Vrei o viață mai frumoasă? Vrei să îți meargă din ce în ce mai bine?
Normal, cu toții vrem asta.
Și care este problema? De ce nu ne iese?
Ce greșeli facem?
Am adunat aici 5 lucruri pe care îți propun să nu le mai faci și astfel să îți dai voie să fii mai bun în fiecare zi cu câte un pic.
Verifică dacă faci aceste lucruri care te trag înapoi și încearcă să le conștientizezi, apoi încet să renunți la ele, sunt doar pietre de moară în drumul tău.
Nu îți face viața ușoară
Mintea noastră iubește rutina, siguranța și confortul. Totuși, dacă faci în fiecare zi același și același lucru, dacă nu înveți lucruri noi, dacă nu te expui la experiențe noi, dacă nu ieși din zona ta de confort, nu ai cum să crești, nu ai cum să devii în fiecare zi o versiune mai bună de a ta.
Fă în fiecare zi un lucru care ți se pare dificil, învață ceva nou, depășește-ți o limită.
Cu fiecare experiență vei fi un pas mai in față comparativ cu tine cel de ieri.
În loc de ”nu sunt în stare”, ”nu pot asta”, ”n-are sens”, ”dacă nu reușesc” spune-ți ceva pozitiv, incurajează-te, înțelege faptul că învingătorii iau fiecare eșec ca un pas spre succes.
Citește și Diferența dintre ”nu pot” și ”nu pot încă”
Ți-e frică să nu încerci și să dai greș?
Vezi care este partea pozitivă din fiecare încercare, de ce nu a mers, ce ai învățat din asta, ce ai face altfel?
Când ai aceste răspunsuri îți dai seama că nu ai dat greș, chiar dacă nu ți-a ieșit așa cum ai vrut sau cum ai plănuit.
Nu te mulțumi cu puțin
Dar cine sunt eu ca să am pretenții? Merit eu asta? Poate nu le rostim cu voce tare, dar le gândim, de multe ori fără să ne dăm seama.
De ce nu ai spus ceva când ai fost ultima dată jignită sau ridiculizată? Ei, era o glumă nevinovată.
De ce nu ai avut o discuție cu superiorul ultima dată când te-a ”sărit” de la merite, măriri de salariu, implicare într-un proiect? Cui îi găsești scuze, șefului care știe ce face sau colegilor care sunt mai buni decât tine?
Mai bine cu rău decât fără rău, deja m-am învățat.
Când ai fost ultima dată fericită în relația ta? Când te-ai simțit ultima dată iubit și respectat acasă?
Am fost învățați că nu e frumos să ceri, e bine să te mulțumești cu puțin, că sabia nu taie capul plecat, că nemulțumitului i se ia darul.
Cei care reușesc în viață sunt cei care nu se mulțumesc cu puțin. Sunt cei care fac orice este nevoie ca să obțină mai mult: dezvoltare personală și terapie pentru a-i înfrunta pe cei care îi rănesc, sau pentru a putea comunica în relațiile pe care le au, cursuri de negociere ca să își poată cere drepturile, specializări pentru a fi mai buni în ceea ce fac și așa mai departe.
Nu te uita la ce zice lumea
Gura lumii a omorât mai multe vise decât orice altceva pe lumea asta.
Lumea asta are întotdeauna o părere și excepțional părerea aia o să îți convină.
Am fost învățați să ”nu (ne) facem de rușine”. Oare de ce? Ce este cu rușinea asta? Evident vorbim de niște limite ale decenței, dar dincolo de asta părerea celor din jur nu trebuie să fie mai mult decât atât o părere.
Bunica mi-a zis o vorbă ”cât timp vorbesc despre tine încă trăiești și faci lucruri, așa că bucură-te și lasă-i în pace”.
Lumea va zice vrute și nevrute, orice ai face cineva tot va comenta că nu ai făcut bine, așa că nu te mai îngrijora, vezi care este treaba ta și concentrează-te pe asta.
Nu uita ce îți dorești tu cu adevărat
Te-ai întrebat de ce te trezești dimineața? Ce îți aduce fericire?
Ce îți face sufletul să vibreze?
Când suntem mici avem vise, multe. Ne dorim ponei și ursuleți și un zmeu colorat și o bicicletă și câte și mai câte.
Creștem și ne dorim lucruri de oameni mari, apoi devenim plictisitori, ne dorim cam aceleași lucruri. Dacă vrem un zmeu nu este pentru a-l înălța pe cer ci pentru că are și vecinul, am văzut la reclamă, dacă nu am înseamnă că nu sunt la modă. Trist!
Stai în liniște tu cu tine, conectează-te la cine ești și ce îți dorești. Fericirea va fi aproape. Apoi vei avea deschiderea necesară să încerci lucruri noi, să îți asumi riscuri, să ieși din zona de confort, să lupți mai mult, să îți pui energia acolo unde are sens, în ce dorești tu și nu în ce te învață alții că trebuie să îți dorești.
Nu pierde timpul
Să faci ceva ce nu te bucură este fix timp pierdut.
Văd statistici cu oameni care își urăsc locul de muncă și care pierd ani și ani din viețile lor cu ceva ce îi face nefericiți, știu oameni prinși în relații care îi țin legați și nefericiți și totuși nu ies din ele, toți pierd timp în care ar pute fi fericiți și împliniți.
De ce credeți că filmele în care cineva își lasă totul baltă, o viața considerată de succes și face ceva ce îi aduce fericire chiar dacă este ceva simplu, au atâta succes? Care este răspunsul cel mai auzit la întrebarea ce ai face dacă ai câștiga mulți bani la loto? Cei mai mulți și-ar schimba viața și nu neapărat ca să își împlinească visele ci ca să scape de viața pe care o au acum.
Timpul este singura resursă care nu se mai întoarce, orice am face.
Banii vin și pleacă, oamenii de lângă noi apar și dispar, lucrurile le folosim și le înlocuim, dar timpul este nemilos, curge rapid, zilele ne par tot mai scurte și fiecare rostim sau gândim ”nu am timp” de câteva ori pe zi.
Suntem bombardați de stimuli, am avea mii de lucruri de făcut și chiar dacă avem tot felul de electronice și electrocascnice menite să ne ușureze viața, în realitate nu avem timp.
Rețelele de socializare mănâncă timp. TV și internetul mănăncă timp. Sunt lucruri trecătoare și nu te ajută prea mult în dezvoltarea ta.
Analizează cât timp pierzi aiurea pe acestea. Decide să ai un program, analizează într-o săptămână la ce filme vrei să te uiți, la ce emisiuni, decide câte minute dedici pe canalele de socializare și ține-te de program.
Redu acest timp pierdut și fă ceva util, ceva ce îți dorești și te ajută personal sau profesional.
Dă valoare timpului tău, nu îl lăsa să se piardă degeaba.
Citește și articolele:
Timpul meu la muncă, resursă bine investită.
Fiți mai conștienți de voi, de timpul vostru (limitat), de dorințele voastre (cele nepoluate de alții și de reclame), de visele voastre.
Stabiliți-vă obiective și faceți zilnic ceva ce vă ajută să fiți mai buni decât cu o zi înainte. Acesta este marele secret pentru cei care reușesc.
Sunt lucruri pe care le putem influența cum ar fi ce facum cu timpul nostru și altele pe care nu, cum ar fi norocul, momentul potrivit, oportunitățile. Totuși oamenii de succes spun că norocul și oportunitățile cresc cu cât te pregătești mai mult.
Succesul nu înseamnă să luăm cu toții câte un Oscar sau să avem peste un milion de euro în cont, succesul poate veni din lucruri mici care te fac să te simți mai bun.
Putem lăsa câteva pietre de moară jos, o să fim mai ușori și mai plini de energie.
Fiți bine, oriunde v-ați afla!