Relația mea cu banii și recomandările mele înainte de a lua un credit

Relația mea cu banii și recomandările mele înainte de a lua un credit

Relația mea cu banii și recomandările mele înainte de a lua un credit

1280 960 AnaMaria

Primul credit l-am accesat după ce am terminat MBA-ul și deja aveam un venit din care îmi permiteam să pun bani deoparte, aveam experiență de 10 ani de zile în bancă și diplomele necesare ca să iau o pauză de la atâta studiu și de la permanentul deja al doilea job.

Am luat un credit pentru investiții și mi-am luat primul apartament.

Aveam deja o mare parte din banii de avans disponibili. Îmi făcusem un obicei ca o parte din bani să îi pun într-un depozit așa că mă comportam de parcă nu îi aveam.

Când am verificat câți bani sunt strânși, am fost uimită!

Îmi plătisem facultatea, studiile pentru diploma bancară, chiria în București, MBA-ul și adunasem o sumă impresionantă de bani.

În plus am și donat banii dintr-un job, nu i-am calculat dar au fost destui – 3 ani de salariu lunar mai mare decât pensia mamei mele. Era salariul meu de la Institutul Bancar Român. Am publicat și o carte în cadrul IBR, toți banii i-am dat cadou cuiva ca să își continuie studiile.

Nu aveam eu prea mulți bani la început dar am decis ca salariul meu de la Institut să fie donat unde era nevoie

În unele luni munceam mai mult și salariul era câte o sumă consistentă.

Eram foarte tentată să îmi iau lucruri pe care mi le doream dar m-am ținut tare. Deciziile legate de bani sunt importante pe termen lung, la fel și promisiunile pe care ți le faci singur.

Citește și articolul Generozitatea o poți vedea doar la alții

Uneori erau ultimii bani din buzunar dar îi dădeam întotdeauna pentru copii. Mă gândeam că luna următoare eu fac alți bani, că lipsurile mele sunt pentru perioadă scurtă dar unde trimiteam banii nevoia era mult mai mare.

Prin urmare, mi-am văzut prioritățile și nu mi-a fost rușine să port aceleași haine ani de zile, cât timp erau curate și îngrijite, eu eram aceeași persoană.

Acum am mai multe credite active

Sunt un foarte bun client și nu am înregistrat niciodată vreo restanță, asta și pentru că știu consecințele și nu doresc să mi le asum.

Toate creditele mele sunt luate pentru investiții! Niciodată nu am luat vreun credit pentru dorințe.

 

Îți recomand și articolele (click pe titlu)

 Cheltuieli considerate greșit investiții

Ce era util să înveți la școală despre bani

În legătură cu banii, nu te face că plouă!

Ne este frică de ce nu cunoaștem, inclusiv de lucrurile legate de bani

 

Cred în creditele luate pentru investiții, atâta timp cât ele duc spre creșterea averii.

Scopul final al unei investiții este să îți aducă profit, dacă asta nu se întâmplă, te-ai ales cu o cheltuială și cu o bătaie de cap.

Regulile după care mă ghidez sunt simple:

  • E o dorință? Ți-o permiți doar când ai bani deoparte!

 

  • Mașina este o cheltuială, se cumpără cu banii jos. Am avut două mașini de la birou, luate nou nouțe din poartă de la show room. Totuși, prima mea mașină personală a fost una second hand. Am stabilit un prag de preț pe care mi l-am permis și atât am considerat că pot și vreau să scot din buzunar. Mi-a fost dor de mirosul de mașină nouă dar obiectivele pe termen lung au fost întotdeuna prioritare. După câțiva ani de zile mi-am dorit o mașină cu un confort sporit și mai multă siguranță, am strâns banii și am luat-o.

 

  • Este o investiție? Fă calculele bine și apoi, doar dacă dă cu plus, accesează un credit.

 

Ia în calcul toate cheltuielile pe care le ai cu creditul, la sfârșitul exercițiului trebuie să ieși în câștig luând în calcul toate cheltuielile făcute cu investiția, de la evaluare la asigurare și orice alte taxe (notariale, bancare, impozite etc).

Consideră totul începând cu:

  • taxe notariale,
  • taxe și dobânzi bancare,
  • ratele la credit,
  • investiții în imobil (de exemplu mobilier, zugrăvit, taxe și impozite etc),
  • riscul legat de fluctuația dobânzii și/sau a cursului de schimb valutar,
  • asigurări dacă este cazul,
  • impozitele pe venit, dacă dai imobilul în chirie
  • orice alte riscuri (de ex pentru un imobil faptul că rămâi fără chiriași sau chiriașii pleacă fără să plătească sau distrug locuința și pierzi bani și timp ca să aduci imobilul la starea inițială etc).

 

  • Nu lua un credit pentru investiții cu risc ridicat! Nu investi în ce nu te pricepi, sfaturile altora nu îți acoperă riscul și nici nu vor plăti minusurile pe care tu ți le înregistrezi. Nu risca pe banii altora, riscul este al tău, gaura financiară va fi tot a ta. De exemplu nu lua bani pentru a investi pe bursă în ideea că o să dai lovitura și o să returnezi banii. Investițiile pe bursă de exemplu, au randament în timp dar acest randament nu va acoperi cheltuiala ta cu banii împrumutați.

 

  • Nu garanta cu bunăstarea ta și a familiei tale prostiile altora. Una este să te asociezi cu cineva într-o afacere în care crezi, cu reguli clar stabilite (în scris!) și alta este să te angajezi girant pentru împrumutul cuiva care este iresponsabil financiar, în ideea că e bine să îl ajuți, că a învățat din greșeli etc.

Sper că ați găsit idei interesante și când aveți tentația de a lua un credit să vă faceți calculele corect, să vizitați mai multe bănci ca să comparați creditele și condițiile de creditare. Orice bancă vă poate face o ofertă și apoi, în baza analizei să luați o decizie.

Semnătura pe acel contract vă face răspinzători de tot ce scrie acolo, inclusiv pentru paragrafele scrise cu litere mici și înclinate. Citiți și întrebați ce nu înțelegeți, rolul ofițerilor bancari este să vă răspundă la aceste întrebări.

Spor la bunăstare și decizii înțelepte!

Leave a Reply