Scriu acest articol din Grecia.
Daca ridic ochii din laptop văd un val de boungavilea roz și printre crengile ei se vede marea.
Suntem într-un complex mare, în Creta.
Am ales un hotel pe plaja, cu piscina și program pentru copii, și marea langa piscină. Amândoi suntem prinși cu treabă și nu știam dacă vom petrece mai mult timp în cameră la laptop sau pe plajă, în plus nu voiam să fie Elena după noi ci să fie independentă.
Din acest punct de vedere nici mâncarea nu trebuia să fie o problemă așa că am ales varianta all inclusive.
Prin hotel sunt și persoane cu brățări roșii semn că sunt în sistem de demipensiune, au doar micul dejun și cina incluse.
Ieri am făcut un calcul când am văzut că au acces la barul de la piscină pentru 7 euro de persoană, și am mai văzut meniul din care își pot comanda mâncare în jur de 8-10 euro o farfurie, și meniul de băuturi cu 6,5 euro un cocktail seara și mi-am dat seama că dacă stau în timpul zilei în hotel cheltuie mai mult pe zi decât la all inclusive și nu au opțiunile pe care noi le avem.
Am stat la toate formele de cazare, le agen în funcție de destinație, dacă suntem cu copil, ce program avem, ce buget avem, dacă locul este scump sau nu, dacă avem mai multe opțiuni de mâncare în zonă sau nu, deci am în vedere mai multe criterii.
Vă spun imediat cum aș alege eu vacanța și mâncarea pentru fiecare formă de cazare.
Doar cazare, fără mic dejun
Așa am ales in Thassos, o cazare cu chicinetă – o mică bucătărie în care ai tot ce îți trebuie.
Peste drum de cazare era brutăria, de acolo luam produse proaspete. Peste drum era un magazin universal așa că dacă voiam omletă, sandviciuri, platou rece, puteam să le facem în câteva minute.
Toată ziua eram la mare în altă parte nu în fața cazării. Peste zi mâncam la o tavernă și seara ne pregăteam cina acasă sau luam o gustare la amiază și seara ieșeam la cină la restaurant.
Sunt și hoteluri în care poți să renunți la micul dejun chiar dacă este propus, aici îmi vin în minte hoteluri din Paris, Praga și Viena. Totuși eu nu renunț la micul dejun într-un citybreak, prefer să iau la hotel un mic dejun consistent și să iau peste zi ceva mai ușor pentru că sunt toată ziua pe drumuri.
BB – Bed and Breackfast, cazare doar cu mic dejun
Sunt cazări la care micul dejun este inclus în preț și oarecum obligatoriu, adică nu îl poți scoate ca să economisești bani sau doar pentru că dimineața nu îți place să mănânci.
Am avut acest sistem în citybreak când vizităm locuri și suntem plecați de dimineață până seara târziu și în alte locuri în vacanță cum ar fi insula Santorini unde cel mai adesea găsești acest tip de cazare. În plus malul mării e plin de taverne, prețurile sunt acceptabile, așa că poți încerca ceva diferit în fiecare seară, într-un loc cu vedere la mare și muzică grecească.
HB – Half Board, cazare cu demipensiune
Sunt hoteluri în care ai micul dejun și poți alege daca vrei pentru a doua masă prânzul sau cina, sau sunt hoteluri care oferă direct în demipensiune mic dejun și cina.
De regulă la demipensiune, la cea de-a doua masă, prânz sau cină, băuturile nu sunt incluse, asta înseamnă că dacă vrei să bei apă trebuie să o plătești și bineînțeles nu o poți aduce din afara restaurantului.
Demipensiune am ales în hoteluri care nu erau pe plajă sau în destinații în care știam că nu stăm lipiți de hotel ci în timpul zilei suntem plecați, dar revenim la timp pentru cină.
Noi așa alegem de regulă când mergem în insula Rodos (am fost cam de 17 ori, am pierdut șirul, este un loc de care m-am îndrăgostit). Tavernele mi se par destul de scumpe și dacă vreau într-o seară sau două să mănânc undeva nu e mare gaură în buget, totuși cu copil după mine prefer să aibă opțiuni mai multe la masă să mai văd și câte o legumă în farfuria ei pe lângă paste.
ALL Inclusive – totul inclus
Ei bine asta este opțiunea când sunt la un hotel din care nu vreau să mă mișc prea mult.
Avem ani în care muncim foarte mult, sunt perioade cu peste 10-12 ore pe zi și câteva ore în weekend, așa că vacanța nu este pentru plimbări ci pentru zăcut în fața valurilor.
În luna August zău că nu îmi arde de vizite, este îngrozitor de cald și nu mă bucur de nimic dacă nici la umbră nu pot respira. Dacă vreau să vizitez un loc fie prind o zi mai noroasă sau cu vânt (slabe șanse prin insulele grecești), fie mă întorc primăvara sau toamna, cu primul sau ultimul avion, când prețurile sunt mai mici și scopul este să vizitez.
Pentru vacanțele din Iunie și Septembrie mai fac vizite și excursii, organizate de agenție, achiziționate de la alte agenții sau pe cont propriu fie cu transportul în comun fie cu mașină închiriată.
Când sunt la all inclusive pot să anunț la recepție cu o zi înainte de a pleca în excursie și dimineața este pregătit un pachet de luat cu mine, câte un pachet pentru fiecare dintre noi. De obicei găsesc în fiecare pachet două sandviciuri, o felie sau două de chec, o sticlă de apă și un fruct.
La all inclusive sunt incluse băuturile dar nu toate, adică primești apă, suc (un fel de suc la dozator), vinul casei, cafea la filtru și o gamă de băuturi alcoolice.
Dacă vrei suc îmbuteliat gen Pepsi, Coca Cola, sau sucuri locale, vin la sticlă, cafea altfel decât la filtru gen frappe sau cafea la ibric sunt disponibile contra cost și îți poți cumpăra.
ULTRA ALL Inclusive – Totul inclus
La ultra all inclusive primești și băuturile îmbuteliate iar gama de mâncăruri este foarte mare, de regulă găsești și câteva restaurante a la carte, de obicei fiecare cu alt specific, în cadrul complexului în care ești cazat și poți cina la fiecare dintre ele o dată pe sejur.
Aleg acest sistem de cazare unde este disponibil.
În concluzie: fiecare model de cazare cu masă se potrivește unei familii sau unei destinații, nu e tot timpul la fel, depinde unde mergi, ce activitate ai, dacă sunt sau nu copiii cu tine și evident contează bugetul în care trebuie să te încadrezi.
Ai grijă să nu te păcălești cu ceva ce pare ieftin și de fapt este scump
Înainte de a decide la ce model mergeți verificați păreri lăsate pe diverse site-uri de persoane care au fost acolo și veți găsi și prețuri. Luați în calcul fiecare zi de vacanță și stabiliți un buget.
Am văzut persoane care merg la cazare doar cu mic dejun și cheltuie mai mult decât ar fi făcut-o dacă își luau all înclusive. Copiii beau multe sucuri, tatăl se hidrata cu câteva beri în timpul zilei și mama își păstra tenul cu apă, dar mai bea și două cafele și apoi mai multă apă. Apoi la masă fiecare își lua câte ceva, și de pe plajă gustări pentru că nu poți trăi cu o farfurie de mâncare toată ziua și dacă poți ți-e poftă, în fiecare zi înghețată și uite așa doar din băuturi și o masă cu un fel într-o farfurie cheltuiau mai mult decât i-ar fi costat suplimentul de all inclusive, unde aveau bere, suc, apă, cafea nelimitat și o gamă variată de mâncăruri.
Știu că pare mai ieftin pachetul doar cu mic dejun, și apoi par bani puțini scoși pe rând din buzunar nu se văd atât de mulți. Zic că nu merită stresul când ești cu copiii după tine și la final ai mai puține opțiuni, copilul va mânca doar paste cu cartofi prăjiți și dai mai mulți bani per total, tot din buzunarul tău se duc. Această variantă de all inclusive sau demipensiune ar putea fi mai convenabilă în vacanța de vară.
Când faci vacanțe citybreak, de vizitat, micul dejun ajunge sau chiar cazare fără masă, ieși mai ieftin așa, te descurci mai ușor pentru că ești în mișcare și poți alege de la sandviciuri vândute la supermarket, la gustări în diferite locuri până la restaurant, ce îți dorești și se încadrează în bugetul tău.
Vacanță plăcută să aveți!
Foto cover by Pexel
Citește și articolele:
Cum găsesc eu oferte bune pentru vacanța de vară
Bagajul pentru vacanță și trucuri ca să îl faci cât mai mic!
Trei soluții pentru ca economul și cheltuitorul să nu se mai certe în vacanță de la bani