Cum să îți revii financiar după ce ai cheltuit prea mult

Cum să îți revii financiar după ce ai cheltuit prea mult

1280 853 AnaMaria

Ofertele ne iau ochii, la fel se întâmplă în orice perioadă de oferte, Black Friday, ofertele de Crăciun, din Ianuarie, din vară etc.

Este ușor să îți depășești bugetul, în cazul în care ți-ai stabilit unul.

Dacă nu ai avut stabilit un buget tot simți când ai exagerat.

Te bucuri de pachetele pe care le-a adus curierul, dar parcă prea te-ai băgat în banii destinați altor cheltuieli și acum te întrebi cum să treci cu bine peste acest incident.

În primul rând îți promiți că nu se mai întâmplă. Evident că e promisiune în van dacă nu iei niște măsuri clare.

Apoi:

Analizezi cât de mare e dezastrul.

Ai cheltuit mult? Sau mult mai mult? Sau foarte mult? Sau suficient de mult cât să fii la un pas de dezastru financiar?

Adună-te, situația asta nu te duce în direcția bună.

Analizează cumpărăturile și returnează tot ce ai cumpărat aiurea, vei pierde banii de transport, dar vei recupera restul banilor.

Oprește orice altă cheltuială înutilă până îți restabilești echilibrul financiar.

Ușor de zis, greu de făcut dacă nu ai un plan.

Analizează-ți cheltuielile de bază: facturile la întreținere, mâncarea, chiria sau rata la casă, transport și urgențe medicale. Orice altă cheltuială pică și dispare o vreme până te-ai pus iar pe picioare.

Mâncarea – insist pe acest subiect pentru că mâncăm aiurea, ne hrănim prost, cheltuim mult prea mult.

Evident că e mult mai ușor și convenabil să îți iei un covrig și o cafea de pe stradă, dar dacă ai ajuns la fundul sacului chiar și asta e un lux la care trebuie să renunți. Ei na, un lux o cafea din aia de 2 lei de la un aparat?

Păi știi cum stă treaba?

Doar un leu aici și doar un leu dincolo, doar vreo 5 lei pe zi, sunt 150 lei pe lună.

Nu par mulți? Ei…. când nu îi ai sunt foarte mulți.

Și de multe ori nu sunt doar cei 5 lei adunați. Îți iei o sticlă de apă sau suc și încă o ciocolată mică de poftă și ai mai pus un 7-8 lei. Ajungem deja 400 lei pe lună.

Dacă mai și fumezi arunci pe geam o sumă mult prea mare, pe care evident nu ți-o permiți, dar tu știi care îți sunt prioritățile în viață. Dacă un viciu te conduce și este peste puterea ta să zici nu la ceva ce îți face rău eu nu știu ce să îți zic, nu e din zona mea de educație financiară. Doar fă un total și gândește-te cum ar fi să ai banii aceia în buzunar în fiecare lună.

Cheltuielile se fac emoțional așa că ai nevoie de o ancoră care să te țină atunci când îți vine să plutești în derivă.

Ancora ta poate fi un obiectiv clar, bine stabilit și suficient de motivant cât să conteze mai mult decât micile prostii care îți iau ochii sau suficient de puternică să te mute din viața comodă în care te-ai instalat și din care cheltui ca un milionar.

Un obiectiv bun ar fi să scapi de datorii.

Imaginează-ți cum ar fi viața ta fără să calculezi în ziua de salariu cât ai de plătit băncilor sau pe unde mai ai datorii. Cum ar fi viața ta când banii care îți rămân de la un salariu la altul nu ar fi atât de mic cât să te ia instant durerea de cap.

Dacă ai cheltuit de pe cardul de credit acoperă mai mult decât minimul de plată, închide din descoperitul de cont și închide acel card. Cât timp îl ai tot timpul o să apară o urgență. Chiar dacă pare un ajutor de nădejde cardul de credit este un prieten fals și scump, crede-mă.

Un alt obiectiv bun poate fi un curs sau o specializare care să te ajute să faci bani mai mulți. Să fim realiști, când sunt banii puțini oricât i-ai împărți tot nu ajung.

Ca sfat final îți recomand să îți analizezi comportamentul financiar și să vezi care sunt momentele în care simți nevoia să scoți bani din buzunar. Poți ține un jurnal și asta te va ajuta să conștientizezi anumite reacții sau emoții pe care le anesteziezi cheltuind bani, iar urmatorul pas va fi să iei măsuri astfel încât să nu fie cheltuitul banilor prima opțiune.

Să fiți bine!

Cover photo by Liza Summer from Pexels

banii, covid, efect, criza

Citește mai departe și articolele:

Cât de mult să strângi cureaua când nu îți ajung banii?

70% dintre oameni trăiesc în haos financiar?

Bugetul, restricție sau libertate?

Leave a Reply