Azi e ziua păcălelilor. Unii sunt creativi și ies glume bune, să râzi câte un an.
Nu mai am creativitatea din copilărie. Așteptam ziua asta cu atâta chef de glume! Îmi amintesc cum încercam des să îi duc fratelui meu apă caldă în loc de apă rece, sau să îi transmit cine știe ce mesaje de la mama și tata de genul să facă curat și altele. Ce vremuri frumoase!
Mi-am dat seama că unii ne păcălim singuri și nu doar de 1 Aprilie.
Printre cele mai mari păcăleli aș zice că sunt astea:
-
Eu nu pot
Nici nu încercăm și deja știm că noi nu putem, că nu e pentru noi, că alții pot și știu mai bine. Lipsa asta de încredere, de cele mai multe ori pur nejustificată, ne face să stăm pe loc, să nu luăm decizii care să ne propulseze în viață.
Nu spune nu pot până când nu încerci.
Dacă o persoană, măcar una din jurul tău, îți spune că poți este cazul să încerci.
Îți recomand și articolul (click pe titlu): Vrei să fii mai mult? Fă mai mult !
-
Credința că va fi mai bine fără să faci nimic
Nimic nu se schimbă dacă nu are un impuls, un stimul, un motiv, am învățat și la lecțiile de fizică de la școală, este valabil cam la orice în viață.
Einstein spunea că definiția nebuniei este să faci același lucru și să te aștepți la rezultate diferite.
Nici relația cu soțul, soția, copiii, părinții, socrii, vecinii, prietenii, colegii, șefii, inclusiv relația ta cu banii, nici una dintre acestea nu se va schimba dacă nu faci ceva în acest sens.
Văd persoane care stau în situații toxice, în relații toxice și așteaptă schimbarea care nu va veni niciodată dacă nu își asumă responsabilitatea să facă ceva.
Îți recomand și articolul acesta (click pe titlu): Nu poți fi victimă și învingător în același timp
-
Nu are rost să calculez banii, oricum tot atâția sunt
Fals. Sunt ei tot atâția, cu asta sunt de acord că doar e matematică, dar dacă îi calculezi, organizezi, bugetezi o să fie cheltuiți și investiți cu sens, iar diferența te va avantaja. Prin urmare sunt tot atâția, dar una e să cheltui 10 lei și alta e să investești 10 lei.
Realitatea bate filmul, s-a dovedit că nu cantitatea de bani te face bogat ci modul în care te raportezi la ei și cum îi gestionezi. Dacă nu mă crezi dă o căutare pe google cu ”bogați în faliment” și o să vezi cum bani care ar ajunge câtorva generații se fac praf de pe o zi pe alta.
Calculează-ți banii.
Stabilește-ți prioritățile.
Aici mă refer la ce contează pentru tine și pentru familia ta. Ce vă face fericiți? Cei mai mulți bani trebuie să meargă acolo. La unii o să fie o casă frumoasă, la alții nu contează casa cât contează să fie în fiecare weekend în excursii în aer liber, pentru alții contează educația copiilor, pentru alții …. ai prins ideea.
Nu lăsa banii să se cheltuie din inerție, pentru că banii o să fie cu un pas în fața ta și tu vei avea senzația că niciodată nu ajung, tu nu ai, tu nu poți ce pot alții și uite așa trece viața degeaba. Să îți mai spun că senzația asta devine credință și o lași moștenire și copiilor tăi?
Stabilește-ți obiective. Lucrează cu bugete ca să controlezi unde se duc banii tai, înainte ca ei să dispară.
-
Mă descurc fără ajutor
Evident!
Dar de ce trebuie să faci asta?
Suntem foarte deschiși când este cazul să oferim ajutor și reticenți când este cazul să cerem sau să acceptăm. Știu, asta vine de acasă, din educație. Dar zic să ne deschidem sufletul și să acceptăm orice ajutor când avem nevoie, o să fie totul mai ușor și mai rapid.
Acum fiți atenți la ceva dacă tot am deschis puțin subiectul ajutor: nu ajutați persoane care nu vor să fie ajutate.
Unii din jur ”se așteaptă” să îi ajutați (aceia de oricum faci tot nu-i bine), alții se plâng și atunci, ca un om bun și săritor încerci să aduci soluții care vor fi respinse una câte una și vei rămâne în cel mai bun caz cu o frustrare.
Am trecut prin asta și știu. ”Este prea scump” mie îmi aprinde becuri, prea scump comparativ cu ce? … dar hai, să zicem, fiecare își știe bugetul. Am găsit acel serviciu gratis, am transmis informația, nu mai era scump, dar acum era nu-știu-cum.
Am simțit furie, neputință, rău de la stomac, lipsă de respect pentru mine și timpul meu, dar ce nu am simțit, și la final m-am simțit o tâmpită că nu am știut să stau la locul meu, pentru că unii nu vor sau nu pot să accepte ajutor, pentru că nu știu sau pentru că poziția de victimă este mult mai comodă.
Concluzia? Dacă nu puteți cere sau accepta ajutor lucrați la acest aspect. Nu vă băgați singuri bețe în roate.
-
Aici am lăsat loc pentru…
Dacă stai un pic să te gândești poate ai o surpriză din faptul că te păcălești cu multe lucruri, legate de viața ta, sanatatea ta, cariera ta și așa mai departe.
Deci aici este locul pentru păcăleala ta, sau păcălelile dacă sunt mai multe.
Poate că cel mai bun lucru pe care ar trebui să îl fac în ziua păcălelilor este să îmi fac lista de păcăleli pe care mi le servesc singură. Pare o idee bună și pentru tine? Hai în club!
Eu o să îmi fac lista mea ȘI APOI o să îmi fac un plan de bătaie ca să fac ceva în loc să mă plâng. Știu că schimbările nu vin ușor, dar varianta de a încerca măcar mi se pare cea corectă.
Să fiți bine!
Cover photo: Pexels