Cu puțină atenție și informare poți păstra o parte din bani în buzunar în loc să îi cheltui degeaba.
Am pentru tine 5 idei.
-
Dă atenție prețurilor.
Pentru o perioadă fii atentă la prețurile produselor de bază pe care le cumperi des.
Doar așa vei înțelege când un produs este la ofertă dacă chiar economisești bani sau nu.
În plus, prețul produselor este diferite de la un brand la altul, și de la un magazin la altul.
Testează produsele din brandul supermarketului, pot fi mult mai ieftine și de o calitate suficient de bună.
Pentru produsele alimentare de exemplu, cele care se află aproape de tine la magazine de cartier vor fi întotdeauna mai scumpe decât cele din supermarketuri mari pentru că au cheltuieli mai mari de acoperit.
-
Urmărește ofertele
Îți recomand să urmărești paginile de internet ale magazinelor favorite, eventual te poți abona la newsletter ca să afli când un produs pe care ai pus ochii are reducere.
Verifică broșurile săptămânale ale magazinelor prin care treci des și cumpără produsele când sunt la reducere. Anumite magazine au un fel de rotație a produselor, așa că eu le urmăresc și le cumpăr o dată la cateva luni. Astfel produsele cu termen mare de garanție le cumpăr în perioadele de reducere.
Sunt magazine online care au reduceri în timpul săptămânii în zilele în care clienții cumpără cel mai puțin. Chiar dacă ai timp în weekend să te uiți peste pagini și produse, pune-le în coș și intră iar în ziua în care observi că magazinul face reducere.
-
Fă-ți carduri de fidelitate pentru mai multe beneficii
Cardurile de fidelitate nu te costă nimic și le poți stoca imaginea sau codul și în telefon.
Sunt multe magazine care te identifică după numărul de telefon așa că nu trebuie să ai cardul cu tine.
Pentru magazinele online îți faci cont cu ajutorul adresei de email, îți definești o parolă și apoi faci comenzile direct de pe contul tău și acumulezi beneficii.
Astfel acumulezi puncte de fidelitate care se transformă în reduceri, ai parte de oferte speciale, primești o parte din banii cheltuiți înapoi sau primești vouchere valorice pe care să le folosești la următoarele achiziții.
-
Cumpără mai mult și mai rar, împarte cumpărăturile
În loc să ieși zilnic după câte un produs, mai bine ieși o dată pe săptămână după tot ce ai nevoie la un supermarket.
De câte ori nu ai ieșit la magazinul de la colț să cumperi o pâine și ai venit cu două plase pline de diverse lucruri și pe drum până acasă te-ai gândit pe ce ai dat atâția bani? Acasă partenerul te întreabă
”Iar ai dat 150 lei pe o pâine?”
”Hai că aveam nevoie de una-alta!” spui în apărarea ta.
”Păi ai zis că avem de toate, doar pâine iei.”
”Ei, am zis și eu așa. ”
Apoi te trezești că ai de curățat frigiderul de iaurturi, fructe și legume pe care nimeni nu le-a mâncat și ai nevoie să faci loc pentru cumpărăturile noi.
Poți face cumpărături pentru familia ta și încă o familie, așa poți cumpăra de la magazine care au oferte de genul 3+1 gratis și te alegi cu 25% reducere pentru multe dintre produsele cumpărate.
Dacă aplici acest model pentru produse de curățenie de exemplu detergent, balsam și alte produse pentru podele, mobilă, baie etc, pentru produse de îngrijire personală cum ar fi șampon, balsam, creme, pastă de dinți, gel de duș, sau produse alimentare de folosință îndelungată gen conserve, orez, paste etc vei face lunar o economie vizibilă de bani.
Am aplicat acest model când stăteam la Cluj și nici nu aveam bani foarte mulți. Aveam un prieten care mergea după cumpărături mari o dată la două trei luni, la câte un magazin care vindea produse la bax. Eram combinate 3 familii și cumpărăturile erau oarecum similare, așa că lista de produse era cam aceeași. Ne mai suna el din magazin să ne zică ce a mai văzut la ofertă și dacă împărțim cutia (pe vremea aceea nu exista Whatsapp și nici nu făceam poze cu telefonul). Prețul pe produs ieșea mult mai mic decât în magazin și făceam reduceri consistente.
-
Fă-ți o listă și ține-te de ea, fie că ești la cumpărături de mâncare sau de alte produse
Fă meniul săptămânal și cumpără ce ai nevoie, diferența se va vedea în contul tău, în plus reduci risipa. Studiile arată că aruncăm foarte multă mâncare, iar la noi în țară mâncarea este scumpă.
Când faci lista de cumpărături pentru mâncare și organizezi meniul ia în calcul serile de peste săptămână în care ajungi târziu acasă și mănânci pe undeva, zilele în care aveți vreo petrecere sau zilele în care știi că ești prea obosită ca să gătești, cum este la mine vineri seara.
La fel îți recomand să faci și pentru alte produse cum ar fi încălțăminte sau îmbrăcăminte.
Fă un inventar la fiecare schimbare de sezon, scoate produsele pe care nu le mai porți din dulap și fă ceva cu ele, ori le reciclezi, ori le donezi, ori le vinzi.
Dacă le ții în dulap și nu te debarasezi de lucrurile pe care nu le folosești o să te trezești cu un dulap plin și cu toate astea vei spune
”nu am nimic de îmbrăcat sau
nu am nimic de încălțat”
apoi vei face alte cumpărături cu toate că nu ai nevoie.
Fă-ți o garderobă capsulă cu hainele și încălțările pe care să le folosești într-un sezon și fă lista cu ce lipsește, apoi vânează reducerile pentru a cumpăra produsele pe care le dorești.
Comparativ cu mersul la cumpărături pentru că sunt reduceri și modelul de cumpărat ”din ochi” diferența este mare și se va măsura în contul tău. Ține banii pentru altceva mai important pentru tine.
La fel pot face bărbații cu trusa lor de scule, cu produsele de îngrijire și așa mai departe.
În concluzie …
Spor la cumpărături chibzuite și bani cheltuiți cu sens!
Dacă aplici ideile de mai sus nu te zgârcești, nu renunți la ce ai nevoie, în schimb ai atenție la banii tăi și cheltui pe ce ai nevoie sau îți dorești, fără influența reclamelor sau a celor din jur și economisești bani.
Banii contează.
Păstrează banii pentru ce contează cu adevărat pentru tine.
Îți recomand să citești și articolele recomandate mai jos.
Photo cover by Gustavo Fring from Pexels
Îți recomand și următoarele:
Curs înregistrat: De ce cheltuim bani aiurea?
Cum să îți revii financiar după ce ai cheltuit prea mult
Cheltuieli considerate greșit investiții
Cât de mult să strângi cureaua când nu îți ajung banii?
Tu știi de câți bani ai nevoie lunar?