Nu scrie, dar trebuie… documente în plus de care am avut nevoie la schimbarea cărții de identitate

Nu scrie, dar trebuie… documente în plus de care am avut nevoie la schimbarea cărții de identitate

Nu scrie, dar trebuie… documente în plus de care am avut nevoie la schimbarea cărții de identitate

1280 854 AnaMaria

Îmi expiră cartea de identitate anul viitor în Februarie.

Văd eu că pandemia ne dă probleme și că se anunță restricții, mă gandesc că poate ar trebui să rezolv subiectul acesta și încă câteva (service mașina, ITP etc) până când mai pot să le rezolv.

Zis și făcut. Programat mașina și pus în față subiectul carte de identitate, să văd dacă pot să îl fac mai repede de termenul de expirare.

Bun, ma informez și bine fac.

Cartea de identitate se poate schimba cu 6 luni înainte de data expirării, și cu minim o lună înainte de această dată. Citesc eu pe site că durează până la 30 de zile eliberarea unei noi cărți, în realitate cam după două săptămâni poți ridica noua carte de identitate. Pentru cazurile de furt, pierdere este o procedură de urgență, la mine nu a fost cazul.

Am intrat pe internet, am dat cautare ”documente necesare pentru carte de identitate expirare” și am găsit adresele la care pot să mă duc pentru a schimba documentul, orarul de depunere și ridicare acte, și lista de documente.

Citesc lista de mai multe ori, bifez lista document cu document, originale si copii. OK, le am, le țin organizate pentru vizita pe care urma să o fac.

Am făcut plata taxei din contul meu din ghiseul.ro să fiu sigură că am dovada cu mine.

Am pățit pentru un pașaport că banii s-au rătăcit prin coturile trezoreriei pentru că nu am pus eu cnp-ul undeva și uite așa mi-au prelungit perioada de emitere până când au văzut banii în contul lor și dovada dusă de mine la ei (mă rog, de o prietenă care stătea în apropiere).

Am făcut programare online pe site-ul lor. Am găsit loc de pe o zi pe alta, cu mai multe intervale de timp disponibile, perfect!

Mă prezint la biroul cu pricina, cu documentele, cu formularul, cu tot ce trebuie.

Ei bine…. nu cu tot ce trebuie, dar ajung și acolo.

Pe cererea de emitere a cărții de identitate mi se cer informații care nu văd ce legătură au cu cererea mea de emitere a unui nou document de identitate cum ar fi profesie, locul de muncă.

Nu am înțeles nici de ce au nevoie și adună în arhiva lor toate datele din contractul meu de vanzare –cumparare, fila cu fila, informații legate de pretul de cumpărare și altele care nu cred ca au treabă cu subiectul, sau nu mă prind eu. De când cu atâtea mesaje legate de GDPR parcă sunt mai atentă la datele mele personale, dar degeaba în unele locuri.

Apoi, tot pe cererea de eliberare carte de identitate se cere să declari dacă ai copii.

Ok, declar copilul. La ghișeu sunt întrebată dacă am adus certificatul de naștere al copilului.

  • NU?!
  • Nici măcar o copie?

Ok, copie am cu mine întâmplător pentru că mi se cere la testele rapide pe care le facem în ultimul timp într-o veselie, dar totuși, nu era nimic menționat despre asta pe lista de documente așa că întreb:

  • Ce treabă are copilul cu cartea mea de identitate?
  • Păi copilul stă cu mama, nu?

Haidaaaaa…. bun, copilul meu stă cu cine vrea atâta timp cât noi părinții suntem ok cu asta, întâmplător / din fericire/ oricum ar fi… copilul stă cu ambii părinți.

  • Și totuși, îmi treceți copilul pe cartea de identitate? Sau? Îmi fac MIE carte de identitate, nu copilului.

Trecem peste. Tot nu m-am lămurit.

A doua zi de dimineață găsesc două apeluri pierdute, sun înapoi.

  • Sunt de la carțile de identitate, ne mai trebuie procesul verbal de predare primire al locului de domiciliu.
  • ?!????!!! Este același din documentul pe care îl înlocuim! Același domiciliu, nu se schimba nimic, doar expiră documentul. Nu vreau adresă nouă, nimic nou, v-am adus contractul în original, de unde sa mai am eu acel proces verbal?
  • Pai ne trebuie …
  • După 10 ani de când dețin acel imobil, ce vă demonstrez prin procesul verbal? Că am primit apartamentul? Vă dau o factură, asta e dovadă clară. Data trecută nu mi-ați cerut și acest document, că l-aș fi capsat de acest contract cu siguranță.
  • Dacă nu aveți procesul verbal …
  • Nu il am, să mergem mai departe.
  • Atunci avem nevoie de extras de carte funciară. DAR să nu fie mai vechi de 30 de zile.
  • Aveam unul de saptamana trecută, scot câte unul lunar, ce să zic. Ok, o să scot extras și revin.

Am învățat că pot scoate extras de carte funciară online, m-a costat 46lei. Atentie, daca nu aveți codul de extras (apare in contractul de vanzare-cumparare) și selectați opțiunea de căutare după adresă taxa sare la 250 lei. Deci citiți camp cu camp înainte de a face orice comanda și plată, asta este o recomandare general valabilă. Am primit extrasul pe email în câteva ore.

Țara în care dosarul cu șină e greu să dispară

Stau și mă întreb, de ce nu sunt aceste documente incluse în lista de documente necesare? La expirare cred că mulți au deja copii, pune-ți oameni buni în lista de documente certificatul de naștere al copilului, la fel cum puneți și certificatul de căsătorie și divorț chiar dacă am același nume.

De ce în cele mai multe cazuri în care ai ceva de rezolvat mai trebuie ceva – orice?

Dacă doresc dovadă suplimentară că documentul original este încă valabil, de ce nu cer ceva la fel de logic și ușor de obținut pe bani puțini? Pentru unii banii aceia sunt mâncarea în casă pe câteva zile. Să fie menționat în lista de documente să aduci și certificatul de naștere al copiilor și o factură din ultima lună, sau direct extras de carte funciară dacă doar acela și nimic altceva nu poate dovedi că fix la data expirării încă stai în imobil?

Am nimerit eu la un ghișeu cu mai mult exces de zel? Sau așa e peste tot?

Și asta ne mănâncă timpul …..

Povestea s-a întâmplat după ce am stat într-o stație de autobus la care nu venea autobusul pentru că era (iar) deviat, fără vreun anunț pe undeva, stație care avea chiar și o plăcuță nouă cu numerele de autobus care trec pe acolo. Noroc cu o doamnă care a trecut pe acolo și m-a informat, eu eram cu ochii în telefon să mai fac câte o postare.

Bun așa.

Suntem în țara în care orice trebuie verificat și răsverificat și oricum nu contează că la final suntem tot la mâna celor care mânuiesc dosare cu șină sau mai nou fără șină. Învățăm din mers, facem  trei drumuri pentru orice, ne pierdem timpul cu lucruri care ar putea fi mai bine organizate.

Dar cine să le organizeze?

Nici nu pot să mă gândesc la cei care au nevoie de diverse documente, care au probleme de sănătate și se lovesc de absurdități, de lucruri făcute cu capul în jos, de nepăsare și de cei care fac pe șefii pe banii noștri, fără să înțeleagă care este rolul lor în societate.

Ce ne (mai) salvează?

Peste tot am întâlnit și oameni care gândesc și care încearcă să ajute, sunt și ei în aceeași oală, se luptă cu aceleași mori de vânt.

Pentru că am făcut mulți ani proceduri întotdeauna las sugestii pe unde se poate. Ajung ele undeva? Aș vrea să sper că da.

Felicitări celor care se luptă să schimbe câte ceva, oriunde, orice. Când vă iese ne bucurăm cu toții.

Să fim bine!

2 comments
  • Bună. Am depus documentele pentru buletin nou fix acum o săptămână – tot caz de expirare C.I. și nu mi s-au cerut nimic din ce ți s-a cerut extra,am depus fix ce scria pe lista. Cred că a fost un funcționar neinformat…am depus la sectorul 5. Mult succes.

    • Asa cum zici … sau prea zelos. Azi l-am luat, vedem peste 10 ani ce mai cer. Sa fim sanatoase si sanatosi pana atunci.

Leave a Reply