Am văzut că vă plac articolele în care vă spun cum mă organizez în diferite arii, așa că azi vă spun ce țin în congelator și cum sunt organizate produsele ca să nu fac risipă nici de timp și nici de bani.
De multe ori aveam carne cumpărată și legume să gătesc și nu apucam, fie mergeam în vizită undeva, fie aveam ceva de sărbătorit și mă doare inima să arunc mâncare, dar uneori îmi dădeam seama că e prea târziu să o mai salvez.
Așa că încet am început să fiu mai atentă, în special după ce a venit copilul și ieșirile la restaurant au devenit excepții, iar gătitul acasă o regulă.
Ca o mamă preocupată să mănânce copilul cât mai sănătos, făceam provizii de produse cât mai curate posibil, implicit și mai scumpe, apoi uitam de ele pentru că le lăsam ”să fie când am nevoie” și iar făceam risipă când luam congelatorul la curățat din colț în colț trebuia să le arunc pentru că erau de prea mult timp lăsate, nu realizam cum trece timpul.
Pandemia mi-a dat un imbold să duc organizarea cu mâncarea la alt nivel.
Pentru că vreau să evit ieșirile am organizat toată zona de mâncare.
Și asta din câteva motive clare:
- să nu fac risipă de bani, criza ne-a lovit destul de bine să zic așa, în veniturile active și pasive;
- să nu fac risipă de mâncare, subiect care mă doare când știu că sunt oameni care merg la culcare flămânzi;
- să nu mă expun în afara casei mai mult decât este necesar, să ieșim cât mai rar la cumpărături;
- să am grijă să mâncăm cât mai variat și sănătos;
- să pot acoperi zilnic trei mese plus gustări, având în vedere școala de acasă.
Ce am făcut:
- Meniu săptămânal cu variante de backup, cine are copil înțelege, la fel și gurmanzii care au pofte. (eu mă încadrez la ambele)
- Cămara organizată cu produse care țin mai mult: făină, griș, orez, zahăr, paste în toate formele și culorile, conserve diverse;
- Congelatorul cu produse proaspete și organizate logic.
Congelatorul, prietenul meu de bază în evitarea risipei alimentare
Țin în congelator diverse produse care de multe ori îmi salvează mult timp.
Noile frigidere cu congelator incorporat au spațiu mai mare, dar există și riscul de a uita de produse, de a cumpăra tot timpul altele și cele existente să fie sistematic aruncate la gunoi pentru că expiră.
Mâncare gătită
Când fac mâncare, fac mai multă și pun trei porții (cât să mâncăm o dată) la congelator, după ce se răcește. Asta funcționează pentru majoritatea mâncărurilor, iar la decongelare mâncarea e ca atunci când ai făcut-o.
Am zile în care am termene de livrat un curs, sau articole pentru un client, am ședințe de consultanță, am termen de livrat la carte sau mai știu eu ce, așa că de cu seară să scot mâncarea din congelator și o pun în frigider, așa se decongelează lent (cum am înțeles că e bine) și a doua zi în jumătate de oră am mâncare proaspătă, masa pusă, familia fericită.
Eu folosesc pungi speciale pentru congelator (sunt mai rezistente), ocupă puțin spațiu și se ”mulează” pe spațiul disponibil. De regulă le așez ca pe niște cărămizi, și lipesc pe ele o etichetă cu data și mâncarea. Știu persoane care folosesc caserole, eu nu sunt fan pentru că irosesc mult spațiu.
E o mare salvare de timp acest model de organizare, așa reduceți și risipa pentru mâncarea pe care ați fi aruncat-o altfel.
Se mai întâmplă că fac ceva de mâncare și ne lovește pofta de altceva, ”aaaa, credeam că faci paste, nu am iar chef de tocăniță de mazăre” așa că rapid iau mâncarea și o pun la congelator, știu că dacă fac rapid pastele șansele ca mâncarea existentă ”de care ne-am săturat” să stea în frigider până nu mai e cazul de mâncat.
Am o zonă specială în congelator doar cu mâncare gătită, ca să le consumăm în aceeași lună și să nu se piardă printre alte produse.
Legumele proaspete
Am introdus în alimentația noastră tot mai multe legume, așa că sunt șanse să rămână și ele prea mult în frigider, se deshidratează sau se strică. Îmi dau seama că am mâncare gătită încă și legumele au șanse să ajungă la coș dacă nu fac ceva cu ele?
Le curăț ca pentru ciorbă, le spăl, feliez sau toc după caz, apoi le pun în pungă la congelator. Așa, data viitoare când fac ciorba legumele sunt gata de pus în oală.
Pun așa în pungi: morcov, păstârnac, țelină rădăcină și tulpină cu frunze, ardei gras, mazăre proaspătă, praz.
E atât de comod să faci ciorbița în câteva minute, pui în oală toate gata și aștepți să fiarbă, sau nu aștepți, în timpul acela pui o mașină de rufe la spălat și dai cu aspiratorul, sau și mai bine îți iei un ceai și citești ceva sau vezi un episod din filmul tău preferat, asta în timp ce ai făcut și economie.
Legume congelate
Pe lângă legumele pe care le pun eu, așa cum am descris mai sus, cumpăr și legume congelate.
Am aproape tot timpul în congelator:
- mix de legume – conopidă, broccoli, morcov pe care să le fierb rapid alături de carne sau mâncate așa cum sunt, eventual cu un pic de unt pe ele înainte de servire;
- mazăre boabe – mazărea e preferata mea în orice combinație, o pun în mâncare, sau simplă garnitură la o omletă sau grătar;
- fasole verde păstăi – garnitură, simplă fiartă, e delicioasă, (Ikea m-a convins de asta)
- legume pentru ciorbă – le-am descoperit, le-am testat și am găsit două variante care îmi plac și tot timpul am câte o pungă în congelator.
- spanac piure sau frunze,
- vinete coapte,
- baby carrot câteodată, îl pun garnitură la masa de prânz.
Carnea din congelator
Am câte o rezervă de pui, porc, carne tocată, pește.
Ca să nu risc să o țin prea mult, scriu pe ea ce tip de carne este, pentru ce, eventual cantitatea și data.
De exemplu: am pungi pe care scrie ”piept de pui pentru pilaf / Dec 2020” sau ”carne pui tocăniță/Nov2020” sau ”șase grătare porc/ Nov 2020” sau ”bucată vită pt tocăniță, Oct 2020” sau ”carne de sarmale, Dec 2020”.
Dacă am carnea dintr-o sursă anume ex. carne de la țară de la mama, notez și asta, ca să știu. De ce? Carnea de țară este mai tare și cu ea fac mâncare când am mai mult timp de gătit ca să se fiarbă bine. Sau dacă îmi doresc să am tot tipul carne dintr-o anumită sursă, să văd când mi se termină.
Carnea are o zonă dedicată din congelator, tot așa, încerc pungile noi să le adaug în spate și cele existente să le mut în față ca să le văd.
Alte produse
Ce mai am în congelator?
Trebuie să menționez, în caz că vă întrebați unde intră atâtea, că avem frigider cu congelator side-by-side adică are două zone mari, e cât un dulap. Amândoi gătim în casă, uneori primesc pachet cu produse de la mama de la țară așa că atunci când ne-am mutat la casă mai mare am luat cel mai mare frigider cu congelator.
Înainte, mă limitam la produse mai puține și multe legume erau conservate la borcan.
- plăcintă cu brânză, cu brânză și spanac, ștrudel cu mere, pateuri cu brânză sărată – când te trezești cu musafiri la ușă sau nu știi ce ai mai mânca, pui în cuptor ceva de genul și până te mai gândești mirosul te face să te decizi;
- găluște cu prune și cu brânză de vaci, cumpărate de-a gata, în jumătate de oră sunt în farfurie, se fierb până când pregătești pesmetul și au gust foarte bun, le folosesc la cină;
- înghețată, ei asta chiar nu avea cum să lipsească, să fim serioși;
- fructe, puse spălate și curățate, le folosim la prăjiturile de casă;
- tarte cu fructe sau brânză dulce;
- chifle, pâinici, băgate la cuptor sunt ca proaspete, doar că dacă nu le mănânci nu le mai poți păstra că se întăresc.
Gătim mult la cuptor, evităm să prăjim. Organizăm produsele care intră la cuptor pentru maximă eficiență.
Prefer unele legume și fructe să le iau congelate, sunt culese coapte și se păstrează bine până când le folosesc. Nu decongelez nimic rapid, dacă am uitat să scot o bucată de carne de exemplu, în acea zi gătesc de post, cu ce am în cămară.
Meniul săptămânal ne ajută să mâncăm variat, gustos, să ne impărțin sarcinile în bucătărie, să economisim bani și timp, să ne descurcăm rapid când avem o vizită neașteptată (mi-e dor de vremurile acelea, acum în pandemie).
Dacă aveți și alte trucuri de organizare le aștept cu drag!
Sursă foto cover: Pexels
Îți pot fi de folos și articolele:
De patru zile am gătit cu ce am avut prin casă, vedeți ce a ieșit
5 idei de organizare când copilul are vacanță și tu muncești de acasă