Părinții cad repede de acord privind faptul că da, copiii trebuie să primească bani pentru a-i administra singuri.
Pentru a învăța să înoți trebuie să intri în apă, pentru a învăța să mergi pe bicicletă trebuie să ai o bicicletă pe care să exersezi, pentru a învăța să administrezi bani trebuie să ai bani de administrat în mâna ta.
Nici o lecție teoretică nu se compară cu emoțiile trăite când faci ceva practic.
Cei mai mulți părinți dau copiilor bani de buzunar.
Totuși, părerile se împart când este vorba despre cum ajung banii la copii.
Unii consideră că bani pe gratis nu există și pentru a le ”simți” valoarea ei trebuie câștigați, prin muncă. Acești părinți dau bani copiilor pentru diferite activități, agreate a fi făcute de către copil, în casă sau în afara casei.
Alți părinți, dau copiilor bani, la simpla cerere a acestora. Copilul cere, părintele dă, situația se repetă.
Foarte puțini sunt cei care mai cred că banii sunt răi și duc la comportamente greșite, prin urmare copilul va pune mâna pe bani în momentul în care va primi primul salariu. Cam așa se formează cei care ajunși adulți evită banii, cei care au o frică instinctivă cumva referitoare la bani, sunt persoane care fac crize de anxietate dacă au nevoie să ia contact cu o bancă sau să semneze orice document într-o bancă.
Bani cu limită, alocație lunară
Sunt părinți care decid să dea copilului o alocație lunară, eventual alocația primită de la stat.
Modelul acesta l-am văzut adoptat pentru copii de vârstă școlară, de la 6-7 ani.
Înainte de această vârstă, copiii primesc bani ocazional, de exemplu 5 lei la fiecare vizită la magazin să își cumpere ce doresc în acea sumă sau câte 5-10 lei pe săptămână pentru a-i pune la pușculiță.
De la această vârstă la care copilul este în colectivitate și vrea tot ce vede la alții, suma primită de la stat și dată copilului este cam mare pentru nevoile lui și totuși cam mică pentru dorințele pe care le are.
Mulți părinți încep cu o sumă mai mică (5-10 lei săptămânal), pe care apoi o cresc la fiecare aniversare a copilului.
Printre avantajele acestei metode se numără:
- copilul învață să gestioneze banii,
- învață că banii sunt o resursă limitată,
- înțelege că există o limită în care trebuie să se încadreze,
- învață în timp să facă alegeri tot mai înțelepte pentru a se bucura de cât mai multe în aceeași limită de bani.
Dezavantajul acestei metode este faptul că nu dă șansa copilului să facă ceva pentru a putea crește această sumă, prin motivație internă și forțe proprii.
Cum stabilești alocația lunară
În cazul în care te numeri printre părinții care sunt adepții acestei metode de a le da copiilor bani, îți pot face câteva recomandări referitoare la cum stabilești suma acestei alocații.
Contează să se țină seama de următoarele aspecte:
- Pentru copiii școlari mici, suma se împarte și se acordă zilnic;
- În momentul în care copilul poate gestiona bani, puteți trece la acordarea banilor pentru câte două zile și de la 9-10 ani la acordarea banilor săptămânal;
- Întreabă părinții din gașca copilului, câți bani de buzunar acordă și pentru ce. Încearcă să fi cam pe la aceeași sumă, evident dacă o consideri justificată.
- O sumă prea mare de buzunar, peste capacitatea celor cu care copilul își petrece timpul, poate duce la un sentiment de superioritate, fals și nejustificat, banii nu sunt meritul sau câștigul copilului;
- O sumă prea mică, duce la frustrare. Dacă situația familiei nu permite ca să vă situați la același nivel cu alții, sau chiar nu considerați că este normală acea sumă chiar dacă dispuneți de ea, vorbiți cu copilul și explicați care este punctul de vedere.
Atenție: nu trebuie să vă justificați sau să vă simțiți vinovați, voi faceți ce este bine pentru copilul vostru și știm că asta nu este întotdeauna confortabil.
- Analizați ce nevoi acoperă copilul din acești bani: are nevoie să își cumpere mâncare și apă în timpul zilei sau sunt doar banii de distracție și timp liber? Astfel încât, după acoperirea nevoilor, copilul să rămână cu o sumă de bani la dispoziție, sumă asupra căreia să poată lua decizii, face greșeli, trage concluzii, învăța din acest proces.
- Adolescenții ar trebui să primească banii lunar, ei se pregătesc încet de maturitate;
- Suma lunară a adolescenților ar trebui să le dea libertatea de a-și acoperi nevoile și parte din dorințe. În această sumă se pot include toate cheltuielile pe care părintele le are cu copilul, inclusiv orele opționale, haine, excursii cu școala, ieșirile cu prietenii etc. Deciziile greșite vor avea consecințe iar tânărul/tânăra va învăța pe sume mici niște lecții foarte folositoare în momentul în care va avea propriul salariu și multe dorințe de împlinit.
Educația financiară contează! Investiți în educația financiară a voastră și a copilului vostru.
În secțiunea Evenimente și Cumpără, găsiți cursuri de educație financiară, la sală sau online -sub formă de video, înregistrate.
Vom avea copii de succes, pentru că ne pasă!
Îți recomand și articolele:
Banii invizibili! Cum învață copiii despre bani în ziua de azi?
Economiile pe înțelesul copiilor
Sa le spunem prescolarilor ce sunt banii si care este rolul lor
Mami hai să vedem magazinul de jucării, nu luăm nimic, doar ne uităm!
De când învață copiii despre bani? Amprenta financiară.
Cum ia copilul mic decizii legate de bani?