Dincolo de pierderea financiară a unui obiect folosit zilnic, este și pierderea emoțională care este mult mai mare.
Săptămâna trecută unei prietene i s-a furat laptopul, greu de descris sentimentul când pierzi tot ce ai într-un laptop.
Odată cu laptopul s-au pierdut și foarte multe informații, imposibil de recuperat sau recreat.
Planuri vechi și noi, campanii, poze, proiecte, documente personale, drafturi de cărți, drafturi de articole și altele, multe altele.
Țin minte și multe mesaje care apar pe grupurile de mămici care își pierd telefonul, îl scapă pe jos și se face țăndări, îl scapă în apă etc și sunt triste că rămân fără poze și filme cu copilul.
Aceste informații nu au valoare în bani, dar sunt atât atât de valoroase și importante!
Aparatul în înlocuiești, cu unul nou, cu unul vechi, după posibilități. Costă bani, asta e, banii vin și pleacă și iar vin, asta nu e cea mai mare problemă totuși.
De când eram în bancă mi-am făcut un obicei de a proteja documentele la care lucram, pentru că îmi era greu să o iau de la capăt. Chiar dacă știam că datele sunt salvate pe tot felul de servere, nu eram liniștită până când datele importante de care mă foloseam nu erau super-super salvate.
Eram custodele procedurilor din bancă. Pe lângă salvările care se făceau automat, mai făceam eu o salvare a documentelor departamentului pe o memorie ținută în siguranță și mai făcusem o procedură de salvare a lor la un sediu aflat la kilometri buni de sediul central, în alt oraș.
După ce lucrezi la o procedura de BCP Business Continuity Plan 100 km ti se pare o distanță prea mică în caz de ceva, și după ce ai avut în responsabilitate o agenție bancară, cu banii și documentele aferente, noțiunea de siguranță implică control dual, două chei și un cifru etc etc.
Și pentru că …. how you do anything, you do everything, așa fac și acasă.
Am o salvare a datelor care se face in cloud, nu mă pricep mult la acest aspect, așa că fac lucrurile și bătrânește.
Cum?
Am două memorii (minim 1TB) pe care le folosesc și le țin în locuri diferite.
O dată la ceva vreme, cam lunar, salvez tot ce am în telefon în laptop.
Apoi, salvez tot ce am în laptop pe memoria 1 și apoi pe memoria 2.
Dacă lucrez între aceste salvări la ceva ce mi-ar fi greu să refac, îmi trimit materialul de pe o adresa de mail pe alta, salvez pe drive etc.
Cât timp îmi ia? Nu știu, cam o oră tot procesul.
O oră pe lună ca să am datele în siguranță!
Dau drumul laptopului la salvare și până pun o mașină de haine la spălat sau aspiratorul prin casă, datele îmi sunt în siguranță.
Care sunt șansele să îmi pierd telefonul, laptopul, două memorii, plus datele din cloud, parolele de email la cele două căsuțe?
Așa zic și eu!
Un aparat se poate înlocui dacă se distruge sau se fură. Însă informația din el este aproape imposibil de cele mai multe ori.
Ai grijă de informațiile tale!
Ce faci azi?
Poate îți faci timp și dai comandă pe internet sau dai fuga la un magazin să cumperi o memorie în care să îți salvezi toate informațiile, sau îl suni pe perietenul tău care se pricepe la calculatoare și alte chestii care să te învețe cum să îți salvezi datele printre nori.
Photo cover by Anna Shvets from Pexels
Îți recomand și articolele:
Energia banilor, cum poți să îi pierzi sau îi atragi
În cuplu învățați să încurajați și să apreciați, face toți banii și e gratis