Cei care mă știu zic că sunt foarte organizată, că am un talent la a organiza lucruri.
Sunt de acord!
Așa că unii m-au întrebat cum m-am organizat cu munca de acasă și școala online. Vă spun și vouă.
Pentru că mă așteptam că și școala noastră va intra în online, mi-am făcut analizele anuale în luna Octombrie și chiar mi-am schimbat permisul de conducere cu toate că expira peste o lună, am făcut service-urile la mașini, am schimbat roțile, am făcut tot ce era de făcut prin afara casei ca să nu mai fim nevoiți să ieșim.
Ei bine, după ce am pățit-o în vacanța de care am uitat, și despre care am scris AICI, am învățat din propriile greșeli și m-am organizat mai bine.
Mi-am mai eliberat din program, să cred că pot munci la fel de mult cu copilul acasă în școala online este nerealist, ar duce doar la frustrare de toate părțile și nu acesta este scopul.
Nu mai bine sunt realistă și fac planul zilei astfel încât să fac lucruri, să am timp de ce trebuie și mai ales ne bucurăm de perioada asta împreună?
Vineri am fost informați că trecem și noi pe școala online, pentru 30 de zile, care vedem noi când se termină…
Școala online înseamnă:
- Mami nu merge,
- Mami nu mă vede doamna,
- Mami nu mă aude doamna.
Ok, laptopul ei moștenit de la noi a crăpat, am comandat unul nou chiar dacă nu era momentul de făcut cheltuieli, asta e, de cel vechi am tras cât s-a putut. Îl aștept cu nerăbdare pe cel nou, poate reușim să eliminăm vreo 30 de ”mamaaaaa” pe zi.
Apoi:
- Nu știu unde am rămas,
- Nu văd mouse-ul și nici tabla,
- Ce avem de mâncare?
- Gustare am?
- Mi-e pofta de ceva bun, aaaaa, nu asta … .
Clar, copilul acasă înseamnă 3 mese și un număr variabil de gustări.
Apoi, pe dupămasă este obisită și începe alt repertoriu:
- Mă plictisesc,
- Hai să ne jucăm,
- Dar nu vreau cu tati, eu vreau cu tine,
- Niciodata nu ai timp de mine,
- Tu tot timpul muncești!
Bun, v-ați prins că asta este pe scurt, de la un copil aproape perfect!
Deci, cei care aveți acasă mici zmei … respectul meu ridicat la puterea infinit, sunteți EROI!
MAREA MEA ORGANIZARE
Așa rapid vă pot spune cum m-am organizat și pe ce zone:
Zona de lucru a copilului
Biroul a fost golit de toate păpușile și proiectele în lucru: acuarele, carioci, pixuri, foarfece, hartii, haine de păpușă, alte hârtii și hârtiuțe, lipici și sclipici și multe altele.
Pe birou rămâne laptopul și pix, creion, radiera, caiet, fix ce este necesar.
Am eliberat un raft in dreptul ei, astfel încât să își găsească instant manualele și caietele de care are nevoie când începe ora și doamna zice luați caietul X, cartea Y etc.
Activitatea împreună
În pauzele dintre ore sare prin jurul meu și trebuie să văd tot, absolut tot.
Rezist câte 10 minute la fiecare 50 de minute, îmi intră în ritm. Dacă am un curs sau o filmare o anunț înainte ca să nu mă întrerupă, funcționează pentru că în rest se poate urca pe toți pereții ca orice copil de vârsta ei.
Apoi, ca să ne dezmorțim mușchii, am împărțit curățenia casei între noi, e mare casa, pana o terminam suntem zen. De gătit gătim împreună în 40% din cazuri, mă ajută și îi place. E alături de mine în toate activitățile de prin casă, mai puțin cele care pot fi periculoase.
Așa reușim să stăm împreună, să facem treabă bună, să o ajut să dobândească abilități utile pentru ea.
Zilnic încercăm să ne plimbăm jumătate de oră măcar sau ieșim în grădină să mai meșterim câte ceva, în aceste momente avem discuții foarte interesante.
Seara la culcare ne adunăm mai repede ca să avem mai mult timp de citit împreună, o activitate care îi place mult.
Încă nu am ajuns la activități creative, am răbdare să intrăm în ritmul de școala online, stat acasă, teme dupămasă și activități administrative.
În unele zile ne uităm împreună la câte un film de Crăciun împreună, cred că știți ce zic 🙂 , cum să putem rezista? Toată vara am avut stickere cu Moș Crăciun pe geamuri, pe ușa de la intrare un aranjament cu globuri aurii, plus beteală de la mansardă la parter, printre scări.
Mesele și gustările
Micul dejun îl fac rapid, proaspăt, dimineața, dar mai mult de atât nu îmi place să gătesc în prima parte a zilei, așa că seara mă relaxez cu organizarea și gătitul meselor pe a doua zi.
Discut cu ai mei variante de mic dejun la minut (ouă ochiuri, omletă, scambleeggs, pâine în ou, clătite sărate, clătite dulci, pancakes, chec, prăjitură de casă, griș cu lapte, orez cu lapte, sandviciuri, diverse gustări – plăcintă cu spanac, quiche, placinta cu branza, placinta cu mere și așa mai departe).
În perioada rece fac supe, când e cald nu avem chef de ele, dar oricum consumăm multe legume.
Felul doi și cina sunt două lucruri diferite așa că încerc să variez mâncarea, la noi acasă amândoi gătim așa că ne este simplu să propunem și să facem câte ceva rapid, chiar dacă avem mâncare gătită în frigider. Nu facem comandă de mâncare, gătim noi toate mesele, inclusiv pizza sau burgheri.
Gustările de fructe sau prăjiturile de casă le planificăm din timp ca să fie variate.
Distracție și timp liber independent
O încurajez să facă mișcare, să danseze, să facă sport pe Wii, să folosească bicicleta eliptică, sau dea ture cu bicicleta sau trotineta pe afară, în cartier.
Ca să nu fie doar și tot în capul meu, am reorganizat zona de bibliotecă, acum a început să citească singură și sper să o țină cât de mult acest bun obicei. Am pus cărțile mari mai jos și la nivelul ei am lăsat cărțile pe care le poate citi ușor ca să o atragă. Ea și-a organizat o zonă de citit pe hol, fix în mijlocul casei, bun așa.
Am organizat cutia cu rechizite, când se apucă de ceva proiect creativ este ocupată destul timp, așa că totul trebuie să fie într-un singur loc, altfel eu sunt pe post de google în casă.
Ce mai avem pe listă, și asta aș dori să facă ea singură, este să își reorganizeze toate cutiile de jucării și jocuri, așa cum are Lego într-o singură cutie, tot așa să aibă una cu păpuși, alta cu plușuri, alta cu diverse etc.
Chiar dacă nu are multe jucării și acum face trecerea de la jucării la jocuri, faptul că ajung unele peste altele le face să zacă mult timp fără să se uite măcar la ele, așa își folosește 20% dintre jucării, fapt pentru care, restul, ori le organizează și le folosește, ori le donează ca să se bucure cineva de ele.
Cam atât în prima fază. Vă țin la curent cu alte idei, culese și implementate pe parcurs.
Să fim bine, zic! Vom avea copii de succes, pentru că ne pasă!
Photo by Julia M Cameron from Pexels
Îți recomand:
Curs pentru părinți, Educația financiară între 8 și 14 ani
Scuzați dezastrul, în distanțare socială copilul meu învață să aibă responsabilități!