Cel mai minunat cadou de 1 Iunie!

Cel mai minunat cadou de 1 Iunie!

1280 853 AnaMaria

Se apropie 1 Iunie și părinții intră în febra cumpărăturilor pentru cel mai senzațional cadou. Magazinele fac oferte peste oferte pentru a veni în ajutorul părinților dispuși să cheltuie bani pentru fericirea copiilor.

Care este cel mai minunat cadou pe care pot să îl aleg?

Ce o să îl impresioneze pe micul meu pirat sau micuța mea prințesă? Dar pe adolescentul meu inabordabil care nu se mai consideră copil? Greu de ales. Batem magazine, verificăm online, ne uităm la revistele promoționale, ne consultăm cu prietenii, vecinii, colegii. Copiii cu siguranță au cerut deja lucruri dar parca am dori să îi surprindem cu ceva în plus.

Ce își doresc cel mai mult copiii

Știți ce? Timp cu mama și cu tata.

Experiențele în familie surclasează orice jucărie sau alt obiect. Pe moment pare că bucuria de a primi ceva ce și-au dorit este enormă dar amintiți-vă de câte ori un obiect mult dorit a ajuns să fie uitat într-un colț.

Doar obiectele care au ecran și îi hipnotizează au șanse mai mari de viață dar acestea sunt nocive și duc la probleme de sănătate (miopie, boli cardiovasculare, obezitate, deficit de atenție etc) așa că este de preferat să le evităm.

Citește și (click pe titlu) Cum să crești motivația copilului tău

Am întrebat câțiva copii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani ce ar face dacă ar avea toți banii din lume? Și-ar lua multe jucării? Cei mai mulți au spus că ar vrea să îi dea banii mamei ca să nu mai meargă la muncă și să stea mult timp împreună. Și da, și-ar cumpăra și jucării, ar da banii și unor alți copii mai săraci.

M-am gândit că sunt micuți și răspunsul este oarecum implicit.

Mi-am continuat studiul și am întrebat un grup de pre-adolescenți și adolescenți care este cea mai frumoasă amintire pe care o au din viața lor și care implică bani.

Cele mai multe răspunsuri s-au referit la excursii sau vacanțe făcute cu familia. Pentru o fată de 16 ani cea mai frumoasă amintire era o ieșire de o zi la 20km de orașul în care stau, familia a stabilit o ieșire la un picnic pe malul unui lac, au mâncat sandviciuri, s-au jucat cu badminton, au râs mult.

I-am întrebat dacă ar avea de ales între ceva ce își doresc (haine, bilete la spectacol, diferite obiecte) sau o zi de distracție în familie ce ar alege.

Majoritatea au ales familia, cu câteva excepții care au spus ”ai mei sunt tot timpul plecați și eu stau cu bunica, aș alege mai bine ….” Sau ”oricum părinții mei nu sunt împreună și mama/tata nu are niciodată timp să stea cu mine”.

Citește și (click pe titlu) Fostul meu soț răsfață prea mult copilul !

Acești copii care își doresc obiecte sunt cei pe care cu greu îi putem dezlipi de realitatea virtuală oferită de un telefon conectat la internet, refugiul lor. Siguranța copiilor trebuie să fie în brațele părinților!

Credeți că acești copii cu care am discutat sunt o excepție? Ia priviți filmulețul de mai jos. Atenție, este emoționant! 

https://www.youtube.com/watch?v=kuNDg0ErzdU

 

Să îi inundăm cu dragoste, nu cu obiecte

Există obiceiul părinților de a le lua copiilor lucruri de care nu au nevoie și de multe ori înainte sa le ceară. Este o formă de dragoste greșit exprimată. Mai multe lucruri, mai multe jucării nu înseamnă mai multă dragoste!

Știu, este greu să ne oprim. Noi nu am avut atâtea jucării și de multe ori tânjeam și ne rugam mult ca să primim una. Ei ne cer și noi putem să le oferim.

Citește și (click pe titlu) Mami, in magazine si online!

Încă de la raft sau din fața ecranului unui magazin online ne imaginăm bucuria copilului. Ajunși acasă cu cadoul, când îi vedem cum se bucură, este cu atât mai greu să decidem rațional că nu are nevoie de încă o păpușă- fie ea și cu alte accesorii sau încă o mașinuță- altă marcă și cu telecomandă, alte haine sau bani de cheltuit cum vor ei.

Magazinul de jucării are targhet de vânzări. Nu jucăriile îl fac pe copilul vostru mai fericit sau mai deștept.

Citește și (click pe titlu) Mami, am nevoie de timpul meu liber !

Copilul vede în primirea jucăriei dragoste și afecțiune, acest lucru îi aduce fericirea. Dacă tot îi luați o jucărie, după ce i-o dați, jucați-vă cu el/ea cu acea jucărie. Valoarea jucăriei va crește exponențial.

 

Deci care este cel mai bun cadou?

Cel pe care și-l doresc și apoi timp de calitate cu VOI.

Încercați să vedeți ce își doresc și cumpărați-le ceva ce are sens pentru ei dar și pentru voi. Ideea nu este să frustrați nici copilul și nici pe voi. Dincolo de obiecte este important să le oferiți o doză suplimentară de dragoste, atenție, prezență fizică și disponibilitate.

Jucați-vă cu ei 

Vi se pare că nu mai are interes pentru jucării? Vă propun ca săptămâna asta să faceți ordine și o parte dintre jucării să le puneți deoparte pentru a fi rotite. Oferiți copilului, prin rotație, câteva jucării cu care să se joace. Dintr-un munte de jucării îi este greu să aleagă dar dintre câteva va alege foarte ușor.

Cumpărați experiențe împreună

Există o gamă largă de posibilități iar bugetul disponibil este ultima problemă. De la o ieșire în parc cu un sandviș de acasă până la o excursie la Disneyland. Probabil că propunerea de a ieși în parc împreună o să îi facă să comenteze, să își dea ochii peste cap, să explice cum se vor plictisi ei acolo; nu vă lăsați convinși și testați experiența.

Vă recomand ieșirile în aer liber! Uitați de orice ecrane care vă țin conectați la o lume virtuală, atât pentru voi cât și pentru copii.

Încercați să fiți acolo prezenți pentru ei, să vă bucurați cu copilul sau copiii, să dați în mintea lor, să îi ascultați, să îi îmbrățișați, să îi iubiți mult și să le-o spuneți.  Apoi o să va convingeți singuri care este cel mai bun cadou.

Mă bucur că tot mai multe entități și comunități oferă diverse activități la care puteți participa cu copiii.

1 Iunie fericit! La mulți ani tuturor copiilor, și mici și mari!

Leave a Reply