De ce când vrei să schimbi ceva este greu?

De ce când vrei să schimbi ceva este greu?

1280 785 AnaMaria

Te-ai întrebat de ce este atât de dificilă schimbarea? De ce ai nevoie de atât de multă ambiție și determinare?

Am vorbit un pic despre asta în emisiunea de la Canal 33 Parentingfinanciar 

De ce când vrei să fii diferit e greu?

Știi senzația aia când vrei să mergi pe drumul tău care să fie pe o potecă de munte total diferită de autostrada pe care merg restul în aceeași direcție?

E greu, foarte greu pentru că te ia valul.

”Ce te-a apucat așa dintr-o dată?” o să te întrebe cei din jur, de parcă genul acesta de decizii se pot lua cu încetinitorul.

Faceți toți la fel ca noi!

De exemplu: când cauți ceva pe Google o să primești informațiile cele mai căutate de alții înaintea ta,  îți arată cele mai citite articole, cele mai relevante răspunsuri la căutarea ta. De ce? Pentru că asta vrea toată lumea și așa Google poate face bani.

TripAdvisor îți va arăta cele mai celebre destinații, adică acelea pe care le-a vizitat cât mai multă lume.

Facebook indexează cel mai bine conținutul cu cele mai multe reacții, adică ce place majorității. Ai prins ideea.

Dacă eu aș vrea să generez trafic mai mult și mai rapid pe site despre ce ar trebui să scriu? Corect! Despre ce scrie toată lumea, într-un mod mai atractiv dar fără să pierd subiectul, aceasta ar fi cheia succesului imediat.

Când copilul are febră și apoi apar bubițe, fiecare părinte citește vreo 10 articole despre bolile copilăriei și vede zeci de poze, asta în contextul în care oricum merge la doctor pentru diagnosticul corect. De ce ai citi aceeași informație de 10 ori? Hai, dacă se referă la sănătatea copilului înțeleg, cu toate că Doctor Google nu și-a dat doctoratul din câte știu.

În acest context îți este chiar greu să cauți și să și găsești acel ceva altceva, idei mai trăsnite și ieșite din context, lucruri deosebite și rare, chestii fascinante și care îți pun creierul la treabă și așa mai departe.

Vrei să faci ceva original? Foarte tare. Dacă faci greșeala să îți expui ideile celor din jur ce sfaturi o să primești? Să nu te abați din drum, să nu riști pasărea din mână, unde ai mai auzit așa ceva, cine mai face asta…

În acest context cum poți să fii altfel?

Și dacă nu ești altfel și nu îți asumi acest risc, cum să ajungi să ai ce nu au alții dacă faci ce fac alții?

Citește și articolul (click pe titlu) Vrei să fii mai mult? Fă mai mult !

De ce e atât de grea schimbarea? Din cauza contextului.

Cât poate rezista dorința și voința în fața celor din jur care nu pricep ce te-a apucat?

Vrei să te lași de fumat? Oricât anunți sus și tare, tot o să se găsească cineva, zilnic, să te cheme la țigară. Îi reamintești că te-ai lăsat. Te invită măcar la povești. Unde altundeva decât în mijlocul fumătorilor, că poate îți vine mintea la cap și îți revii, o viață ai, chiar vrei să murim noi primii?

Te lași de zahăr pentru că ai descoperit cât e de nociv? Toți din jur o să îți explice că dintr-o bucată de tort nu a murit nimeni.

Vrei să te lași de job și să faci tu ceva? De ce să dai siguranța pe niște idei care nici măcar nu știi că funcționează? Dacă fac mulți asta – păi toată lumea o face, doar nu ești tu mai cu moț. Dacă nimeni nu face asta – ce te-a apucat pe tine? Cine mai face asta? Chiar nu ai pe ce să îți toci banii?

Concluzia specialiștilor

Specialiștii spun că schimbarea fără adaptarea contextului în prealabil, sau chiar schimbarea contextului cu totul, nu poate fi făcută.

Persoana nu va rezista mult sub presiunea mediului, a anturajului și va reveni destul de rapid la vechile obiceiuri.

Ai nevoie de multă motivație, dorință și determinare ca să reziști mediului din jur.

Oamenii te știu într-un anume fel și le este greu, sau pur și simplu nu vor, să se raporteze la tine în alt fel. Uneori asta îi face să se uite și ei în interiorul lor și nu sunt pregătiți. Așa că, o să le fie mai ușor să te țină pe tine pe loc decât să îți accepte schimbarea, oricum ar fi ea.

Cum să faci să reușești

Ca să începi schimbarea este bine să începi cu schimbarea contexului. Uneori este necesar să faci schimbări majore și înainte, să te întrebi cât de mult dorești schimbarea, ieșirea din zona de confort, crearea unor noi obiceiuri în locul celor vechi.

Vorbește despre schimbare. Vizualizează rezultatul final.

Obține sprijinul și cooperarea celor din jurul tău. Explică-le celor din jur cât de mult contează subiectul schimbarii pentru tine astfel încât să îți fie alături în acest proces. Dacă înțeleg sunt mult mai dispuși să îți fie alături și nu împotrivă.

Învață de la alții care au reușit, cere sfaturi, documentează-te. Cât timp știi la ce să te aștepți, anumiți pași pot fi mai ușori.

Citește și articolul (click pe titlu)  Succesul altora trebuie să te inspire!

Este important să nu îți propui obiective mari, mai bine imparte obiectivul în pași mărunți astfel te vei motiva de fiecare dată când faci un pas ca să te duci mai departe, pas cu pas.

Citește și articolul (click pe titlu) De ce nu reușesc să îmi îndeplinesc obiectivele?

Fă-ți așteptări realiste. Nu poți slăbi 10 kg pe lună cu nu știu ce dietă sau pastile, nu poți ajunge șef fără experiență relevantă, nu poți avea succes financiar atâta timp cât tu nu îți faci un buget lunar personal și așa mai departe. Verifică din ce punct pleci și unde vrei să ajungi, timpul și combustibilul necesar trebuie să fie bine calibrate.

Stabilește-ți obiectivul, scrie planul de schimbare în pași mici, pregătește-te temeinic, fă-ți o listă de susținători, sărbătorește fiecare reușită pentru a-ți păstra motivația.

SUCCES! Se poate! Dacă alții reușesc și tu poți.

 

Leave a Reply