Sunt persoane care ajută cât de mult pot și totuși rămân cu o senzația de nemulțumire că nu pot face mai mult, ei simt că este prea puțin cât fac atâta timp cât încă mai sunt atâția oameni care au nevoie de ajutor.
”Simt nevoia să ajut, nu știu unde e limita la care să mă opresc.”
”Eu ajut cât pot, unde pot, așa am fost învățată, dar soțul spune că exagerez.”
”De ce îți pasă de alții prima dată? Nu stai cu noi niciodată ca să îi ajuți pe alții, noi, familia ta suntem pe primul plan.”
De ce se întâmplă asta?
Unii se nasc pentru a fi salvatori
Poate părea doar o dorință, ”ceva ce oricine face” însă pentru acești oameni este o nevoie de a-i ajuta pe alții, dacă nu ajută pe cineva simt că nu au aer, se simt lipsiți de energie, vinovați, îngrijorați, neîmpliniți.
Chiar dacă nu își dau seama de asta, își aleg și meserii în care sunt în slujba celorlalți, slujbe care țin de sănătate (asistente, doctori, specialiști proceduri alternative), de servicii sociale (ex. asistenți sociali), de dreptate (juriști, avocați, judecători), educație și fac mult volutariat.
Donează mult, bani până la ultimul leu din buzunar câteodată, și timp și orice altceva mai au și pot.
Unii psihologi susțin că sunt persoane care au nevoie să ajute pentru că asta îi face să simtă că au valoare, că merită dragoste, că merită binele de care ei au parte.
Într-o relație, salvatorii dau de la ei, chiar dacă nu primesc nimic în schimb. Ei trebuie să înțeleagă că merită să fie iubiți pentru ce sunt și nu pentru ce dau sau fac pentru alții.
Persoanele foarte sensibile și empatice
Aceste persoane ajută mult în jur pentru că simt durerea, disperarea, nevoia celui care cere ajutor, le este greu să stea departe.
S-ar putea ca cineva să fi fost în situația de a avea nevoie, în copilărie sau la maturitate, și știe ce înseamnă să nu îți întindă nimeni o mână de ajutor, așa că pur și simplu nu pot sta deoparte în fața unei nevoi.
A-i ajuta pe ceilalți dă un sentiment de bine, dar de aici poți ajunge ușor absorbit de subiect și să ajuți prea mult, pur și simplu să nu te mai oprești, în detrimentul tău și al celor cu care îți împarți viața.
Au fost făcute studii care au arătat că generozitatea stimulează dopamina, care stimulează partea din creier responsabilă cu plăcerea și recompensa.
Cât să donezi? Există o limită ”sănătoasă”?
Am primit această întrebare de la o cititoare.
Ei bine, această limită este pur personală. Sunt religii care propun între 3% și 10%.
Sunt milionari și miliardari care dau și 80% din veniturile lor, dar ce le rămâne este tot de ordinul milioanelor, ei nu simt o lipsă prin aceste dări.
Dacă nu ai bani sau nu ești de acord să donezi bani, poți dona altceva, cum ar fi timpul tău – singura resursă care nu se poate face înapoi, așa cum facem cu banii.
Poți dona bani, poți dona lucruri, poți găti o masă caldă pentru cineva, poți dona din timpul tău. Se pot acestea măsura? Cât este sănătos? Cât este suficient?
Asta doar tu poți stabili.
Suntem ființe emoționale, dar ca să nu depășești limitele sănătoase pentri tine și familia ta, trebuie să abordezi subiectul și logic.
Sunt oameni care își privează familia de bani necesari pentru a-i ajuta pe alții, sau lipsesc mult de acasă, de lângă familia lor sau de lângă cei dragi pentru că au impresia că alții au mai multă nevoie de ei, și așa mai departe.
Când cei din jurul tău îți atrag atenția sau se pâng, este momentul să analizezi situația și să îți împui limite bune pentru tine, astfel încât să fie bine pentru toți, tu să îți duci misiunea de salvare și ajutorare mai departe, însă fără a depăși limitele acceptabile de cei dragi sau fără a ajunge să suferi personal.
Cum să stabilești limita ta de generozitate?
Aici îți dau câteva sfaturi.
-
Ai grijă de tine și de cei dragi.
Dacă ai grijă de tine poți ajuta tot mai mulți oameni.
Sunt persoane care au o situație financiară bună, dar când vor să ajute și ajutorul înseamnă bani, organizează strângeri de fonduri. Ei știu că această activitate nu trebuie să îi ducă pe ei la sapă de lemn, ci atrag alături de ei oameni, care împreună, puțin cu puțin fac mult. Așa, vor avea putere și motivație să ajute tot mai mult.
Întotdeauna vor exista oameni care au nevoie de ajutor, dar nu trebuie și nici nu poți să îi salvezi tu pe toți, în loc săsimți tot timpul vină dacă undeva nu ai ajutat, mai bine umple-ți inima de bucurie pentru că undeva ai reușit să ajuți, contează foarte mult.
Stabilește o limită de bani și timp pe care să le dedici pentru ajutorarea celorlalți și respectă-le. La început poți simți vină, dar mai apoi vei învăța să te concentrezi pe partea de bine pe care ai ales să o faci și nu pe cea pe care nu reușești să o faci.
-
Ai grijă ca să ajuți pe cine are nevoie, nu ajuta fără să ți se ceară.
Cei care se nasc salvatori, simt când cineva are nevoie și își oferă ajutorul fără să li se ceară.
Ei văd când cineva e într-o situație în care ar avea nevoie de ajutor chiar dacă nu cere. De multe ori astfel de ”oferte” se sfârșesc prost, nu doar că nu va exista un mulțumesc sau apreciere, din contră pot apărea reproșuri.
Nu putem scoate pe cineva dintr-o situație grea dacă persoana nu dorește să iasă din ea (poate urmează modelul de viață preluat din familie, poate este zona de confort, poate este doar lene și lipsă de interes, nu putem știi și ne dăm seama prea târziu).
Porniți cu o dorință atât de frumoasă și veți sfârși cu stima de sine scăzută, cu durere, cu sentimentul de neputință, cu gustul amar ”cum puteam să stau deoparte și să nu ajut”.
-
Du ajutorul la nivelul la care cel ajutat câștigă independență.
Se spune că nu ajuți un om dacă îi dai un pește, dar îl ajuți dacă îl înveți să pescuiască. Gândește-te cum poți ajuta persoana pe termen lung și nu doar punctual.
Sunt persoane care se bazează pe ajutorul celor din jur și apoi se simt chiar ”îndreptățiți” să primească ajutor.
Uneori, când ajutorul repetat li se refuză, nu vor ține minte tot ce au primit, zecile și sutele de dăți în care au fost ajutați, se vor supăra pentru singura dată în care nu au primit acest ajutor.
Cel mai bine este să nu intrați în genul acesta de relație de dependență cu persoane care nu vor să se ajute singure și doar vă vor folosi. Pe termen lung le facem rău și lor și vouă.
-
Fă ce fac și bogații
Ei îți pot permite să ajute multe cazuri pentru care se strâng fonduri, dar de obicei își aleg câteva cauze în fiecare an, în care ei cred, cu care ei rezonează și către care îndreaptă resursele pe care le doresc (bani, bunuri, voluntariat).
De regulă aleg:
- cauze care sprijină mai mulți oameni, de exemplu în loc să dea bani punctual pentru un caz medical, mai degrabă dau bani pentru dotarea unui spital care va salva mai multe vieți.
- cauze verificate și susținute de ONG-uri, astfel știu că banii se duc către cazurile cu cea mai mare nevoie, iar puterea de ajutor crește mult prin capacitatea acestora de a strânge fonduri mai multe și de a le direcționa țintit;
- cauze în care cred și se regăsesc, unii dau bani către sănătate, alții către creșterea nivelului de trai, pentru eradicarea sărăciei, pentru educație, pentru știință, pentru copii orfani, pentru violența domestică, pentru salvarea pădurilor, pentru adăposturi și salvarea speciilor de animale pe cale de dispariție și așa mai departe;
- să doneze tot timpul, dar într-un mod care nu le pune în pericol stabilitatea financiară sau personală, ei sunt într-o misiune de cursă lungă.
Un bine făcut poate schimba o viață, un destin.
Sunt situații în care viața ne poate da planurile peste cap, altfel spus și oamenilor buni și se întâmplă lucruri mai puțin bune, și atunci au mare nevoie de ajutor, de la o informație, la bunuri, bani sau timp.
Eu cred că majoritatea suntem construiți să facem bine, asta ne dă o senzație de împlinire, fericire, mulțumire, recunoștință față de binele din viața noastră pe care îl putem împărți cu alții mai puțin norocoși.
Alegeți cu grijă cauzele către care vă îndreptați și faceți echipă cu cei care au valori similare cu ale voastre, așa multiplicați binele, apoi bucurați-vă împreună pentru fiecare bine pe care reușiți să îl faceți.
În final vă spun o poveste pe care am citit-o în mai multe cărți de dezvoltare personală:
Un om se plimba pe plajă și vedea cum un copil lua câte o stea de mare de pe țărm și o arunca înapoi în mare. Omul i-a spuns că nu are sens ce face pentru că oricum nu le poate salva pe toate. Copilul a privit steaua de mare din mâna lui și a spus ”pentru aceasta are!”. (căutați pe net the starfish thrower)
Vă las aici un link către trailerul unui documentar, despre un om care donează 99% din banii lui pentru a salva lumea. Pe mine m-au marcat și motivat câteva dintre cuvintele lui.
https://www.youtube.com/watch?v=PSN1CO2EGro
Îi admir și pe cei care au fost foarte săraci în copilărie, acum îi ajută pe alții, iar modul în care o fac sunt o inspirație pentru noi, aici îmi vin în cap Tony Robbins, Oprah și alții.
Dacă fiecare dintre noi face câte un bine în fiecare zi, dacă dăm de la noi chiar și o vorbă bună, un sfat, un zâmbet, împreună facem o lume mai bună.
Să fiți bine!
Cover Photo by Kelly Sikkema on Unsplash
Vă recomand și articolele:
Generozitatea o poți vedea doar la alții
Cine nu are o comunitate să își găsească? Oaza mea de motivație.