Sunt familii care planifică un copil, alții au parte de o surpriză.
Chiar și familiile care planifică un copil, majoritatea, nu fac și o planificare financiară.
Impactul asupra bugetului să fie chiar atât de mare?
Depinde de zona și mediul în care trăiți, dar da, impactul este mare.
Din banii care intră lunar în casă, tot lunar va exista o sumă care pleacă. Iar această linie în bugetul familiei va exista până când copilul va deveni independent financiar.
Dacă până acum nu ați reușit să faceți economii, să luați o parte din bani să îi puneți deoparte, cum veți face față cheltuielilor care apar odată cu copilul?
Cu cât vă gândiți mai repede la acest subiect cu atât aveți șanse să faceți față cheltuielilor care apar.
Aveți nevoie de câteva luni ca să învățați să țineți și să calibrați un buget, dacă bebe e pe drum mai aveți ceva timp de exersat.
Vă recomand cursul meu de 6 săptămâni Curs online video înregistrat: Tu și banii tăi!
Urmăriți în secțiunea Evenimente data de începere a următorului curs și prindeți un loc. Veți învăța să gestionați banii în timpul vostru disponibil, cu o investiție de 2-3 ore pe săptămână.
Cheltuieli înainte de venirea copilului
Vizitele la medic sunt obligatorii pentru sănătatea mamei și a copilului. De la analize de sânge la ecografii, morfologii, și eventuale investigații suplimentare, adună o sumă care se va simți.
Sunt probleme de sănătate care pot fi evitate sau rezolvate cu sume mai mici și consecințe mai puține, acesta este un domeniu în care cu siguranță nu trebuie să faceți economie.
Înainte să aduceți copilul acasă aveți nevoie de o grămadă de lucruri care fiecare costă bani: haine, produse de îngrijire, pătuț și așternuturi, masă de înfășat, prosoape, cădiță pentru baie, termometru, scutece, sterilizator, pompa de muls, biberoane și tetine, cărucior, scaun de mașină, încălzitor biberoane și altele de care am uitat.
Zona e de copii și în special cea de nou născuți este una care generează foarte mulți bani tocmai pentru că părinții sunt atât de încântați de venirea copilului încât ar lua și luna de pe cer, pe de altă parte sunt speriați de ce îi așteaptă și vor să cumpere orice le poate face viața mai ușoară în primii ani.
Știți că există espressoare de făcut lapte praf? Un espresso lattee vă rog, aici, la pătuțul cu bebeluș.
O să fiți informați despre preluarea de celule stem, doar dacă vreți. Când vi se spune că acestea pot salva viața copilului în caz de ceva, cum veți spune noi nu vrem?
O să vreți multe, ideea e să vă și permiteți.
Dacă alternativa spitalului de stat nu este liniștitoare, considerați banii de încă o vacanță cheltuiți în trei zile și sincer vă veți bucura când totul merge bine și în trei zile puiul și mama sunt acasă.
Dacă la naștere există suspiciuni de ceva legat de sănătate, pregătiți banii pentru investigații și, la fel, veți fi fericiți să dați banii aceia degeaba. Important este să îi aveți.
Presupunând că totul este bine, copilul și mama perfect sănătoși, ați scăpat cu inima plină, zâmbetul pe buze și mulți bani în minus.
Cheltuieli după nașterea copilului, în primii ani de viață
Copilul crește vâzând cu ochii.
Haine, scutece, jucării, petrecere de botez, bonă, creșă, scaun de masă, hrană sănătoasă, activități, grădiniță, cărți, opționale, aniversări, experiențe și așa mai departe, toate cu sume de bani în creștere, cam în ritmul copilului cresc și aceste cheltuieli.
Și nu e vorba de snobism, dacă alt copil face al meu de ce să nu aibă, să nu facă, etc? Este vorba de faptul că vezi o minune de om care are o minte deschisă, o curiozitate vie și un potențial uriaș. Cum să nu investești bani?
Scoți bani din piatră seacă, găsești soluții doar să ții pasul.
Îți recomand și articolul: Banii după venirea primului copil
Veniturile scad, cheltuielile cresc
Fie că mama stă acasă și are venitul plafonat, fie că mama se întoarce la muncă și are nevoie de bonă sau copilul începe creșa sau grădinița, toate înseamnă un lucru – bani mai puțini, cheltuieli mai mari.
Multe mame nu se folosesc de avantajul pe care Romania îl are de a sta acasă doi ani cu copilul, chiar dacă beneficiile pentru ambii sunt clare.
Cuplul decide ca mama să se întoarcă la muncă cât mai repede și asta se întâmplă de cele mai multe ori pentru că fie nu își permit financiar o astfel de decizie, fie mama este conștientă că pierde teren in cariera profesională.
În teorie postul este acolo și te așteaptă, în practică poți fi dată la o parte, pusă pe tușă, încurajată să pleci, sau pentru o perioadă nu mai ai majorări de salariu, bonus sau evoluție profesională.
Copilul se îmbolnăveșe, ai nevoie de concediu medical, poți fi văzută ca o persoană pe care nu se poate pune baza că nu știi când și cât are de stat acasă cu copilul. Uite așa nu mai primești proiecte mari și importante, acces la clienții cheie și asta dureaza câțiva ani, ani în care veniturile tale stagnează iar cheltuielile cresc.
Nevoile se schimbă
Poate aveți nevoie să vă mutați.
Poate că ați stat cu una dintre familiile voastre și nu ați avut nevoie de mai mult de o cameră, acum aveți nevoie de spațiul vostru.
Oricât ajutor ați avea de la familiile voastre, este inevitabil să nu apară discuții. Deja se vede că sunteți o familie și ca orice familie un cuib propriu se impune.
Chirie? Rata? La ce ne putem înhăma pe termen lung?
O să fie o întrebare cu răspuns greu pentru mulți tineri părinți la început de drum.
Dacă ați stat la garsonieră și v-ați bucurat să aveți cuibușorul vostru, când copilul ajunge la grădiniță deja simțiți că trebuie să aibă un spațiu al lui. Copilul trăiește unde este energia casei, dacă voi stati în bucătărie acolo va fi și copilul și muntele de jucării. Chiar și așa, un spațiu pe care să îl perceapă ca fiind al lui o să vă doriți.
Dacă nu aveți mașină, acum o să simțiți nevoia. Dacă aveți mașină, o să vreți una mai mare, mai nouă, mai sigură.
Și uite așa cheltuielile care apar sunt ca un bulgare de zăpadă care a luat-o la vale.
Este normal să ne dorim confort pentru noi și familiile noastre. Copiii sunt bucuria și sensul vieții, nu trebuie să o luăm tragic ci să găsim soluții pentru a elimina stresul legat de bani.
Nevoile noastre cresc mai repede decât veniturile.
Ce e de făcut?
Se impune o foarte bună administrare a banilor pe care îi aveți.
Cu cât învățați să vă administrați banii, cu atât veți reuși să faceți mai mult cu mai puțin.
Vă aștept la evenimentele la care sunt speaker. Acolo aveți șansa să îmi puneți întrebări și eventual să auziți câteva idei care vă pot fi de folos, de la mine sau din sală.
Pentru cei care nu sunteți din București sau nu ajungeți la evenimente, vă recomand cursurile online, le găsiți în secțiunea CUMPĂRĂ din site.
Vă recomand în continuare să citiți:
Tu pe cine te bazezi financiar?
70% dintre oameni trăiesc în haos financiar?
Bugetul, restricție sau libertate?
Fă o prioritate din interesul tău pe termen lung
Credit foto cover: Photo by Georgia Maciel from Pexels