Când ești fără bani problema poate fi…

Când ești fără bani problema poate fi…

1280 853 AnaMaria

Dacă ești într-o perioadă fără bani, este un lucru punctual sau se repetă destul de des?

În mod suprinzător luna aceasta am avut multe comenzi pentru cursul acesta: Curs video înregistrat: SUNT PRAF CU BANII, CE SĂ FAC SĂ AM MAI MULȚI?

Praf cu banii pot fi o perioadă scurtă sau lungă.

Nu știu voi cum sunteți, dar în perioadele în care banii nu îmi ajung am o frică care mă cuprinde de câte ori văd un mesaj cu o factură sau ajung la magazin să iau ceva și mă uit la prețuri, e o frică combinată cu rău de la stomac și multe gânduri pe care încerc să le opresc. Ideea este că rar am fost în viață fără bani și încerc să evit asta din toate puterile mele. Chiar și perioadele în care am bani, dar nu am lichidități (adică am bani investiți și nu am bani destui la îndemână) îmi provoacă stres, dacă ceva se întâmplă și eu nu am bani? Cu toate astea știu și mă tot întreb cum dorm cei 70% dintre oameni care trăiesc în haos financiar?

Sunt lucruri diferite și trebuie tratate diferit dacă:

 • ești rar fără bani,
 • esti des fără bani sau
 • esti întotdeauna cu buzunare goale sau chiar cu datorii. 

Să le luăm pe rând:

Situația 1: Rar se întâmplă să rămâi fără bani

Dacă rămâi fără bani înainte de salariu înseamnă că trebuie să îți gestionezi mai bine banii.

Ține o lună lista cheltuielilor apoi uită-te pe ea, ce poți elimina?

Dacă faci acest exercițiu cu maximă sinceritate, cu analiză clară a nevoilor și a dorințelor vei avea un rezultat, dacă nu îți furi singur/singură căciula, dar e căciula ta și o poți fura, doar că efortul va fi cam în van și e păcat.

Dacă ești o persoană care cumpără din impuls îți recomand acest curs care îți va arăta câteva dintre trucurile pe care le folosesc magazinele ca să scoată din buzunarul tău mai mulți bani, ca să te facă să cheltui și pe ce nu ai nevoie, ai prins ideea, cursul este aici: Curs online: De ce cheltuim bani aiurea?

Planifică din timp cheltuielile mari de peste an cum ar fi: luna în care ai cheltuielile cu mașina, luna cu plata impozitelor, luna cu vacanța și astfel de evenimente nu te vor lăsa cu buzunarele goale. Pune lunar o sumă deoparte astfel încât să ai banii strânși când ai de făcut o plată de acest gen.

Nu uita că sunt cheltuieli care te pot da peste cap financiar o perioadă mai lungă, asigură acele zone din viața ta. Citește mai mult în articolul acesta: Cum să te pregătești de cheltuieli neprevăzute care îți pot da viața peste cap

În plus fă o prioritate din fondul de urgență și fondul tău de siguranță, au rolul de a te proteja dacă apare vreo cheltuială neprevăzută.

digital detox

sursa foto Pexels

Situația 2: Des se întâmplă să rămâi fără bani

Îți recomand și ție să îți faci o analiză a cheltuielilor și să vezi pe ce se duc banii tăi.

În cazul în care veniturile tale sunt prea mici este cazul să te gândești cum să îți crești veniturile, să îți mai iei un job câteva ore pe zi, sau în weekend, sau să îți schimbi locul de muncă, să te specializezi în ceva ca să poți avea o funcție mai bună și așa mai departe.

Ce îți propun este să îți faci un plan pe termen scurt (mai lucrezi câteva ore în weekend de exemplu) și un plan pe termen lung (să îți crești veniturile din locul de muncă de bază). Nu o să ai nici chef și nici putere să muncești non stop doar ca să supraviețuiești. 

Să nu uităm că suntem diferiți, avem frici diferite, comportamente financiare diferite pentru că avem personalități financiare diferite.

Tu știi ce personalitate financiară ai? Citește articolul și vezi unde te recunoști:Tu ce personalitate financiară ai?

Cheltuitorii (spenderi) au mână largă, trăiesc momentul, se bucură de viață, când au cheltuie, când nu au rabdă că nu au ce să facă, sau chiar se bagă în datorii cu speranța că vor da lovitura cu ceva și un val de bani îi va acoperi, iar grijile legate de bani nu au sens pentru că rezolvarea e după colț, întotdeauna după colț.

Dar poate că ai venituri mari și totuși, din când în când rămâi fără bani de pâine cum se zice. De ce?

 • Ori ai impresia că banii vin oricum așa că nu îți faci griji și cheltui ”într-o veselie”,
 • Ori ești în cercuri de oameni care cheltuie mult ca să țină pasul unii cu alții și ar trebui să evaluezi un pic această situație și să găsești ceva ce te împlinește mai mult decât un veșnic catwalk printre bârfe și să îți găsești prieteni cu alte preocupări,
 • Ori încerci să îți ascunzi fricile și stima de sine scăzută prin cheltuieli nejustificate: ori cheltui pe haine, pe aspectul tău, pe alții prin cadouri scumpe, adică dai bani ca să nu creadă lumea că nu ai sau ca să nu te faci de rușine;
 • Ori cheltui pe alții, ai întotdeauna grijă de alții și încerci să le câștigi dragostea prin intermediul banilor;
 • Ori cheltui ca să te simți bine, importantă, văzută, acceptată, iubită.
 • Ori ai un management al banilor prost și asta se poate repara ușor cu voință și efort.
cumparator compulsiv bani

sursa foto Pexels

Îți recomand să citești și articolele:

După ce cheltui aiurea nu visa la scheme magice de îmbogățire

Prea ușor dăm bani pe lucruri trecătoare

Pe ce cheltuie cei care nu au niciodată bani, chiar dacă câștigă suficient.

Situația 3: Tu întotdeauna rămâi fără bani

Că ai venituri mici sau mari, aproape întotdeauna rămâi fără bani?

Dacă ai veniturile mici sfatul de mai sus referitor la planul de creștere a veniturilor tale ar trebui să fie prioritatea ta numărul 1. Fă-ți un plan, stabilește-ți obiective (unde poți și vrei să ajungi), apoi stabilește pașii (ce ai de făcut să ajungi acolo) și apoi fă în fiecare zi un pas în direcția obiectivelor tale.

De ce ai veniturile mici?

De ce te mulțumești cu puțin?

Ce credințe ai adunat în viață de care trebuie să te desparți?

 • banii sunt răi
 • banii nu aduc fericirea
 • oamenii cu bani sunt răi
 • cine are bani uită de unde a plecat
 • mai bine sărac și cinstit
 • cine are bani nu are suflet
 • bogații sunt zgârciți
 • cine are bani fură
 • banul e ochiul necuratului

De multe ori ne simțim vinovați să ieșim din situația în care suntem și în care am crescut, sau stăm acolo, în mediul acela pentru că așa suntem învățați. Sau avem credințe negative legate de bani înfipte adânc în subconștientul nostru și trebuie să venim cu noi programe ca să le neutralizăm și să putem să progresăm financiar.

bani cheltuieli

sursa foto Pexels

Dar dacă câștigi mulți bani și tot fără bani ești?

Se zice că e bogat nu cel care are mulți bani (și care poate rămâne ușor fără ei) ci e bogat cel care știe cum să se descurce cu banii pe care îi are.

Am întâlnit oameni deștepți, care prin meseria lor fac mulți bani și care se scapă de ei ușor și repede. De ce? Pentru că:

 • simt că nu îi merită
 • au o stimă de sine scăzută și banii lor sunt pentru alții
 • nu au educație financiară și cheltuie aiurea fără să se uite la preț, se iau după alții, sunt ușor de păcălit
 • au impresia că banii vor veni întotdeauna așa că nu își fac griji
 • au frici legate de bani și credințe limitative care îi fac să se scape de bani
 • au suferit de lipsa banilor în copilărie și acum nu își mai refuză nimic
 • repetă un model învățat acasă
 • vor să demonstreze că au ajuns ”undeva” în viață și cheltuie bani în scop demonstrativ

Banii contează!

Dacă vedeți că această lipsă de bani tot apare investigați relația voastră cu banii.

Pentru că:

 • banii se pot opri indiferent de sursa lor,
 • o situație personală delicată vă poate lăsa fără bani,
 • o situație medicală pentru voi sau cineva drag vă poate pune brusc în fața nevoii de bani,
 • în timp capacitatea voastră de a face bani descrește (și cheful vostru de a mai munci de dimineața până seara ca să vă spun drept),

stați un pic și chibzuiți relația voastră cu banii: de unde a pornit, ce se tot repetă, ce ați vrea să schimbați, de ce nu vă urniți să faceți ceva sau de ce nu reușiti dacă ați încercat, rezultatul vă va fi de folos pentru restul vieții și pentru copiii voștri.

Eu vă pot ajuta în acest demers prin articolele pe care le scriu (dați căutare după un cuvânt în fereastra care se deschide dacă apăsați lupa din dreapta sus a ecranului) sau prin cursurile video înregistrate pe care le-am făcut și pe care le găsiți AICI.

Pentru cei din situația des fără bani sau veșnic fără bani vă recomand cursul de 6 săptămâni Tu și banii tăi care se desfășoară de câteva ori pe an. Cursul este tot video înregistrat dar lecțiile se primesc în ritm de 2 pe săptămână pentru a putea ține ritmul.

Vedeți în secțiunea Evenimente când se organizează următorul curs sau trimiteți un mesaj la office@financialparenting.eu ca să vă rezervați un loc din timp și veți primi un mesaj cu o lună înainte de începere.

Să fiți bine!

Cover foto by Liza Summer on Pexels

Leave a Reply