Cum să ai grijă de cei mai în vârstă din familie

Cum să ai grijă de cei mai în vârstă din familie

1280 853 AnaMaria

Puterile le scad și au nevoie de un mic ajutor, iar cum timpul trece nevoia de ajutor va fi mai mare.

Puțini părinți acceptă să plece din casele lor ca să stea cu copiii lor care au un ritm de viață alert, poate și nepoți plini de energie.

Cei în vârstă preferă viața din casa lor chiar și când nu mai sunt în stare să se descurce singuri, fie din cauza vârstei, fie din cauza stării de sănătate.

Cu ce îi putem ajuta să își mai păstreze cât se poate independența, să stea în casele lor și să se descurce?

Am adunat câteva idei mai jos prin care poți să le vii în ajutor:

Ajutor pentru mâncare, cumpărături și gătit

Acesta este unul dintre ajutorul de bază pentru că zilnic trebuie să mănânce.

Poți să treci pe la magazin și pe la piață ca să cumperi ce au nevoie și este greu să care, sau poți face comandă de la un supermarket și astfel să le primească direct acasă.

Poate că deja rețetele trebuie să fie adaptate, cu mai puțină sare, mai puțină grăsime, fără zahăr și pentru ei este greu să își adapteze stilul de gătit sau poate nu mai au puterea de a sta câteva ore în bucătărie.

Fă-le o vizită o dată sau de două ori pe săptămână și gătește. Lasă-le frigiderul cu mâncare pentru 2-3 zile și apoi pune câteva porții de mâncare în congelator, ca să le poată scoate ușor și să le încălzească doar.

Fă-le un meniu cu mese și gustări potrivite stării de sănătate pe care o au.

Vezi ce nu s-a mâncat și renunță la acele rețete, chiar dacă nu îți vor spune de ce nu le-au mâncat probabil textura mâncării a fost o problemă (dacă au proteză dentară și nu mai pot mușca sau mesteca alimente tari), poate gustul nu a fost similar cu stilul de gătit pe care l-au avut, de exemplu dacă acum mâncarea li se pare nesărată înlocuiește treptat sarea cu condimente și așa împaci pe toată lumea).

Dacă stai la distanță încearcă să găsești pe cineva care le-ar găti de câteva ori pe săptămână sau comandă mâncare de la distanță măcar pentru o masă principală pe zi.

Vârstnicii noștri au trecut prin perioade de lipsuri în comunism și țin congelatorul plin cu alimente pe care nici nu le folosesc și care acum sunt proaspete la magazin la orice oră.

Convinge-i că mai bine folosesc util acel spațiu. Dacă te refuză fă asta pas cu pas, înlocuiește o pungă de carne congelată cu o caserolă de mâncare la care să apeleze și treptat vei putea curăța congelatorul și să înlocuiești produsele ce nu se vor folosi cu mâncare gătită gata pentru a fi consumată.

Ajutor la curățenie

Încheieturile dureroase, musculatura flască, ochii slăbiți, problemele pe care le au nu îi lasă să facă lucrurile așa cum le făceau.

Nu le face observație când vezi veselă care nu e bine spălată sau colțuri cu praf, pur și simplu ei nu le mai văd. Oferă-te să faci curățenie o dată pe săptămână și asta le va fi de mare ajutor.

La câtva timp ocupă-te și de curățenie mare cu spălat frigider, cămară, geamuri și perdele, sau le poți face pe rând la fiecare vizită câte o zonă. Dacă le faci pe rând ar putea fi mai puțin obositor pentru tine și mai puțin stresant pentru ei.

Dacă nu stai aproape găsește-le un ajutor o dată la câtva timp, după nevoie.

Dacă ar putea fi cineva cunoscut ar fi mai confortabi pentru ei sau poate cineva cunoscut să stea cu ei la primele vizite pentru confort emoțional. Nu le va fi ușor să primească o persoană necunoscută în casă. Vor încerca să te convingă că nu au nevoie, că sunt bani dați degeaba, că nu știi pe cine bagi în casă și dacă o să fure ceva (chiar dacă nu prea este ce), că se descurcă singuri chiar dacă e clar că nu mai este cazul.

Ajutor pentru probleme de sănătate

Mersul la doctor pe de-o parte o să fie ceva obișnuit, totuși, au nevoie de suport emoțional. Dacă poți să îi însoțești la vizitele medicale ar fi un mare ajutor.

Fă un ritual din aceste vizite, după mersul la doctor stați la un ceai și la o poveste, așa ei se vor concentra pe bucuria de după mai mult decât pe stresul vizitei la medic.

Cumpără un organizator de medicamente de la farmacie și săptămânal organizează medicamentele pentru următoarea perioadă, așa te asiguri că nu uită să se ia sau nu le iau de două ori pentru că au uitat.

Dacă au nevoie de tratament specializat găsește personal calificat care îi poate ajuta. Sunt organizații care au personal pentru vizite la domiciliu.

Este important să știi unde își țin cartea de identitate, cardul de sănătate și ce tratament urmează în caz de urgență medicală.

batrani ajutor socializare

Photo by Edu Carvalho from Pexels

Ajutor pentru îngrijire personală

Acesta este un subiect sensibil, dar nu poți trece peste el.

Uneori au nevoie de ajutor pentru a se spăla pe cap, sau pentru a se spăla pe corp.

Dacă se poate să le transformi baia și cada să o înlocuiești cu duș ar fi de mare folos și mai puțin periculos pentru ei.

Cumpără covorașe antiaderente și dezinfectează-le la fiecare vizită.

Cumpără și dotează baia cu lucruri care le pot fi de folos, sunt scaune speciale care se pun pe cada de la baie sau în duș, montează mânere care să îi ajute să se miște etc.

Vezi care sunt dificultățile cu care se confruntă și adaptează baia după nevoile pe care le au. Fă asta și cu restul casei, pune lucrurile de bază la nivelul lor ca să se descurce ușor.

Consideră ajutor specializat pentru această problemă dacă vezi că refuză ajutorul tău.

Ajutor financiar

Nu neglija aspectul financiar și ajutorul de care ei pot avea nevoie.

Sunt mulți vârstnici care s-au învățat să se descurce cu puțin, de fapt cu atât de puțin încât renunță și la elemente de bază de hrană și îngrijire personală.

Uneori ei fac economie chiar dacă nu este cazul, dar știm că puțini dintre pensionarii noștri au acest lux, cei mai mulți nu reușesc să acopere facturile și costul traiului redus la minim.

Ei cumpără ce este mai ieftin și uneori ce este mai prost calitativ, în consecință nu se hrănesc sănătos.

Sunt persoane care nu știu să își gestioneze banii sau sunt ușor de păcălit. Dacă vezi că există acest risc gândește împreună cu ei o strategie de administrare a banilor care să îi ajute să nu îi piardă. Eventual ocupă-te tu de plata întreținerii, de cumpărăturile săptămânale, de cheltuielile medicale, astfel încât ei să se ocupe doar de mici cheltuieli care pot să apară și care nu le pun în pericol economiile.

 

Încurajează-i să aibă o viață mai bună

Când apare starea de neputință cei mai mulți preferă să se izoleze și asta duce la consecințe nedorite, fizic și emoțional. Vor avea tot mai multe dureri, va fi mai greu să se miște și să își păstreze independența, iar emoțional lucrurile ar putea să o ia razna cu diferite manifestări care te vor face să crezi că ”au dat în mintea copiilor”.

Alte aspecte de considerat:

Mișcarea și activitatea în aer liber

Vor deveni tot mai comozi sau din cauza durerilor vor prefera să stea în pat cât mai mult. Asta doar o să înrăutățească lucrurile.

Încearcă să îi încurajezi să iasă din casă, să facă mișcare, să se alăture altor persoane de aceeași vârstă.

Dacă le place să se distreze nu le spune că se comportă ca niște copii, mai bine bucură-te de veselia lor și încurajează-i să se distreze cât mai mult.

Dacă se pot duce cu nepoții la plimbare încurajează asta.

Poate un animal de casă i-ar înveseli și i-ar încuraja să facă mai multă mișcare în aer liber și să socializeze cu alte persoane care au animale de companie.

Socializarea

Încearcă să îi suni zilnic și să îi vizitezi cât de des poți.

Chiar dacă vizitele voastre îi animă, în același timp poate îi și obosesc sau discuțiile voastre ajung ușor în contradictoriu. Au nevoie de socializare cu persoane cu care au o linie de comunicare ușoară.

Investighează dacă există vreun club dedicat persoanelor de vârsta a treia în zonă și du-te să vedeți despre ce este vorba. Chiar dacă sunt reticenți își vor face ușor prieteni pentru că au aceleași povești, aceleași nostalgii și interese.

educatie bani bunica

sursa foto Pexels

Există posibilitatea ca ajutorul tău să se lovească de un refuz, mai ales dacă tu personal nu te poți ocupa de toate nevoile lor și ai vrea să angajezi pe cineva care să îi ajute.

Totuși dacă ai o viață încărcată nu vei putea fi peste tot, și acasă cu copiii tăi și la muncă și alături de părinții sau rudele tale care au nevoie de tine și să mai ai timp de relația ta și de tine.

În loc să renunți când ei te refuză mai bine caută căi blânde de implementare pentru că asta le va prelungi lor independența și cu puțin ajutor se vor descurca singuri mai mult timp.

Fă un plan și pune bani deoparte pentru urgențele medicale care pot să apară sau pentru ajutorul suplimentar de care ar avea nevoie după trecerea timpului.

Să vă bucurați de cei dragi, cu sănătate și bucurii.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

 

Îți recomand să citești și articolele:

Cine nu are bunici, sa-si cumpere?

Cum se descurcă pensionarii cu banii și facturile, lecția de azi de la mama

Leave a Reply