în baza asigurării. Am făcut plata la spital din banii noștri și la 30 de zile am primit banii de pe pachetul de concediu în proporție de 100% în baza documentelor medicale.

Știu că există agenții (una știu sigur la noi în țară) de la care poți achiziționa bilete de avion și în cazul în care apare o problemă medicală, biletul poate fi returnat și o mare parte din bani recuperată.

Informația înseamnă bani. Informați-vă și luați decizii care să diminueze riscul de a pierde bani.

Sănătate multă și fără incidente!

copilul asculta financial parenting

Vă recomand și următoarele:

Tu pe cine te bazezi financiar?

Curs online video înregistrat: Tu și banii tăi!

Cum afectează venirea unui copil bugetul familiei în primii ani

 

1 comment
Leave a Reply