Cuplul, dragostea și banii, înainte și după ce apare copilul

Cuplul, dragostea și banii, înainte și după ce apare copilul

1920 1280 AnaMaria

Aceste trei elemente: dragostea, banii, copilul se combină și influențează diferit relațiile de cuplu.

Vei afla în următoarele minute:

  • Cum se combina aceste elemente, înainte și după venirea primului copil;
  • Ce se schimbă într-o relație, și nimeni nu îți spune asta înainte;
  • Cum faci ca toate aceste elemente să crească frumos împreună.

Să o luăm pas cu pas.

Dragostea e prima, ea dă naștere unui cuplu.

Te îndrăgostești și un copil vine ca o continuare firească a lucrurilor.

Sunt și cazuri în care un copil este dorit pentru a cimenta o relație, mai ales pentru cei care vin din cupluri care au ”stat împreună pentru copil” sau au auzit des ”un copil are nevoie de doi părinți, așa este în orice familie, ne mai certăm, ne mai împăcăm” și așa copilul devine acel super-glue dintre tine și cel pe care îl iubești și nu vrei să îl pierzi.

Zilele trecute mă pregăteam pentru un interviu și căutam niște date statistice despre divorțuri. Cele mai multe divorțuri oficiale se realizează în eșantionul celor care au stat împreună peste 20 de ani! Wow!  Adică sunt cuplurile care au stat împreună ”pentru copil / pentru copii” și apoi au decis că gata, fiecare pe drumul lui. Ce pas curajos la o vârstă totuși nu foarte fragedă, dat de cine știe câte emoții negative care au stat sub un capac, ca să îți dorești eliberarea dintr-o relație într-un moment în care nu mai poți muta munții din loc și o știi, dar îți asumi blamarea celor din jur, problemele financiare care vor apărea, singurătatea și câte mai vin la pachet.

Am menționat mai sus cuvântul oficiale, pentru că statistica se referă la cei care sunt căsătoriți cu acte. În timpul prezent tot mai multe relații se destramă în primul an sau în primii ani după apariția copilului, sunt relații libere și acestea nu apar în statistici, doar în conversațiile din grupurile de pe social media sau printre cei din jur.

dragoste love eductie financiara financial

Înainte de copil, dragostea și banii

Avem timp unul de celălalt, facem lucruri împreună, avem timp să vorbim, să ne privim în ochi, să ne certăm și să ne împăcăm, să facem excursii și vacanțe în care să ne conectăm iar unul la celălalt, avem timp (și chef) să ne facem surprize și dragostea dintre noi e în topul priorităților.

Și banii? Câți avem atâția cheltuim, o scoatem cumva la capăt, nu sunt o problemă.

Sunt probabil și zile în care mâncăm pâine cu pateu sau cu zacuscă de la mama pentru că am rămas fără bani înainte de salariu. Fructe? La birou. Cafea? Acasă și la muncă. Un covrig cu un iaurt la prânz și o scoatem la capăt fără probleme.

Câteodată facem ”foamea” pentru că ne dorim o vacanță, sau o mașină, sau o casă a noastră, pentru că ne pregătim să ducem relația la un alt nivel, ne dorim un copil.

Copilul, rodul iubirii noastre, o bucățică din mine cu o bucățică din tine, unite pentru eternitate! Cât de frumos poate fi acest lucru.

decizii, consecinte, educație financiară copii, financial parenting

Cuplul, copilul, dragostea și banii

Și vine copilul.

Și TOTUL SE DĂ PESTE CAP.

De ce?

  • Cuplul se concentrează pe copil și cei doi nu mai au timp unul de celălalt,
  • Lipsa de somn scoate balaurii din noi.

La mamă se mai adaugă și un munte de hormoni, și un munte de frici legate de copil, plus cele legate de faptul că ”nu e o mamă bună”, ”nu e o soție bună”, ”nu e nimic bun… vai de capul meu, sunt praf”.

Și tatăl nu a fost învățat să se descurce cu balaurii, dacă stă și luptă… greșește, dacă stă să îi îmblânzească …greșește. Bine e când tace mâlc, e acolo și face ce poate, își arată dragostea și suportul, pentru că cineva (un alt prieten trecut prin aceste momente) i-a spus să aibă răbdare, trece perioada asta,  și femeia pe care o iubește vine înapoi într-o zi.

  • Fiecare în cuplu simte că celălalt s-a schimbat, că nu face destul, că nu îi pasă, că nu se implică, că stabilește greșit prioritățile;
  • Copilul acaparează orice bucată de energie, dragoste, atenție din casă. Știe că treaba lui e să crească și orice nevoie și-o anunță indiferent de ora de pe ceas sau starea celor din jur, e șeful șa toate și gata, trebuie să o iei așa cum este.
  • Dragostea în teorie e în creștere, în practică nu pot defini cum este.
  • Banii?

Ohhhh, aici se schimbă lucrurile. Pentru că zilele care treceau cu pâine unsă s-au dus.

Copilul are nevoi multe și scumpe: landou, scaun de mașină, cărucior, pătuț, scutece, creme, soluții speciale de îmbăiat, dacă mama nu alăptează lapte praf, sterilizator, încălzitor de biberoane, daca alaptează pompa electrică, manuală, alt sterilizator, haine care se poartă câte o lună pentru că bebe crește.

Și acesta este începutul. Apoi urmează diversificarea cu mâncare cât mai sănătoasă, jucării, alte haine, pantofiori și activități.

Apoi bona sau creșa, grădinița, școala și totul crește odată cu copilul.

Iar toate acestea sunt în paralel cu o chirie sau rată la casă, rate la mașină, dorința de a economisi pentru vacanțe, specializări și orice alte obiective pe care familia le mai are (sau ar trebui să le aibă).

financial parenting, next level

 

Pași importanți ca să le îmbini pe toate:

Vă propun câțiva pați pentru a vă păstra dragostea și a progresa financiar.

  1. Întinde-te cât este pătura

Tendința este mare de a ține pasul cu cei din jur, sau cu ce vedem la reclame. Ei bine, calculează-ți banii și nu te întinde mai mult decât poți, pentru că banii împrumut pe care îi vei folosi te costă mult.

Dacă voi știți să răbdați și să vă sacrificați când nu aveți bani sau când vreți să economisiți ceva, pentru copii nu o să vă lase inima și veți fi tentați să țineți ritmul cu alții, să dați copilul la o grădiniță sau școală privată pe  care de fapt nu vi-o permiteți, să dați copilul la diferite opționale pentru care sacrificați din alte părți și afectați toată familia și așa mai departe.

Ca să nu intri în datorii sau să nu cheltui aiurea, vezi punctul următor:

  1. Ține bugetul casei

Fă o listă, de preferat în xls sau bine e și cu pixul pe hârtie, în care treci veniturile și cheltuielile, iar ce rămâne trebuie să fie mai mare decât zero.

Dacă ești pe minus nu e bine deloc, sapi o groapă de datorii din care cu greu mai ieși afară.

Analizează lista cheltuielilor și vezi de unde poți să tai, uneori chiar trebuie să strângi puțin cureaua.

Citește și articolele: 

Cât de mult să strângi cureaua când nu îți ajung banii?

Când ești în criză de bani

  1. Dezvoltarea profesională și personală

Nevoile familiei cresc, nevoile copilului cresc, așa că aveți nevoie de bani.

Ca să faceți mai mulți bani contează să vă dezvoltați personal și profesional în continuare.

În loc să cumperi 4 opționale pentru copil, mai bine cumpără 2 care i se potrivesc și restul banilor investește-i în cursuri pentru tine și partenerul – partenera ta. Sau taie din banii de distracție, dacă e cazul.

Acești bani sunt bani investiți și vei vedea că se întorc înapoi către voi.

buget, financial parenting

  1. Creșterea surselor de venit

Un lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este siguranța financiară și apoi următorul pas progresul financiar.

Dacă nu uiți de pasul de mai sus referitor la dezvoltare, ai șanse să îți crești veniturile, fie de la locul de muncă prin avansare profesională, fie prin desfășurarea altei activități, contracte punctuale, muncă suplimentară și apoi, dacă faci economii și investiții, vei începe să acumulezi și surse de venit pasiv, cele care îți aduc bani și când dormi.

  1. Planul anual al familiei

Familia este importantă, viața este importantă, timpul trece  mult prea repede așa că nu-l lăsa să treacă degeaba.

Știi deja că distracția se schimbă de la ieșirile în club și plecările la mare în miez de noapte în locații prietenoase pentru copil, confort, mâncare bună, activități potrivite vârstei copiilor și așa mai departe. Dincolo de distracție (și multe alte lucruri care ne vor lipsi), e bine să ne concentrăm pe lucrurile mari din viața noastră ca familie.

Stabilește cu partenerul –partenera ta un plan anual despre ce contează în familia voastră, pe ce vă veți concentra eforturile, timpul, banii în acel an. Nu doar că vă veți sprijini unul pe celălalt în tot ce faceți, dar legătura dintre voi se va strânge, relația voastră are sens pentru că se văd lucrurile pe care le faceți împreună de la un an la altul.

În concluzie, vă veți iubi mai mult, veți comunica mai bine, veți fi mai fericiți.

Și părinții fericiți, au copii fericiți.

Putem să fim mult mai fericiți și împliniți după ce vin copiii.

Evident, avem de lucru la acest subiect: trebuie să fim realiști și să așteptăm și zilele cu nori la fel ca pe cele cu soare, să comunicăm mai mult și mai bine, să ne facem planuri și să ne amintim tot mai des de ce noi formăm o familie, de ce ne iubim, ce ne face fericiți, ce ne dorim și cum facem ca fiecare să aibă visuri împlinite, atât individual cât și la nivel de familie.

Iubiți-vă mult! Fiți fericiți! Împărțiți din fericire și cu cei din jur.

Photo cover by Jessica Rockowitz on Unsplash

Other photos by Pexels

bani, copii, cumparaturi

 

Vă recomand și următoarele:

Lungul drum către copilul meu

Cum afectează venirea unui copil bugetul familiei în primii ani

În cuplu învățați să încurajați și să apreciați, face toți banii și e gratis

Lista de cursuri scurte, online, video înregistrate, despre succes și bani

 

Leave a Reply