Interviu cu Mihaela Radu, coach și consilier privind cariera

Interviu cu Mihaela Radu, coach și consilier privind cariera

2048 1365 AnaMaria

Oamenii care oferă cu tot dragul și fără să ceară nimic înapoi sunt foarte rari. Consider că trebuie să îi prețuim și să îi scoatem în față.

Ideea acestui interviu mi-a venit instant, când am întâlnit-o prin intermediul mesajelor pe Mihaela Radu.

Înainte de lansarea fiecărui curs, fac apel la echipa mea de cursanți pentru a viziona prima variantă a cursului pe care doresc să îl lansez, cu rugămintea de a-mi da feedback și o estimare de preț.

La fel am făcut și în cazul acestui Curs online înregistrat Evaluează-ți angajatorul

Mihaela a răspuns afirmativ cererii mele, chiar daca tocmai începuse un program solicitant și timpul este o resursă prețioasă. Apoi mi-a dat un feedback foarte frumos, în timp util și chiar mai mult decât atât!

M-a impresionat faptul că și-a luat din timpul ei ca să vadă cursul, să îmi dea feedback și în plus să îmi ofere informații suplimentare în cazul în care aș dori să fac un curs separat prin intermediul căruia să aprofundez importanța valorilor personale în alegerea unui loc de muncă.

I-am solicitat un mic interviu ca să aflăm direct de la ea câteva lucruri importante referitoare la valorile personale, importanța lor, modul în care ne influențează deciziile și nivelul de satisfacție, personal și profesional.

Spune-ne câteva cuvinte despre tine

Sunt Mihaela Radu, fondatoarea Careers Center 

Istoricul meu profesional include peste  14 ani de experiență în consultanță si management al resurselor umane si training.

In anul 2013, realizand prapastia imensa dintre asteptarile clientilor mei, in calitate de angajatori si pregatirea, respectiv asteptarile tinerilor absolventi aflati in cautarea unui loc de munca, am decis sa dezvolt si promovez servicii de consiliere privind cariera.

Urmarind repere internationale de profesionalism m-am certificat ca Global Career Development Facilitator – cel mai cunoscut program de certificare in consilierea carierei, cu peste 20.000 de persoane certificate la nivel mondial.

Când am luat contact cu exerciții de stabilire a valorilor am simțit că mi s-a luat un văl de pe față, am început să văd lucrurile importante din viaa mea mult mai clar, am făcut multe schimbări în viața mea. Cred că știi despre ce vorbesc, în activitatea ta întâlnești astfel de situații zilnic aproape. 

Ce sunt valorile?  Există o listă cu cele mai întâlnite valori?

Valorile – sunt credințe adânc înrădăcinate care conduc acțiunile noastre. Ele exprimă ceea ce este cu adevărat important pentru noi. Deciziile pe care le luăm au la baza aceste valori.

Cele mai comune valori sunt:

familia,

siguranta,

libertatea,

independenta,

dezvoltarea,

sprijinul oferit,

flexibilitatea,

respectul,

calitatea, etc – fiecare dintre aceste sintagme avand o semnificație unică pentru fiecare dintre noi.

Mi se pare interesantă ideea că fiecare dintre acestea au o semnificație diferită pentru fiecare dintre noi. Ma uit la ele și cred că este greu de ales sau de eliminat vreuna, din contra, eu aș mai adăuga și altele.

Toate mi se par importante! 

Totuși, câte valori ne ghidează în viața de zi cu zi? Cum se întrepătrund?

Este foarte usor sa identificam principalele 3 – 4 valori care ne ghideaza, dar lucrurile se complica in momentul in care intram mai in profunzime, pentru a  identifica valori care nu sunt atat de evidente si la vedere.

De exemplu: multi dintre noi vom spune ca este important pentru noi ca la locul de munca sa fim respectati, sa avem posibilitatea de a face munca de calitate si noi colegii nostri, sa avem relatii bune cu colegii si superiorii, sa fim recompensati echitabil.

Ei bine chiar daca toate aceste valori ne sunt respectate la locul de munca, putem ajunge in momente in care  simtim ca nu suntem multumiti, ca nu este suficient, ca parca nu mai suntem asa de fericiti cu eram la inceputul acelui job.

Aceasta stare de neliniste si nemultumire se poate datora faptului ca noi credem in evolutie continua, in a fi mai bun, mai performant, mai deschis la lucruri noi.

Este posibil ca la un loc de munca stabil, caldut, in care te intelegi cu toata lumea, in care totul este sub control sa simti  la un moment dat ca te plafonezi…..realitate care este in conflict cu una din valorile tale esentiale – evolutia continua.  Aceasta valoare isi va cere drepturile si iti va crea discomfort pana cand te vei ocupa de ea.

De aceea, este foarte important procesul de constientizare a acestor valori, de asumare a faptului ca suntem guvernati de el si, foarte importat, ierarhizarea constienta a valorilor.

Există momente în care valorile noastre intră în contradicție? 

Sunt putine momentele in viata in care vom trai in conformitate cu toate valorile in care credem. In majoritatea timpului vom fi in “negociere”.

Vom lasa de la noi la unele capitole pentru a castiga la altele. Este important ca acest proces de negociere sa se faca constient si asumat.

In exemplul dat mai devreme, proprietarul disconfortului creat de valorile auto-incalcate, va trebui sa se aseze la masa cu sine intr-o prima faza si apoi cu celelalte persoane relevante din viata sa, pentru a negocia.

Ce este mai  important in acest moment, securitatea financiara oferita de job-ul actual sau dorinta de a dobandi competente noi?

Avem sprijinul persoanelor relevante din viata noastra pentru a face o schimbare ?

Care are fi cel mai potrivit moment pentru schimbare fara a dezechilibra alte aspect din viata noastra? Lasam securitatea financiara si cooperarea armonioasa cu colegii putin sub semnul intrebarii incercand un job nou care ar fi cu siguranta provocator si ne-ar ajuta sa ne dezvoltam?

Cum ne ajută un expert în procesul de consiliere privind cariera din acest punct de vedere?

In procesul de consiliere in cariera,  propun clientilor mei lucrul cu anumite instrumente care usureaza demersule de identificare, ierarhizare si asumare a valorilor personale.

“Cardurile de preferinte” de exemplu,  propun clientului selectarea unor comportamente dezirabile la locul de munca.

Faptul ca preferam sa facem lucrurile intr-un anumit fel, intr-un anumit mediu, intr-o anumita atmosfera, este o exprimare a valorilor care ne ghideaza.

De exemplu faptul ca ne place sa avem un birou modern, intr-o cladire frumoasa, sa avem un titlu care suna bine, sunt semne ca pentru noi este importanta recunoasterea sociala, imaginea.

Sau, daca prefer sa imi structurez sarcinile cum vreau si ma deranjeaza prea multa supervizare, pentru mine e importanta independent in munca.

Ai feedback de la clienții tăi după mai mult timp?

Dupa 5 ani de consiliere in cariera, am contactat o parte din clientii cu care am lucrat in acesti ani si le-am cerut feedback despre efectul pe ca l-a avut consilierea in viata lor.

O buna parte din ei mi-au spus ca discutiile si activitatile pe care le-am facut in consiliere legat de valori sunt cele carora le-au simtiti efectul pe termen lung.

Ne poți recomanda instrumente la îndemână sau o carte care să ne ajute în acest proces?

Un instrument de lucru foarte util pentru oricare dintre noi este cartea Drumuri in Cariera a lui Norman Amudson.

Cartea este de fapt un caiet de lucru ce ne mijloceste o analiza detaliata a tuturor aspectelor ce trebuie analizate intr-un moment in care avem de luat o decizie de cariera. Valorile sunt, binenteles, unul din capitolele analizate.

Unde putem afla mai multe despre ce presupun serviciile de consiliere din partea unui coach de carieră?

Mai multe detalii despre procesul de consiliere in cariară si beneficiile lui găsiți la adresa: https://www.careerscenter.ro/coaching/

Unde te pot găsi oamenii care sunt interesați? Lucrezi și online?

Lucrez atat online cat si la sediul Careers Center din Oradea.

Programarile se pot face la office@careerscenter.ro sau la tel. 0749096939.

Îți mulțumesc mult pentru informațiile pe care ni le-ai oferit!

Mihaela Radu coach cariera

Mihaela Radu,  Careers Center

Îți recomand și articolele:

Cum dai și primești! Fugi de prea mult ”gratis”

Timpul meu la muncă, resursă bine investită.

De ce nu reușesc să îmi îndeplinesc obiectivele?

Cine are curaj să verifice teoria motivațională?

 

Leave a Reply