De vineri de la 15.45 nu am mai deschis laptopul până luni la 11 dimineața.
Așa pauză lungă nu am făcut de când sunt antreprenor și se fac vreo 4 ani imediat.
Știu că pauza asta o să se vadă, că am rămas în urmă cu câteva lucruri, dar chiar chiar chiar nu am avut energie.
Asta cu toate că săptămâna trecută am avut câteva zile în care m-am odihnit mai mult. Am fost așa, lipsită de motivație, de chef, de direcție, de energie. Și ai mei mă lasă în pace, nu trag de mine niciodată.
Doamne cât îi iubesc pentru asta și pentru că îmi acceptă ritmul meu haotic, de dormit ziua, lucrat noaptea, cursuri la diferite ore, evenimente peste evenimente și așa mai departe. Zici că eu sunt piatra și ei apa care se mulează după mine. Poate că așa facem fiecare pentru ceilalți, și asta înseamnă în familie sprijin reciproc.
Dintre toate proiectele pe care le am în lucru nu m-a atras niciunul atât încât să trec peste toropeala care m-a prins.
Am făcut curat, am gătit, am stat cu ai mei în sensul acela de ”stat degeaba”, am deschis televizorul și m-am uitat la cine știe ce, am făcut flori croșetate din lână ca să ducă Elena cu ea la școală, am făcut calcule de bani cu pixul pe hârtie, am citit și am terminat două din cele patru cărți pe care le citesc în paralel.
Azi am început ziua cu un shake sănătos pentru copil, trimis copilul la școală și pus înapoi la somn încă o oră. Mai fac din astea dimineață, uneori de nevoie că am stat noaptea să lucrez, alteori de răsfăț: simt că răzbun toate diminețile în care aveam ore la școală de la 7 dimineața, și toate joburile la care am fugit să nu ajung cu 5 minute mai târziu.
Mulți ani am avut cheia de la bancă și codul de dezarmare, așa că dacă nu ajungeam la timp trebuia să trec printr-o mare de oameni nemulțumiți, ce mi-ar fi spus șeful nici nu mai conta comparativ cu boscorodelile pensionarilor care aveau de mers de la bancă (de unde doar își luau hârtia aia cu banii din cont să vadă că nu au dispărut) la dispensar și se grăbeau. Cafea am început să beau doar după ce am ajuns în centrala băncii și nu începeam ziua cu o coadă lungă de clienți.
Oricum nu sunt matinală, dar nici leneșă nu sunt. Când trebuie să mă trezesc o fac fără probleme.
Mă trezeam greu pentru că noaptea stăteam să învăț până pe la 1-2 și la 7,30-8 eram la bancă. Concediile mi le luam după sesiune că nu mai putem sta în picioare, și ….dormeam. M-am angajat la 18 ani, aveam două joburi – unul de 8 ore și altul de 3-4 ore, și în (plus) paralel mi-am făcut facultatea, mi-am luat certificările și Diploma Bancară de la Institutul Bancar Român, apoi mi-am făcut masteratul la ASE și MBA-ul. Mai târziu am făcut cursuri de perfecționare, dar în alt ritm și îmi era mai ușor pentru că învățam și aplicam direct.
Somnul era un lux și am învățat să dorm oricând prind o fereastră de 20 min, la orice oră.
Apoi a venit partea de mămicie, care vine la pachet cu lipsă acută de somn și nimeni nu îți spune asta.
Somnul mă ajută să mă refac, să mă adun, să prin energie.
Când sunt necăjită -dorm,
când sunt tristă – dorm,
când am o problemă și nu știu ce să fac – dorm,
când am prea multe de făcut și nu știu de ce să mă apuc- dorm,
când sunt stresată – dorm,
când primesc o veste proastă – dorm,
când am timp – dorm!
După un somn de refacere nimic nu pare atât de grav sau de complicat.
Cu obiceiul meu de a face multe în paralel, am avut nevoie de un burout ca să mă potolesc și să învăț să spun stop, stai degeaba, relaxează-te, și cum pot face asta doar când dorm …hai că vă ia somnul și căscatul cât am zis eu aici de dormit.
Munca, planurile noi, proiectele noi, îmi dau viață
Manoj Bharghava, unul dintre bogații lumii, pe care eu îl urmăresc cu respect și interes, zicea că singurul lucru pe care îl poți face 8-10-12 ore pe zi fără să te plictisești este să muncești ce îți place. Orice altceva e greu de făcut atâta timp.
Oricât de mult ai iubi să schiezi, să joci golf, să gătești, să citești, să te uiți la Tv sau orice altceva (da, da, chiar și aia), la un moment dat simți că nu mai poți, gata, ajunge.
Mulți dintre cei care își doresc să facă bani visează că o să stea pe o insulă să își bea cocktailul cu umbreluță sub un palmier, cu marea pe fundal, pentru totdeauna!
Ei bine, milionarii lumii care pot face asta, nu o fac, ci muncesc în continuare, chiar dacă nu au nevoie de bani. Cred că teoria lui Bharghava este pe deplin demonstrată.
Azi mi-am început ziua de lucru cu lista TO DO, am o agendă cu tot ce e important, ce e de făcut la anumite ore în anumite zile.
Îmi place să încep cu ce trebuie și apoi să fac liniștită ce îmi place.
Primele puncte le-am rezolvat rapid, timp în care o prietenă mi-a propus să facem un proiect. Uau ce m-am activat, deja vreau să lucrez la 5 chestii deodată. Mi-a revenit energia de unde nici nu știam că o am.
Alte câteva lucruri care mă fac să îmi găsesc energia când sunt gata să o declar nulă:
- vorbesc cu una dintre (puținele) prietene care mă lasă să mă victimizez și să îmi plâng de milă fără să comenteze ceva;
- mănânc ceva gen confort food, acum am învățat și eu că așa îi zice;
- ascult muzică și când tare (asta dacă sunt supărată, furioasă, stresată);
- dansez ca să îmi pun sângele în mișcare;
- curăț casa și dezinfectez diferite colțuri, îmi pun gândurile în ordine și simt că am făcut ceva pe ziua aia, apoi mă pun la … clar, somn;
- fac planuri, iubesc să fac planuri;
- calculez bani, îmi place să îi calculez și să fac scenarii;
- scriu, iau laptopul și scriu lucruri care poate nu se vor regăsi nicăieri, dar mă ajută să descarc emoții;
- stau afară, în grădină, la o cafea;
- trimit mesaje celor dragi;
- încep un curs nou (la care sunt participant);
- gasesc ceva care să îmi ceară atenție totală, să mă concentrez;
- o vacanță ad-hoc (când se putea)
- îmi caut ceva de lucru cu mâinile, ceva repetitiv, de la croșetat la spălat de geamuri totul funcționează;
Dacă aveți și alte idei pe care le aplicați cu succes, îmi puteți scrie, sunt deschisă să testez lucruri noi.
Zi cu spor în tot ce faceți! Să fie cu energie bună și cu succes.
DACĂ ai o zi fără energie, citește și articolele:
Zile proaste și fără energie, plus îngrijorare
Trei scuze de top ale specialiștilor în procrastinare
Cum să te simți învingător, în fiecare zi.
Când te-ai simțit ultima oară persoana nepotrivită și nu era cazul.
Vrei să fii mai mult? Fă mai mult !