Ce văd copiii că faceți cu banii?

Ce văd copiii că faceți cu banii?

1280 849 AnaMaria

Copiii văd zilnic cum cheltuiți bani.

Fie că luați mâncare, haine, o sticlă de apă sau un fruct, ei văd cum voi cheltuiți bani.

Deci lecția asta o să o învețe repede:

Banii sunt de cheltuit!

Lecția următoare ar fi legată de cum luăm decizia de cheltuire? Sau de ce trebuie să analizăm înainte de a cheltui și nu o facem pur și simplu.

Copiii trebuie să vadă și lecția legată de decizia de a cheltui și lecția legată de economisire.

Decizia de a cheltui trebuie să îi arate copilului că noi decidem ce facem cu banii, noi îi administrăm pe ei iar banii sunt doar o unealtă în mâinile noastre. Când avem bani, avem mai multe posibilități între care să alegem.

Când copiii au deja bani la pușculiță, după ce înțeleg procesul decizional, o să îi învățăm și faptul că deciziile au consecințe.

Putem cheltui toți banii sau putem economisi o parte din ei. Banii cheltuiți sunt duși, nu îi mai putem folosi altă dată.

Dar și economisirea trebuie să aibă un obiectiv pentru a avea sens, indiferent dacă economisim pentru vacanță, petrecerea de ziua de naștere, haine noi sau chiar donații.

Citește și articolul Economiile pe înțelesul copiilor

Dacă știm că ne dorim, sau ce avem nevoie, putem să economisim fără să simțim frustrare.

Ca să economisim trebuie să luăm decizii inteligente legate de bani și să renunțăm la multe lucruri pe care ni le dorim imediat.

De ce trebuie să fin chibzuiți când facem cumpărături? Pentru că banii sunt limitați și dorințele nelimitate.

Copiii vă văd când economisiți?

Copiii mai mari înțeleg acest concept, le puteți spune seara că ați făcut o cumpărătură la un preț mai bun și banii câștigați astfel, diferența față de prețul întreg, i-ați pus în contul de economii.

Dacă aveți copii mici, probabil că ar fi o idee să aveți și voi pușculița voastră în care să puneți bani deoparte.

Atenție, copilul trebuie să vadă întreg procesul.

La ce mă refer:

Când sunteți pe stradă sau la cumpărături spuneți cu voce tare că v-ați dori un lucru apoi decideți, tot cu voce tare, că puteți renunța la acel lucru, pentru că nu este o nevoie ci mai degrabă o dorință, și declarați că veți pune banii în pușculiță pentru a strânge mai repede pentru scopul vostru. Când ajungeți acasă, puneți banii în pușculiță.

Dacă v-a ajutat copilul la cumpărături, puteți să îl/o recompensați cu o parte din acești bani. În acest fel, copilul va fi stimulat să fie atent la ce cumpărături faceți, să le analizeze și să vă atragă atenția în legătură cu anumite cumpărături.

Când banii adunați la pușculiță sunt suficienți, lăsați copilul să vadă că v-ați atins scopul, că vă luați lucrul dorit și că vă bucurați de el.

Citește și articolul: Economiile și rolul lor

Și eu pot fi generos

V-aș propune ca banii strânși să fie mai mulți decât obiectul dorit, astfel încât să puteți face câte un mic cadou și celorlalți.

În plus, puteți să-i spuneți copilului că, pentru că are nevoie de o mică diferență pentru a-și achiziționa lucrul dorit, puteți să îi oferiți banii de care are nevoie ca să își ia acel lucru. Așa o să-l învățați pe copil ce înseamnă grija pentru altul, empatia, generozitatea.

Cu copiii de vârstă școlară puteți discuta despre:

  • reduceri,
  • oferte speciale,
  • verificarea prețului pe internet,
  • versiunea anterioară a obiectului dorit și alte metode prin care pot obține ce își doresc la un preț mai mic, astfel încât să le mai rămână bani sau să poată achiziționa obiectul dorit mai rapid.

Citește și articolul Reduceri de prețuri! Ce îi putem învăța pe copii?

Explicați procesul de renunțare la dorințe în vederea economisirii cu voce tare: de ce crezi că îmi este ușor să renunț la ceva ce vreau acum pentru a pune bani deoparte? Pentru că știu cât de bine mă simt când strâng suficienți bani ca să îmi cumpăr lucrul dorit (dați un exemplu de lucru dorit despre care copilul știe ) și dacă pot să ajut și alți oameni, asta este senzațional.

Citește și articolele:

 Generozitatea o poți vedea doar la alții

Nu, nu trebuie sa iti imparti jucariile !

Mami, in magazine si online!

Sa le spunem prescolarilor ce sunt banii si care este rolul lor

O să avem copii de succes, pentru că ne pasă!

Leave a Reply